Image Alt

My Pet

Μπορούν τα σκυλιά να γελάσουν;

Μπορούν τα σκυλιά να γελάσουν;

Το γέλιο, εξ ορισμού, είναι μια φυσιολογική απάντηση στο χιούμορ. Τα σκυλιά μπορεί να είναι παιχνιδιάρικα, αλλά καταλαβαίνουν το χιούμορ και το γέλιο με αστεία πράγματα; Έχουν τη δική τους εκδοχή του γέλιου; Τι σκέφτονται όταν οι άνθρωποι γελούν;

Γελάνε τα σκυλιά;

Τα σκυλιά γελούν. Ωστόσο, δεν το κάνουν με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι άνθρωποι. Στους ανθρώπους, το γέλιο αποτελείται από ρυθμικές, φωνητικές, εκπνευστικές και ακούσιες ενέργειες. Ο ήχος μπορεί να είναι οποιαδήποτε παραλλαγή του “ha-ha” ή “ho-ho”. Οι σκύλοι παράγουν έναν παρόμοιο ήχο μέσω του δυνατού λαχανιάσματος – μια παραλλαγή “χουχ-χχαχ”.

Τα σκυλιά συνήθως κάνουν αυτόν τον ήχο ενώ παίζουν για να προσκαλέσουν ανθρώπους και άλλα σκυλιά να παίξουν. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν επίσης τη γλώσσα του σώματος για να προσκαλέσουν παιχνίδι. Αυτές οι ενδείξεις συμπεριφοράς αποτελούνται από τόξα, παίζοντας ποδαράκια και άλματα με χαλαρή συμπεριφορά.

Έχουν οι σκύλοι αίσθηση του χιούμορ;

Τα σκυλιά έχουν εκτραφεί όλα αυτά τα χρόνια για να έχουν νεανικό μυαλό, το οποίο είναι παρόμοιο με το νεοτένιο στους ανθρώπους. Πιστεύεται ότι αυτό το στάδιο ανάπτυξης είναι υπεύθυνο για την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά των σκύλων, η οποία είναι συγκρίσιμη με την αίσθηση του χιούμορ στον άνθρωπο.

Αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Κάρολο Δαρβίνο. Παρόμοια με τους ανθρώπους, η αίσθηση του χιούμορ ενός σκύλου είναι προσωπική. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ορισμένες ράτσες έχουν περισσότερη αίσθηση του χιούμορ από άλλες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παίζουν περισσότερο.

Οι πέντε πιο παιχνιδιάρικες ράτσες σκύλων με τη μεγαλύτερη «αίσθηση του χιούμορ» είναι:

  • Ιρλανδικό Σέττερ
  • Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ
  • Μινιατούρα Schnauzer
  • Cairn Terrier
  • Airedale Terrier

Οι πέντε λιγότερο παιχνιδιάρικες ράτσες σκύλων  με όχι πολύ «αίσθηση του χιούμορ»

  • Samoyed
  • Τσιουάουα
  • Ροτβάιλερ
  • είδος μικρού σκύλου
  • Ακίτα

Ξέρουν τα σκυλιά πότε γελάμε;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στην Ουγγαρία χρησιμοποιώντας fMRI (λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού), διαπίστωσε ότι οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν συναισθήματα όπως η ευτυχία ή η λύπη. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο οι σκύλοι και οι άνθρωποι επεξεργάζονται τις κοινωνικές πληροφορίες. Όσο πιο θετικός είναι ο ήχος, όπως το γέλιο, τόσο πιο δυνατή η ανταπόκριση. Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι απαντήσεις είναι μια διδαχόμενη συμπεριφορά από τη ζωή με ανθρώπους ή μια προσαρμογή που δημιουργήθηκε μέσω επιλεκτικής εξελικτικής αναπαραγωγής.

 

Μπορούν τα σκυλιά να γελάσουν;

Ντρέπονται τα σκυλιά όταν γελάτε μαζί τους;

Όχι, τα σκυλιά δεν νιώθουν ντροπή που γελιούνται. Ενώ οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν μεταξύ θετικών (γέλιο) και αρνητικών (λύπη) συναισθημάτων, πιστεύεται ότι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τις κοινωνικές ενδείξεις που είναι απαραίτητες για να διακρίνουν το γέλιο και το γέλιο με κάποιον.

Προσπαθούν τα σκυλιά να μας κάνουν να γελάσουμε;

Ναι, τα σκυλιά προσπαθούν να μας κάνουν να γελάσουμε. Τα σκυλιά έχουν αρκετή κατανόηση των κοινωνικών ενδείξεων για να αναγνωρίσουν ότι το γέλιο είναι θετικό. Καταλαβαίνουν ότι το γέλιο σημαίνει παιχνίδι, και το παιχνίδι είναι θετικό. Το γέλιο μειώνει το στρες και το άγχος και βοηθά τον δεσμό ανθρώπου-ζώου να αναπτυχθεί. Έτσι, ανάλογα με το πόσο χιούμορ έχει ο σκύλος σας, μπορεί να κάνει πράγματα για να σας κάνει να γελάσετε.

Μπορείτε να κάνετε τον σκύλο σας να γελάσει;

Το «παιχνίδι-λαχάνιασμα» έχει πολύ χρήσιμες συνέπειες. Οι ηχογραφήσεις αυτού του ήχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ηρεμήσουν τα σκυλιά που είναι ανήσυχα και ντροπαλά σε διάφορα περιβάλλοντα. Ο ήχος μπορεί να μιμηθεί από τον άνθρωπο για να προωθήσει μια αίσθηση ευκολίας σε νέα περιβάλλοντα όπου δεν έχει ακόμη σχηματιστεί δεσμός ανθρώπου-ζώου.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed