Image Alt

My Pet

O σκύλος μου κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι. Πώς να τον σταματήσω

O σκύλος μου κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι

Όταν είσαι ιδιοκτήτης σκύλου περιμένεις να σου συμβούν αρκετά «περίεργα». Το να κάνει την ανάγκη του όμως μέσα στο σπίτι είναι πραγματικά δυσάρεστο. Ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα, με τα πιθανά αίτια να είναι αρκετά.

Γιατί οι σκύλοι «λερώνουν» μέσα στο σπίτι

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για τα κουτάβια. Εάν ο σκύλος σας δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την διαδικασία εκπαίδευσης, πιθανότητα εκεί οφείλεται η ακατάλληλη ούρηση εντός του σπιτιού. Σε περίπτωση όμως που αυτό το πρόβλημα ξεκίνησε σε έναν πλήρως εκπαιδευμένο σκύλο τότε τα αίτια είναι άλλα. Αρχικά αποκλείστε την ύπαρξη κάποιου ιατρικού θέματος και μετά προχωρήστε και στα υπόλοιπα ενδεχόμενα.

Θέματα Ουροποιητικού συστήματος

Μια πιθανή αιτία είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. O κτηνίατρος σας πριν από όλα θα πραγματοποιήσει εξέταση αλλά και καλλιέργεια ούρων. Αυτό γίνεται για να εντοπιστούν πιθανά βακτήρια. Εάν ο κτηνίατρος σας διαπιστώσει ουρολοίμωξη, το επόμενο βήμα είναι η χορήγηση κάποιου αντιβιοτικού. Άλλα πιθανά προβλήματα είναι κυστίτιδα, κρύσταλλοι στα ούρα, πέτρες στην ουροδόχο κύστη και άλλες δομικές ανωμαλίες. Τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα ή συμπληρώματα. Σε αρκετά ποιο ακραίες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Ακράτεια

Η ακράτεια συνδέεται με ηλικιωμένους σκύλους αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε νεότερους. Εάν ο σκύλος σας αφήνει συχνά ούρα άθελα του, τότε πάσχει από ακράτεια. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο ίδιος δεν το αντιλαμβάνεται και προφανώς δεν μπορεί να το ελέγξει. Εάν όμως ο σκύλος σας αφήνει μεγάλες ποσότητες, συνειδητά, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας. Ορισμένα θέματα όπως η νεφρική νόσος και ο διαβήτης, μπορεί να οδηγήσουν σε ουροποιητικά προβλήματα. Περεταίρω διαγνωστικός έλεγχος θα οδηγήσει σε ανάλογη θεραπεία.

Προβλήματα συμπεριφοράς

Εάν έχουν αποκλειστεί όλα τα ιατρικά προβλήματα, τότε είναι πιθανό να υπάρχει θέμα συμπεριφοράς. Αρκετοί σκύλοι, ειδικά οι αρσενικοί έχουν συμπεριφορά «μαρκαρίσματος» . Μια άλλη πιθανότητα, είναι ο σκύλος σας να παρουσιάζει υποτακτική ή ενθουσιώδη συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο σκύλος σας έχει εκφοβιστεί από κάτι. Είναι σύνηθες ένας φοβισμένος και αγχωμένος σκύλος να ουρεί, παρά τη θέληση του. Εξετάστε εάν το περιβάλλον του σπιτιού ή κάτι άλλο άρχισε να αγχώνει ξαφνικά το σκύλο σας. Ένα νέο κατοικίδιο ή ένα μωρό θα μπορούσε να είναι μια τέτοια πιθανότητα.

Πώς να τον σταματήσετε

‘Ότι και αν συμβεί μην αφήσετε το πρόβλημα, και να είστε πάντοτε υπομονετικοί. Κάντε απλά βήματα για να βοηθήσετε τον σκύλο σας. Ίσως να χρειάζεται περεταίρω εκπαίδευση για την βελτίωση του. Αυξήστε τις βόλτες μετά την τουαλέτα. Βγάλτε τον σκύλο σας έξω μετά το φαγητό, το ξύπνημα ή τον μεσημεριανό ύπνο. Επιβραβεύστε τον όταν κάνει την ανάγκη του έξω.

Ερευνήστε τον λόγο

Προσπαθήστε να εντοπίσετε εάν υπάρχει κάτι στο περιβάλλον του, που του δημιουργεί το πρόβλημα να κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι. Εάν ναι, πείστε τον να ζήσει με αυτό και να το αποδεχτεί. Παίξτε μουσική ή τραβήξτε του την προσοχή μέσω ενός παιχνιδιού

Μην του φωνάζετε

Αποφύγετε να του φωνάξετε ή να τον τιμωρήσετε γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι τα ακριβώς αντίστροφα αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο μπορεί να τον φοβίσει ακόμα περισσότερο

 

Δείτε επίσης:  10 συμβουλές για την υπεύθυνη φροντίδα του κατοικίδιού σας

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

.

 

 

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed