Image Alt

My Pet

Πασχαλιάτικους μεζέδες που απαγορεύεται να φάει ο σκύλος μας

Πασχαλιάτικους μεζέδες που απαγορεύεται να φάει ο σκύλος μας

Ποιοι είναι οι πασχαλιάτικοι μεζέδες που απαγορεύεται να φάει ο σκύλος μας;

Κόκκαλα από το αρνί ή το κατσίκι

Παρόλο που έχει τονιστεί πολλές φορές πως τα κόκκαλα είναι απαγορευμένα για τα κατοικίδια, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλου επιμένουν να τα δίνουν, καθώς θεωρούν ότι είναι στη φύση του σκύλου να τα τρώει.Τα κόκκαλα μπορεί να προκαλέσουν πολυάριθμα προβλήματα στον σκύλο μας.

Καθώς ο σκύλος μασάει το κόκκαλο, προκειμένου να το καταπιεί, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σπάσει κάποιο δόντι. Τα μικρότερα κομμάτια που προκύπτουν είναι, συνήθως, μυτερά και μπορεί να τραυματίσουν τη στοματική κοιλότητα του ζώου.

Επίσης, τα αιχμηρά αυτά κομμάτια που προκύπτουν από το κόκκαλο είναι δυνατόν να τρυπήσουν, τόσο τον οισοφάγο του σκύλου μας, όσο και το έντερό του, με δυσάρεστες συνέπειες για το κατοικίδιό μας, όπως είναι η περιτονίτιδα, στην τελευταία περίπτωση. Όσον αφορά τα μεγαλύτερα κόκκαλα, αυτά μπορεί να προκαλέσουν έμφραξη σε διάφορα σημεία του εντέρου, αλλά και στον οισοφάγο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος από κόκκαλο που έχει προκαλέσει έμφραξη σε κάποιο σημείο του πεπτικού συστήματος του ζώου. Μια κατάσταση που μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή των μικρών μας φίλων.

Τρόφιμα με πολύ λίπος

Σε αυτά περιλαμβάνονται, η πέτσα από αρνί ή κοτόπουλο, αλλά και διάφορα τηγανιτά φαγητά που μπορεί να υπάρχουν στο τραπέζι, όπως τηγανιτές πατάτες και τηγανιά από χοιρινό ή και κοτόπουλο.

Είναι βέβαιο πως αρέσουν πάρα πολύ στους μικρούς μας φίλους. Ωστόσο, πρέπει να συγκρατηθούμε και να μην τους δώσουμε, καθώς τα λίπη που υπάρχουν σε αυτά θα αναστατώσουν το πεπτικό τους σύστημα τους, ενώ σε μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνα και για το πάγκρεας.

Γαλακτοκομικά

Είναι σίγουρο πως στο τραπέζι θα υπάρχουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί, τα οποία τα σκυλάκια μας θα τα φάνε με μεγάλη χαρά.

Όμως, ενώ σε γενικές γραμμές μπορούμε να δώσουμε γαλακτοκομικά σε μικρές ποσότητες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά σκυλάκια είναι ευαίσθητα στα γαλακτοκομικά. Κι εάν δεν είναι συνηθισμένα, μπορεί να τους προκαλέσουν διάρροια. Επίσης, ανήκουν και αυτά στις τροφές με υψηλά λιπαρά, και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο πεπτικό τους.

Πασχαλιάτικους μεζέδες που απαγορεύεται να φάει ο σκύλος μας  

Γλυκά και σοκολάτες

Στο πασχαλινό τραπέζι είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν και πολλά γλυκά, όπως πασχαλινά σοκολατένια αυγά, σοκολάτες, τσουρέκια, αλλά και διάφορα γλυκά από ζαχαροπλαστείο.

Ενώ είναι γνωστό πως η ζάχαρη μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος στον σκύλο μας, και μακροχρόνια υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει διαβήτη και παχυσαρκία, πολλοί ιδιοκτήτες, λανθασμένα, συνεχίζουν να δίνουν στα κατοικίδιά τους τρόφιμα με ζάχαρη.

Αυτό δεν πρέπει να γίνεται γιατί, πέρα από τα προβλήματα που προκαλεί η ίδια η ζάχαρη, στα γλυκά υπάρχουν και πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές για τα κατοικίδιά μας. Η σοκολάτα, επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύγεται καθώς περιέχει θεοβρωμίνη, μια ουσία πολύ τοξική για τους σκύλους.

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά

Ενώ σε γενικές γραμμές μπορούμε να δίνουμε στους τετράποδους φίλους μας φρούτα και λαχανικά σε μικρές ποσότητες, υπάρχουν ορισμένες τροφές σε αυτήν την κατηγορία που είναι τοξικές για τους σκύλους. Ενδεικτικά, είναι τα σταφύλια και οι σταφίδες, το αβοκάντο, τα ροδάκινα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Αυτοί είναι οι πασχαλιάτικοι μεζέδες που απαγορεύεται να φάει ο σκύλος μας κατά την διάρκεια του Πάσχα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed