Image Alt

My Pet

Σκύλος με πυκνό τρίχωμα

Κάνει να ξυρίζουμε το τρίχωμα του σκύλου μας;

H θερμοκρασία αυξάνεται διαρκώς, ο σκύλος μας λαχανιάζει και υπάρχουν τρίχες του παντού σε όλο το σπίτι. Μπορεί να σκέφτεστε ότι ένα καλό ξύρισμα θα μπορούσε να δροσίσει το σκυλί σας ενώ θα εξαλείψει κι αυτό το γούνινο χάος. Κάνει, όμως, να ξυρίζουμε το τρίχωμα του σκύλου μας;

Η αλήθεια είναι ότι πολλά σκυλιά δεν πρέπει να ξυρίζονται καθόλου, ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος τους. Το ξύρισμα μπορεί στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε να κάνουμε και να ανεβάσει περισσότερο τη θερμοκρασία του σκύλου μας.

Ας δούμε αναλυτικά ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το ξύρισμα του τριχώματος σκύλου και ορισμένα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να διατηρήσουμε το σκυλί μας υγιές σε ένα ζεστό καιρό.

Σκύλοι με διπλό τρίχωμα

Οι σκύλοι με διπλό τρίχωμα έχουν ένα μαλακό, εσωτερικό τρίχωμα κοντά στο δέρμα τους που χρησιμεύει ως μονωτικό στρώμα, βοηθώντας τους να διατηρούνται ζεστοί σε κρύο καιρό και δροσεροί σε ζεστό καιρό. Το καλοκαίρι, ένας σκύλος θα ρίξει λίγο από αυτό το στρώμα, αλλά αυτό που θα απομείνει θα εγκλωβίσει τον αέρα ανάμεσα στα δύο στρώματα του τριχώματος, επιτρέποντας έτσι στον σκύλο να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Το εξωτερικό τρίχωμα αποτελείται από μακρύτερα μαλλιά που δίνουν το χρώμα σε έναν σκύλο και δεν πέφτουν τόσο πολύ.

Παραδείγματα σκύλων με διπλό τρίχωμα είναι τα Γκόλντεν Ριτρίβερ, τα Μπόρντερ Κόλεϊ,  οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, τα Λαμπραντόρ, τα Σιβηρικά Χάσκυ και τα Αγγλικά Σπρίνγκερ Σπάνιελ.  Καθώς ρίχνουν το κάτω τρίχωμα τους όταν ο καιρός είναι ζεστός, το εξωτερικό τους στρώμα, ή οι τρίχες προστασίας, παραμένει για να τα προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα και τα τσιμπήματα εντόμων.

Το τρίχωμα του σκύλου λειτουργεί ως μονωτικό. Έτσι, το ξύρισμα αυτού του τριχώματος για τη μείωση των τριών ή, υποτίθεται για να κρατήσει το σκυλάκι πιο δροσερό, εξαλείφει το μονωτικό στρώμα γούνας κι έτσι αυτομάτως γίνεται πιο ευαίσθητο σε θερμοπληξία και μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη ανάπτυξη τριχών και πιθανότητα βλάβης των ωοθυλακίων. Το πλούσιο τρίχωμα ενός σκύλου τον προστατεύει από το ηλιακό έγκαυμα και μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος. Καλό είναι, λοιπόν, να μην ξυρίζουμε το τρίχωμα του σκύλου μας.

Ο σκύλος με το τρίχωμά του το καλοκαίρι

Σκύλοι με μονό τρίχωμα

Οι σκύλοι με μονό τρίχωμα, όπως τα Γκρέιχαουντ, Μπόξερ, Δαλματίας, Κανίς, Μαλτέζ κι οι Αφγανικοί Ιχνηλάτες. Μπορούν να έχουν πολύ κοντά ή μακριά μαλλιά και μπορεί να είναι στριφογυριστά, λεία ή σγουρά – αλλά όλα έχουν ομοιόμορφες τρίχες χωρίς απαλό υπόστρωμα. Ορισμένοι τύποι σκύλων με μονό τρίχωμα μπορεί να ωφεληθούν από ένα κούρεμα ενός επαγγελματία που περιστασιακά θα κουρέψει το σκυλάκι σας διατηρώντας τον δροσερό, χωρίς, όμως να ξυρίσει μέχρι το δέρμα.

Είναι καλύτερο να αφήσετε τουλάχιστον μια ίντσα τρίχας για να τα προστατέψετε από ηλιακά εγκαύματα, καρκίνο του δέρματος και από τσιμπήματα ζωύφιων. Αυτά τα σκυλιά δεν έχουν την πρόσθετη μόνωση ενός υποστρώματος, επομένως πρέπει να διατηρήσουν τουλάχιστον μια ίντσα τρίχας για ζεστασιά και προστασία.

Τι να κάνουμε αντί να ξυρίσουμε το τρίχωμα του σκύλου μας

Οι σκύλοι δροσίζονται πολύ διαφορετικά από εμάς και το ξύρισμα δεν έχει πραγματικά μεγάλο αντίκτυπο στην ψύξη τους. Οι σκύλοι βασίζονται στο λαχάνιασμα για να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της ρύθμισης της θερμοκρασίας τους. Βασίζονται επίσης στην αγγειοδιαστολή (διαστολή των αιμοφόρων αγγείων) για να τους βοηθήσει να δροσιστούν, ειδικά στα αυτιά και το πρόσωπό τους. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, φέρνουν το ζεστό αίμα πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Τα σκυλάκια έχουν επίσης μεροκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες που λειτουργούν παρόμοια με τους ανθρώπινους ιδρωτοποιούς αδένες, ωστόσο βρίσκονται μόνο στα μαξιλάρια των ποδιών ενός σκύλου και ενεργοποιούνται όταν ο σκύλος είναι ζεστός για να τον κρυώσει.

Αντί να ξυρίζουμε το σκυλάκι μας, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να τον κρατήσουμε δροσερό όταν ο καιρός είναι ζεστός.

1. Βουρτσίζουμε τη γούνα του

Μπορούμε να βουρτσίζουμε τακτικά τη γούνα του σκύλου μας για να εξαφανίσουμε τις νεκρές τρίχες, να αποτρέψουμε τους κόσμους και για να υπάρχει καλύτερη κυκλοφορία του αέρα στο τρίχωμα του.

2. Πιο τακτικά μπάνια

Μπορούμε να τον κάνουμε τακτικά δροσερά μπάνια στον σκύλο για να τον κρατήσουμε καθαρό και απαλλαγμένο από παράσιτα.

3. Καθαρίζουμε τις τρίχες από τα πατουσάκια του

Δεδομένου ότι οι ιδρωτοποιοί αδένες ψύξης του σκύλου μας βρίσκονται στα πόδια του, το να διατηρεί τα πόδια του κομμένα από περίσσεια γούνας μπορεί να βοηθήσει τον ιδρώτα να εξατμιστεί και να τον δροσίσει.

4. Κοντό τρίχωμα σε πόδια και κοιλίτσα

Οι επαγγελματίες προτείνουν επίσης ότι είναι καλή ιδέα να κρατάμε το τρίχωμα στα πόδια και το στομάχι ενός σκύλου κοντό για να ενισχύεται η ψύξη.

5. Το βασικό: Νερό

Ο σκύλος μας πρέπει πάντα να έχει πρόσβαση σε δροσερό νερό και σκιά. Καλό είναι να κάνουμε βόλτες και ασκήσεις μόνο κατά τις πιο δροσερές στιγμές της ημέρας, ενώ ποτέ δεν πρέπει να τον αφήσουμε σε κάποιο όχημα χωρίς επίβλεψη, ούτε για μερικά λεπτά.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed