Image Alt

My Pet

Μπορούν τα σκυλιά να βοηθήσουν τα παιδιά με άγχος;

Παιδιά με άγχος: Μπορούν τα σκυλιά να βοηθήσουν

Είναι γνωστό ότι οι σκύλοι εκτός από συντροφιά παρέχουν στήριξη και βοήθεια σε πολλές κατηγορίες ανθρώπων. Έχουν χρησιμοποιηθεί για διασώσεις ατόμων, σε σεισμούς αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας. Άλλες φορές παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και άλλες ενεργούν ως αρωγοί στη θεραπεία ασθενών σε νοσοκομεία ή θύματα ενός τραυματικού γεγονότος, όπως είναι μια φυσική καταστροφή.

Οι σκύλοι ξέρουν πως να συμπεριφερθούν μπροστά σε τόσο πολύ άγχος και πόνο, είτε σωματικό είτε ψυχικό. Και γι΄αυτό προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση στους ανθρώπους όταν πονούν.

Πως λειτουργούν όμως τα σκυλιά απέναντι στα παιδιά; Τα βοηθούν άραγε το ίδιο στη διαχείριση του άγχους; Η απάντηση θα σας εκπλήξει!

Όταν το παιδί καλεί τον σκύλο

Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες πάνω στην επίδραση ή τη σχέση ενός κατοικίδιου με ένα παιδί. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και οι μικροί φίλοι μας αισθάνονται παρόμοια ανακούφιση με τους ενήλικες στην παρουσία ενός σκύλου. Όμως υπάρχει μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στα παιδιά που ζητούν από το σκύλο να πάει κοντά τους με εκείνα που τα πλησιάζει μόνος του.

Έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά που βιώνουν στρεσογόνες καταστάσεις και καλούν εκείνα τον σκύλο, έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (την κύρια ορμόνη του στρες). Δηλαδή, τα παιδιά που αναζητούν έναν σκύλο για συντροφιά ενώ είναι αγχωμένα, ή στρεσαρισμένα, παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης, ηρεμίας και έχουν αρκετά μειωμένο άγχος.

Επιπλέον, το να αποσπούν την προσοχή τους με το σκύλο είτε χαϊδεύοντάς το είτε παίζοντας μαζί του, βρίσκουν συναισθηματική διέξοδο. Η παρουσία του σκύλου μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα ασφαλές, για τα παιδιά, περιβάλλον, στο οποίο να αισθάνονται άνετα χωρίς να φοβούνται ότι θα κριθούν από τους γονείς ή από τους φίλους τους.

Όταν ο σκύλος πλησιάζει το παιδί

Αντιθέτως, όταν ένας σκύλος παίρνει την πρωτοβουλία να πλησιάσει ένα αγχωμένο παιδί, τότε αλλάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους. Τα παιδιά τα οποία δεν κάλεσαν το σκύλο, αλλά τα πλησίασε μόνος του, αντιδρούν διαφορετικά. Ενδεχομένως, να νιώθουν επιπλέον πίεση επειδή δεν έχουν το χρόνο να αλληλεπιδράσουν μαζί του ή μπορεί να τους αποσπά την προσοχή κάτι που συμβαίνει στο περιβάλλον τους. Πάντως, ένας πιο ήρεμος σκύλος μπορεί να προσφέρει γαλήνη στον άνθρωπο, ενώ ένας πιο ενεργητικός, ανήσυχος, διεγερτικός ή απείθαρχος σκύλος μπορεί να διαταράξει το περιβάλλον, επομένως γίνεται ένας επιπλέον στρεσογόνος παράγοντας για το παιδί.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed