Image Alt

My Pet

Καλαζάρ: Όσα πρέπει να ξέρετε

Καλαζάρ: Όσα πρέπει να ξέρετε

Θεωρείται μία από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες, που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο κυρίως τα σκυλιά. Μία μικροσκοπική σκνίπα περίπου το 1/3 μίας κανονικής μπορεί να γίνει φορέας της θανατηφόρου ασθένειας λεϊσμανίασης ή όπως είναι ευρύτερα γνωστή καλαζάρ. Η ασθένεια οφείλεται σε ένα παράσιτο που έχει την ονομασία leishmania.

Δύσκολα γίνεται αντιληπτή

Η μετάδοση της είναι τόσο ύπουλη, που πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή . Ο ενδιάμεσος ξενιστής του παρασίτου αυτού είναι μια μικροσκοπική σκνίπα η οποία, μεταδίδει το παράσιτο, όταν ρουφάει αίμα από το ζώο. Η σκνίπα που την μεταδίδει δεν κάνει θόρυβο όταν πετάει, όπως το κουνούπι, και δύσκολα είναι ορατή με το μάτι. Πρόκειται για μία ασθένεια που εμφανίζεται παγκοσμίως, σε πάνω από 70 χώρες, σε μέρη όπως είναι η Νότια Αμερική, η Αφρική, η Ασία, καθώς και η Νότια Ευρώπη (λεκάνη της Μεσογείου). Η σκνίπα που μεταδίδει το παράσιτο επιζητά περιοχές με θερμό κλίμα και δραστηριοποιείται μετά τη δύση του ηλίου. Γεννά και φωλιάζει σε μέρη σκοτεινά με υγρασία. Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα κατά την περίοδο μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου.

Δεν εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο

Από τη στιγμή που η σκνίπα θα τσιμπήσει τον σκύλο, μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα από ένα μήνα έως και χρόνια. Η φλεβοτόμος σκνίπα στοχεύει στα σημεία όπου δεν υπάρχουν τρίχες και με το τσίμπημά της μεταφέρει το παράσιτο στο αίμα του σκύλου και προσβάλλει τα μακροφάγα (λευκοκύτταρα). Επειδή ο οργανισμός κάθε ζώου είναι διαφορετικός η ασθένεια δεν εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο. Εξαρτάται από τη ανοσολογική αντίδραση του κάθε ζώου. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ζώων που έχουν αρρωστήσει, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και γι αυτό είναι απαραίτητο δύο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, να γίνονται εξετάσεις από κτηνίατρο. Την ασθένεια δεν μπορεί να τη μεταδώσει σκύλος σε σκύλο ή σκύλος σε άνθρωπο.

Μέτρα πρόληψης καλαζάρ

Υπάρχουν διάφορα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της λεϊσμανίασης στο σκύλο, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν, ιδιαίτερα κατά τους μήνες αυξημένου κινδύνου (μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου).

Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:

  • Εφαρμογή της ειδικής αμπούλας, χαπιού ή του ειδικού spray 
  • Ψεκασμός με spray σιτρονέλας 
  • Εμβόλιο για το καλαζάρ (σε σκύλους που δεν έχουν μολυνθεί ή δεν είναι φορείς)
  • Αποφυγή έκθεσης του σκύλου σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες κατά τις οποίες η φλεβοτόμος σκνίπα ασκεί έντονη δραστηριότητα
  • Αποφυγή βόλτας του σκύλου τις ώρες κατά τις οποίες η φλεβοτόμος σκνίπα ασκεί έντονη δραστηριότητα
  • Εφαρμογή σίτας στο σπίτι προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της σκνίπας μέσα στο χώρο
  • Χρήση κεριών και προϊόντων με σιτρονέλα
  • Τακτική παρακολούθηση της υγείας του σκύλου

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed