Image Alt

My Pet

Kλαψούρισμα σκύλου: Πως να το σταματήσετε

Kλαψούρισμα σκύλου: Πως να το σταματήσετε

Όπως το γάβγισμα και το γρύλισμα, έτσι και το κλαψούρισμα είναι ένας τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν τα σκυλιά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που ο σκύλος σας μπορεί να προσπαθεί να σας πει όταν γκρινιάζει. Μπορεί να ζητάει κάτι που θέλει ή να αισθάνεται πόνο ή άγχος.

Ωστόσο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το πώς αντιδράτε στη γκρίνια του σκύλου σας. Κυρίως όμως θα πρέπει να προσπαθήσετε να κατανοήσετε την αιτία. Η ενθάρρυνση της γκρίνιας, έστω και χωρίς να το θέλετε, μπορεί να κάνει  ένα κουτάβι να γκρινιάζει υπερβολικά. Για να δούμε όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ηρεμήσετε το κλαψούρισμα και ίσως ακόμη και να το σταματήσετε.

Γιατί κλαψουρίζουν τα σκυλιά;

Το κλαψούρισμα είναι ιδιαίτερα συχνό στα κουτάβια επειδή μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Τα νεαρά κουτάβια γκρινιάζουν για να τραβήξουν την προσοχή αλλά και την τροφή από τη μητέρα τους με τον ίδιο τρόπο που κλαίνε τα μωρά.

Είναι συχνά αρκετά προφανές γιατί ένας σκύλος κλαψουρίζει. Μπορεί να ζητάει μια λιχουδιά από το πιάτο σας ή να θέλει να τον αφήσετε να μπει ή να βγει από το σπίτι. Άλλες φορές, βέβαια μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κοιτάξτε τη γλώσσα του σώματος που συνοδεύει το κλαψούρισμα για να το καταλάβετε. 

Ζητάει από εσάς κάτι

Εάν ο σκύλος σας θέλει κάτι από εσάς, όπως μια βόλτα, φαγητό ή ένα παιχνίδι, μπορεί να γκρινιάζει σε μια προσπάθεια να σας το πει. Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσετε τα μάτια του να μετακινούνται ανάμεσα σε εσάς και την πόρτα ή άλλο επιθυμητό αντικείμενο ενώ γκρινιάζει.

Αναζητά την προσοχή

Όπως και με τα παιδιά έτσι τα σκυλάκια μπορεί να κλαψουρίζουν επιδιώκοντας να τους δώσετε την προσοχή σας εάν κάνετε κάτι που δεν αφορά εκείνα, όπως να μιλάτε στο τηλέφωνο. Επίσης αυτό μπορεί να συμβεί αν ο σκύλος σας ζηλέψει τον χρόνο που περνάτε με άλλο άτομο ή κατοικίδιο.

Ενθουσιασμός επικοινωνίας

Εάν ο σκύλος σας είναι ενθουσιασμένος, το κλαψούρισμα μπορεί να είναι μέρος να βγάει όλη αυτήν την ενέργεια που νιώθει και μπορεί να συνοδεύεται από άλματα πάνω-κάτω και τρέξιμο. Μέρος αυτού του τύπου γκρίνιας μπορεί επίσης να αφορά την αναζήτηση προσοχής.

Εμφάνιση πλήξης

Το κλαψούρισμα μπορεί να οφείλεται και στην πλήξη που μπορεί να νιώθει και εμφανίζεται συχνά ως συνδυασμός αναστεναγμού και γκρίνιας. 

Έκφραση πόνου ή δυσφορίας

Πολλά σκυλιά γκρινιάζουν όταν είναι άρρωστα ή πονάνε. Εάν ο σκύλος σας δεν αισθάνεται καλά, το κλαψούρισμα μπορεί να είναι ο τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σας για να σας ενημερώσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γκρίνια θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια εκ μέρους του σκύλου να ηρεμήσει και όχι να τραβήξει την προσοχή.

Εάν ο σκύλος σας κλαίει πολύ και έχετε ψάξει όλες τις πιθανές αιτίες, καλό είναι να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο προκειμένου να αποκλειστούν ιατρικά προβλήματα προτού καταλήξετε από μόνοι σας ότι είναι πρόβλημα συμπεριφοράς.

Έκφραση άγχους

Είναι σύνηθες για έναν σκύλο να γκρινιάζει όταν είναι ανήσυχος ή φοβισμένος. Αυτό το κλαψούρισμα συχνά συνοδεύεται από χειρονομίες κατευνασμού, όπως χασμουρητό, γλείψιμο χειλιών ή αποφυγή του βλέμματος. Ο σκύλος με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να ηρεμήσει και να στείλει ένα μήνυμα στους άλλους ότι δεν αποτελεί απειλή. Η γκρίνια λόγω άγχους συνοδεύεται συχνά από άλλα σημάδια φόβου, όπως να κουλουριάζεται, να έχει χαμηλωμένα αυτιά και τυλιγμένη ουρά.

Kλαψούρισμα σκύλου: Πως να το σταματήσετε

Πώς να σταματήσετε το κλαψούρισμα του σκύλου σας

 • Εάν ο σκύλος σας γκρινιάζει υπερβολικά, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να μάθετε τον λόγο πριν προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά. Μερικούς δεν τους πειράζει τα σκυλιά να γκρινιάζουν πότε πότε. Ενώ άλλοι μετά βίας το ανέχονται και θεωρούν ότι οποιοδήποτε κλαψούρισμα είναι υπερβολικό και ενοχλητικό Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να γκρινιάζει λιγότερο – ή ίσως να μην γκρινιάζει καθόλου.

 

 • Δώστε μεγάλη προσοχή στον ήχο που κάνει ο σκύλος σας όταν κλαίει και σε κάθε άλλη συμπεριφορά που τον συνοδεύει. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να παρατηρήσετε διαφορετικά είδη γκρίνιας που κάνει για διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να εξοικειωθείτε με το κλαψούρισμα που δείχνει ότι θέλει κάτι ή ότι βαριέται. Έτσι όταν ακούσετε ένα κλαψούρισμα που είναι σαφώς διαφορετικό, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ότι η αιτία είναι στην πραγματικότητα το άγχος ή ο πόνος, για παράδειγμα.

 

 • Πλησιάστε το σκυλί σας προσεκτικά και χειριστείτε με ήπιο τρόπο εάν η γκρίνια φαίνεται να οφείλεται σε άγχος ή πόνο. Αν είναι έτσι, η γκρίνια μπορεί να κλιμακωθεί και ακόμη και να εξελιχθεί σε επιθετικότητα.

 

 • Δείτε την κατάσταση αντικειμενικά και σκεφτείτε τους πιθανούς λόγους για τη γκρίνια πριν αποφασίσετε πώς να προχωρήσετε. Ποτέ μην τιμωρείτε ή φωνάζετε στο σκυλί σας όταν γκρινιάζει. Γιατί αυτό μπορεί να κάνει τον ήδη φοβισμένο ή ανήσυχο σκύλο να φοβηθεί και να ανησυχήσει ακόμα περισσότερο και αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά.

 

 • Εάν ο σκύλος σας φαίνεται φοβισμένος, ανήσυχος ή αγχωμένος, προσπαθήστε να βρείτε την πηγή του προβλήματος. Πολλές φοβίες μπορούν να επηρεάσουν τα σκυλιά. Εάν είστε σε θέση να προσδιορίσετε τον λόγο, ίσως μπορείτε να εργαστείτε για την εκπαίδευση και την απευαισθητοποίηση του σκύλου σας για να ξεπεράσει τον φόβο του.

 

 • Δώστε στον σκύλο σας αυτό που θέλει υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας κλαψουρίζει για να βγει έξω για να ουρήσει, είναι καλύτερα να τον βγάλετε ή να τον αφήσετε έξω αντί να μάθει να λερώνει σε εσωτερικούς χώρους.

 

 • Αποφύγετε να ενθαρρύνετε ακούσια τον σκύλο σας να γκρινιάζει. Εάν είστε βέβαιοι ότι ο σκύλος σας θέλει κάτι όπως προσοχή ή φαγητό, στρέψτε τον σε μια άλλη συμπεριφορά πριν υποχωρήσετε. Στη συνέχεια επιβραβεύστε τον με προσοχή και έπαινο ή μια λιχουδιά.

 

 • Μην ενδώσετε αμέσως στα «θέλω» του σκύλου σας, καθώς αυτό τον μαθαίνει να γκρινιάζει για τα πάντα. Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία προβληματικής γκρίνιας. Ναι, είναι πραγματικά δύσκολο να αντισταθείς στο κουτάβι σου που κλαψουρίζει, αλλά αν υποχωρείς σε αυτό το χαριτωμένο κουτάβι κάθε φορά, μπορεί να καταλήξεις με έναν κλαψιάρη ενήλικα.

 

 • Εμπλουτίστε το περιβάλλον τους. Βεβαιωθείτε ότι έχουν πολλά παιχνίδια και ασκούνται αρκετά.

 

 • Ένας σκύλος με καταπιεσμένη σωματική ή συναισθηματική ενέργεια είναι πιο πιθανό να γκρινιάζει.

 

 • Απαντήστε επιλεκτικά στην γκρίνια του σκύλου σας. Εάν είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη, είναι καλύτερο να το αγνοήσετε. Μόλις παρατηρήσετε μια στιγμή σιωπής, προσφέρετε έπαινο, μια λιχουδιά ή μια παρόμοια ανταμοιβή. Μπορείτε ακόμη και να εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να εργαστείτε με την εντολή “ησυχία”.

 

 • Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να διαχειριστείτε την υπερβολική γκρίνια με βασική εκπαίδευση και άσκηση. Όταν η συμπεριφορά είναι σοβαρά ανθεκτική στην αλλαγή, μπορεί να χρειαστεί να φέρετε έναν εκπαιδευτή για επιπλέον βοήθεια. Να είστε υπομονετικοί και συνεπείς και είναι περισσότερο πιθανό να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορεί να μην είστε σε θέση να σταματήσετε εντελώς τη συνήθεια του κλαψουρίσματος του σκύλου σας, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να μπορείτε να το μειώσετε σε ένα πιο ανεκτό επίπεδο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed