Image Alt

My Pet

Επιλογή νέου σκύλου για αγορά

Πως να επιλέξετε τον κατάλληλο σκύλο για εσάς

Είστε έτοιμοι να επιλέξετε τον κατάλληλο σκύλο για εσάς; Φέρνοντας έναν καινούριο σκύλο στη ζωή σας είναι μια μεγάλη απόφαση. Καταρχήν, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι για έναν σκύλο. Είναι επίσης βασικό να καταλάβετε ποιο είναι το κόστος του να έχετε σκύλο. Αν έχετε αποφασίσει λοιπόν ότι είναι η σωστή στιγμή, συγχαρητήρια! Τώρα μένει να ανακαλύψετε ποιος τύπος σκύλου είναι ο σωστός για εσάς.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πριν επιλέξετε κάποιον σκύλο. Κυρίως, εξετάστε τον τωρινό τρόπο ζωής σας και λάβετε υπόψιν τις προσαρμογές που είστε έτοιμοι να κάνετε. Κοιτάξτε τις ανάγκες της οικογένειάς σας, ειδικά αν έχετε παιδιά, ηλικιωμένους, ή άλλα κατοικίδια. Κάποιοι που έχουν αλλεργία σε κάτι, ή εκείνοι που προτιμούν σκυλιά που δεν αφήνουν πολύ τρίχωμα (low shedding dogs), ίσως θα θέλουν να κοιτάξουν σε υποαλλεργικές ράτσες σκύλων.

Επίσης, σκεφτείτε το ιδανικό μέγεθος, το επίπεδο ενέργειας αλλά και την ηλικία του νέου σας σκύλου. Απλά να θυμάστε ότι το να πάρετε σκύλο απαιτεί σταθερή δέσμευση και υπευθυνότητα.

Μέγεθος σκύλου

Μπορεί ήδη να ξέρετε ότι θέλετε ένα μικρού μεγέθους σκυλάκι, το οποίο να μπορείτε να παίρνετε εύκολα μαζί σας, ή να έχετε μέσα στην καρδιά σας μια ράτσα με μεγαλόσωμους σκύλους. Εάν δεν μπορείτε να επιλέξετε, ίσως ένας σκύλος μεσαίου μεγέθους είναι μια καλή επιλογή.

Να θυμάστε ότι μερικά μικρά σκυλιά είναι ευαίσθητα και ευάλωτα. Το να πατηθούν ή να τα χειριστεί κάποιος με λάθος τρόπο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό σε αυτά. Επίσης, τα μικρά σκυλάκια μπορεί να είναι περισσότερο ευαίσθητα σε χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να τα κρατάτε ζεστά. Μην ξεχνάτε ότι τα σκυλιά χρειάζονται επίσης εκπαίδευση για να υπακούουν. Μερικά σκυλιά μπορεί να αναπτύξουν συμπεριφορές «σκληρού σκύλου», φαινομενικά για να αντισταθμίσουν το μικρό τους μέγεθος. Βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι για αυτήν την πιθανότητα.

Τα πολύ μεγάλα σκυλιά χρειάζονται περισσότερο χώρο για να κινούνται. Τα μεγάλα, χαρούμενα σκυλιά με μακριές ουρές σαν μαστίγιο χρειάζονται “χώρο κουνήματος” για να αποφευχθεί ο τραυματισμός της ουράς ή κάποια ζημιά σε αντικείμενα του σπιτιού. Ένα ακόμα θέμα είναι τα έξοδα: όσο μεγαλύτερος είναι ο σκύλος τόσο πιο ακριβή είναι η τροφή του, η ιατρική του περίθαλψη ή άλλες προμήθειες. Η εκπαίδευση είναι βασικός παράγοντας εδώ. Εάν αποκτήσετε ένα κουτάβι μεγαλόσωμης ή γιγαντιαίας ράτσας που του επιτρέπετε να συμπεριφέρεται σαν σκυλάκι όταν είναι μικρό, όταν μεγαλώσει θα σας ποδοπατήσει, κυριολεκτικά!

Επίπεδο ενέργειας

Πιθανότατα ήδη θα γνωρίζετε ότι κάποια σκυλιά έχουν μεγαλύτερη ενέργεια από άλλα. Το επίπεδο της δραστηριότητας ενός σκύλου συχνά καθορίζεται από τη ράτσα του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να βασιστείτε μόνο στη ράτσα για να καθορίσετε πόσο ενεργητικός θα μπορούσε να γίνει ο σκύλος σας. Κάθε σκύλος χρειάζεται συνεχή άσκηση, ανεξαρτήτου μεγέθους ή ράτσας, γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να του το παρέχετε. Εάν γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να δεσμευτείτε για περισσότερες από μία ή δύο περιστασιακές βόλτες την ημέρα, τότε πιθανότατα να είναι καλύτερα για εσάς να επιλέξετε έναν σκύλο χαμηλότερης ενέργειας, όπως ένα Μπασέ Χάουντ. Αν ψάχνετε για έναν σκύλο που μπορεί να είναι σύντροφος σας στο τζόκινγκ, ανταγωνιστής ευκινησίας ή «σκύλος που πιάνει δίσκους στον αέρα» σκεφτείτε μια ράτσα όπως το Μπόρντερ Κόλεϊ.

Να είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε την ποσότητα της άσκησης και της προσοχής που δίνετε στον σκύλο σας εάν είναι απαραίτητο. Ένας σκύλος που γαβγίζει συνεχώς, σκάβει την αυλή σας, καταστρέφει το σπίτι σας ή δρα με κάποιον άλλον τρόπο, πιθανότατα χρειάζεται επιπλέον δραστηριότητες. Πολλά προβλήματα συμπεριφοράς είναι αποτέλεσμα υπερβολικής ενέργειας. Δυστυχώς, πολλά σκυλιά εγκαταλείπονται ή και υποβάλλονται σε ευθανασία λόγω ενός προβλήματος συμπεριφοράς που θα μπορούσε εύκολα να είχε αποφευχθεί με την κατάλληλη ποσότητα άσκησης και προσοχής.

Περιποίηση

Η εμφάνιση του σκύλου σας έχει να κάνει πολύ με τις ανάγκες συντήρησής του. Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται στοιχειώδη περιποίηση, αλλά ορισμένοι τύποι χρειάζονται περισσότερη ανάλογα με τον τύπο του τριχώματος. Εάν έχετε ένα σκυλί με τρίχες που μεγαλώνουν συνέχεια, τότε είναι απαραίτητη μια πιο επιμελής ρουτίνα περιποίησης. Τα περισσότερα σκυλιά με κοντό ή με λείο τρίχωμα αφήνουν αρκετές τρίχες, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να κάνετε κάποιο επιπλέον καθάρισμα. Ορισμένα εργαλεία περιποίησης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της τριχόπτωσης.

Να γνωρίζετε ότι τα σκυλιά με μακριά, εύκαμπτα αυτιά είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις των αυτιών και απαιτούν συχνό ενδελεχή καθαρισμό. Επιπλέον, ορισμένοι τύποι σκύλων μπορούν να έχουν πολλά σάλια. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων Μαστίφ, Μπλαντχάουντ και άλλων παρόμοιων ρατσών έχουν μαζί τους ένα πανί για να σκουπίζουν τα σάλια. Αν τα σκυλιά αυτά κουνήσουν το κεφάλι τους… καταλαβαίνετε τι θα γίνει!

Ηλικία

Τα κουτάβια απαιτούν περισσότερη εκπαίδευση και προσοχή, ειδικά κατά τους πρώτους έξι μήνες. Να είστε προετοιμασμένοι να αφιερώσετε μεγάλο μέρος του χρόνου σας στο να μάθει το κουτάβι σας να μην λερώνει μέσα στο σπίτι. Ο σκύλος σας πιθανότατα θα έχει πολλά ατυχήματα στο σπίτι και πιθανότατα θα μασήσει έπιπλα και προσωπικά σας αντικείμενα. Αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν σταδιακά με την αφοσιωμένη εκπαίδευση, αλλά η υπομονή είναι απαραίτητη. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το κουτάβι σας μπορεί να μεγαλώσει και να είναι διαφορετικό από αυτό που περιμένατε, ειδικά αν υιοθετήσετε έναν σκύλο μεικτής φυλής. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, απλώς είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου πριν επιλέξετε τον σκύλο σας.

Τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ένας ενήλικας σκύλος μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή εάν θέλετε να έχετε μια καλή ιδέα για το πραγματικό επίπεδο ενέργειας, τη στάση και την ιδιοσυγκρασία του νέου σας σκύλου. Ακριβώς επειδή ο σκύλος είναι ενήλικας, δεν σημαίνει ότι είναι και εκπαιδευμένος, επομένως θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι θα χρειαστεί, ως έναν βαθμό, μια ειδική εκπαίδευση στην αρχή. Ευτυχώς, πολλά ενήλικα σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί και κοινωνικοποιηθεί σε κάποιο βαθμό και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή στα νέα τους σπίτια.

Και μην ξεχνάτε βέβαια ότι υπάρχει η επιλογή κι ενός ηλικιωμένο σκύλου! Το να καλωσορίσετε έναν ηλικιωμένο σκύλο στο σπίτι σας μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να φέρετε χαρά στα χρυσά χρόνια ενός σκύλου. Δυστυχώς, τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι λιγότερο πιθανό να υιοθετηθούν και συχνά καταλήγουν να ζουν τη ζωή τους σε καταφύγια ή να υποβάλλονται σε ευθανασία.

Ένας ηλικιωμένος σκύλος μπορεί να γίνει ένας υπέροχος σύντροφος αν ψάχνετε για έναν σκύλο χαμηλότερης ενέργειας. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο ηλικιωμένος σκύλος σας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, συχνότερους κτηνιατρικούς ελέγχους και είναι πιο πιθανό να αναπτύξει προβλήματα υγείας που κοστίζουν χρόνο και χρήμα για να αντιμετωπιστούν. Σε αντίθεση με ένα κουτάβι ή έναν ενήλικο σκύλο, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα έχετε τόσα χρόνια με τον ηλικιωμένο σκύλο σας. Εάν είστε πρόθυμοι να δεχθείτε τις ευθύνες, σκεφτείτε να υιοθετήσετε έναν ηλικιωμένο σκύλο. Μπορεί να είναι ένα από τα πιο συμπονετικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτά τα πολύτιμα πλάσματα.

Ράτσα σκύλου

Τα καθαρόαιμα σκυλιά είναι αναμφισβήτητα τα πιο δημοφιλή. Πολλοί άνθρωποι έλκονται από μια συγκεκριμένη ράτσα σκύλου για διάφορους λόγους. Ίσως έχετε μεγαλώσει έχοντας βρεθεί κοντά ή έχετε περάσει πολύ χρόνο στη ζωή σας με μια συγκεκριμένη ράτσα. Ίσως σας αρέσει πραγματικά ο τρόπος που μια συγκεκριμένη ράτσα φαίνεται και ενεργεί. Ή, μπορεί να αισθάνεστε ότι κάποια ράτσα είναι κατάλληλη για εσάς με βάση όσα έχετε διαβάσει ή ακούσει. Εάν επιλέξετε έναν καθαρόαιμο σκύλο, φροντίστε να ερευνήσετε διεξοδικά για τη ράτσα του. Προσδιορίστε εάν είστε πρόθυμοι να αντιμετωπίσετε πιθανές προκλήσεις με την ιδιοσυγκρασία, τις ανάγκες περιποίησης και τα προβλήματα υγείας. Βεβαιωθείτε ότι η ράτσα θα ταιριάζει με την οικογένεια και τον τρόπο ζωής σας, συμπεριλαμβανομένων άλλων σκύλων. Στη συνέχεια, φροντίστε να αναζητήσετε έναν υπεύθυνο εκτροφέα σκύλων.

Τα ημίαιμα σκυλιά μπορούν υπέροχα να συμπεριληφθούν στον κόσμο σας. Ο συνδυασμός από δύο ή περισσότερες ράτσες σκύλων μπορεί συχνά να εξισορροπήσει την προσωπικότητα και τα φυσικά χαρακτηριστικά τους. Απλά φροντίστε να περιμένετε το απροσδόκητο. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε ακριβώς πώς θα είναι το κουτάβι σας όταν μεγαλώσει και δεν μπορείτε πραγματικά να προβλέψετε προβλήματα υγείας. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα ημίαιμα σκυλιά καταλήγουν με λιγότερα προβλήματα υγείας από τα καθαρόαιμα σκυλιά. Γενικά, τείνουν να είναι καλοσυνάτα και έξυπνα. Επιπλέον, η υιοθέτηση ενός σκύλου μεικτής ράτσας συνήθως σημαίνει ότι σώζετε αυτόν τον σκύλο από ευθανασία ή από μια μοναχική ζωή σε κάποιο καταφύγιο!

Δείτε επίσης: 10 συμβουλές για την υπεύθυνη φροντίδα του κατοικίδιού σας

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed