Image Alt

My Pet

Κακές συμπεριφορές του σκύλου σας: Που οφείλονται

Κακές συμπεριφορές σκύλου: Που οφείλονται

Μερικές φορές ο σκύλος μπορεί να εκδηλώσει μία συμπεριφορά αλλόκοτη, παράξενη και ενίοτε εκνευριστική για τους κηδεμόνες τους. Πού οφείλεται άραγε αυτή και τι σημαίνει στην πράξη;

Μήπως αυτές τις «κακές» συνήθειες τις προκαλέσαμε εμείς στο κατοικίδιό μας; Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα ζώο που από τη φύση του πρέπει να ζει ελεύθερο, να τρέχει και να αναζητάει τροφή.

Το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών ζουν σε διαμέρισμα, δυσκολεύει τις κινήσεις τους. Ίσως η εκδήλωση μιας «κακής» συμπεριφοράς να οφείλεται στη συσσωρευμένη ενέργεια ή σε μία κακή συνήθεια που την υιοθέτησε από …εμάς.

Υπερβολικός εγκλεισμός στο σπίτι

Οι σκύλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, χρειάζονται καθημερινή σωματική άσκηση, για να εκτονώσουν την ενέργειά τους. Οι καθημερινές τους βόλτες δεν είναι μέρος της εκτόνωσης. Θα πρέπει να αναζητήσετε ένα κατάλληλο μέρος για το κατοικίδιό σας για να τρέχει ή να παίζει. Μια καλή ιδέα είναι να επισκεφθείτε ένα πάρκο ή ένα περιφραγμένο μέρος και να παίξετε μαζί του πετώντας του το μπαλάκι ή ακόμη κι ένα κουκουνάρι. Ο εγκλεισμός του στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως να τρέχει πάνω κάτω στο σαλόνι, δαγκώματα την ώρα του παιχνιδιού, διαρκές γαύγισμα ή έλλειψη συγκέντρωσης.

Αδιαφορία του κηδεμόνα

Δεν πρέπει να υποτιμάτε το παιχνίδι μαζί του και την εκπαίδευση, καθώς είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική εκτόνωση. Λίγοι κηδεμόνες σκύλων γνωρίζουν την αξία της με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αφήνουν το σκύλο τους για αρκετές ώρες μόνο στο σπίτι κι εκείνο να πλήττει φοβερά. Μην απορείτε λοιπόν, αν δαγκώνει τα παπούτσια σας ή τα έπιπλα του σπιτιού. Είναι ολοφάνερο πως κάτι θέλει να κάνει για να περάσει την ώρα του. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικά παιχνίδια για τα κατοικίδια και να του τα δίνετε να παίζει για λίγη ώρα. Έπειτα, καλό είναι να τα κρύβετε γιατί αν τα έχει όλη την ώρα, τότε μάλλον θα τα βαρεθεί. Επίσης, αφιερώστε του λίγο χρόνο και θυμίστε του ορισμένες εντολές, όπως: «Έλα», «Μείνε», «Κάτω». Επίσης, ζητήστε του να φέρει συγκεκριμένα πράγματα ή προτρέψτε τον να βρει κάτι που κρύψατε. Οι επαναλαμβανόμενες εντολές ακονίζουν το μυαλό του που δεν πρέπει να μένει σε αδράνεια.

Έλλειψη κοινωνικοποίησης

Μερικές φορές η «κακή» αντίδραση του σκύλου σας μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη κοινωνικοποίησης. Όπως όταν έρχεται αντιμέτωπος με κάτι ή κάποιον που δεν έχει εξοικειωθεί. Γι΄αυτό μπορεί να κρύβεται όταν βλέπει κάποιον στο σπίτι που δεν έχει οικειότητα μαζί του. Επίσης, στη βόλτα μπορεί να μην υπακούει σε όλες τις εντολές, επειδή τον ενοχλεί η πολυκοσμία. Δεν χρειάζεται να θυμώνετε μαζί του. Δώστε του χρόνο. Μιλήστε με έναν εκπαιδευτή για να σας καθοδηγήσει από τα πρώτα βήματα της ζωής του έτσι ώστε μεγαλώνοντας να μην έχει στρες λόγω αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Δεν είστε συνεπείς με το σκύλο σας

Είναι πολύ σημαντικό να μην επιβραβεύουμε τις «κακές» συμπεριφορές του σκύλου μας. Για παράδειγμα εάν παίζετε μαζί του κι εκείνο σας δαγκώνει, μην το επιτρέψετε. Εύλογα θα συνδυάσει το δάγκωμα με το παιχνίδι. Αν κάποιες φορές παίζετε μαζί του με ρούχα, παντόφλες ή παπούτσια, τότε δεν μπορείτε να έχετε την απαίτηση να μην τα δαγκώνει κι άλλες στιγμές που επιλέγει εκείνος να το κάνει. Ο σκύλος μας πρέπει να έχει τα δικά του παιχνίδια, με τα οποία θα μπορεί να παίζει και τον δικό του χώρο για να κοιμάται. Συνεπώς, εμείς βάζουμε τους όρους τους οποίους πρέπει να τηρούμε για να κάνει κι εκείνος το ίδιο. Εμείς, αποφασίζουμε τι επιτρέπεται και τι όχι. Θέτουμε όρια και τηρούμε το πρόγραμμα του σπιτιού. Είμαστε συνεπείς για να είναι και το κατοικίδιό μας.

Αλλαγή ρουτίνας

Οι σκύλοι δυσκολεύονται στις απότομες και μεγάλες αλλαγές. Οποιαδήποτε αλλαγή της καθημερινής του ρουτίνας, μπορεί να του προκαλέσει στρες. Γι΄αυτό σε περίπτωση που θέλετε να διαμορφώσετε διαφορετικά το χώρο σας ή ακόμα και την καθημερινότητά σας, προετοιμάστε προηγουμένως το κατοικίδιό σας. Δώστε του χρόνο για να προσαρμοστεί ή να εξοικειωθεί σταδιακά.

Κατανοήστε ότι πρόκειται για ζώο

Επίσης, μπορεί να σας ενοχλεί κάποια συμπεριφορά του, όμως για εκείνο να είναι φυσιολογική. Για παράδειγμα: μην έχετε την απαίτηση να είναι ήσυχο ένα Τζακ Ράσελ αφού από τη φύση του είναι υπερκινητικό. Αυτό λοιπόν, που για εσάς είναι δείγμα κακής συμπεριφοράς, για εκείνο είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Επίσης, κάποια σκυλιά μπορεί να σας τραβούν στη βόλτα και να μην πειθαρχούν στην εντολή «Μαζί». Σκεφτήκατε ότι μπορεί να θέλει το χρόνο του να προσαρμοστεί, αφού δεν έχουν όλα τα σκυλιά τον ίδιο χαρακτήρα ούτε εκπαιδεύονται με τον ίδιο τρόπο;

Πριν αποφασίσετε λοιπόν να πάρετε έναν σκύλο, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι πρόκειται για ένα ζώο το οποίο έχει προσωπικότητα, με ένστικτα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed