Image Alt

My Pet

Εικόνα με τον καθαρισμό των αυτιών στους σκύλους

Πώς να καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου σας

Ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου σας, συνήθως είναι απλός και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας σπίτι. Χρειάζεστε μόνο μερικά αντικείμενα από το σπίτι κι έναν ειδικό ορό καθαρισμού αυτιών για σκύλους. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να καθαρίσετε σωστά και ασφαλές τα αυτιά του κατοικιδίου σας. Φυσικά, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να είστε πλήρως σίγουροι.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας

Ο τακτικός καθαρισμός των αυτιών του σκύλου σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης υπολειμμάτων και μολύνσεων του αυτιού, αλλά ο πολύ συχνός καθαρισμός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή βλάβη στον ακουστικό πόρο. Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα καθαρισμού αυτιών, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει κάποια λοίμωξη στο αυτί. Εάν έχει, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει ένα συγκεκριμένο καθαριστικό ή/και φάρμακα μαζί με ένα πλάνο για το πότε να καθαρίσετε τα αυτιά του και να του δίνετε τα φάρμακά του. Εάν τα αυτιά του σκύλου σας φαίνονται ευαίσθητα ή πονάει όταν τα αγγίζετε ή κουνάει πολύ το κεφάλι του, προγραμματίστε μια επίσκεψη με τον κτηνίατρό σας.

Το πόσο συχνά καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας μπορεί να εξαρτάται από τη φυλή, τις δραστηριότητές του και άλλες προκλήσεις όπως οι αλλεργίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε συσσώρευση υπολειμμάτων. Τα σκυλιά με πεσμένα αυτιά όπως τα Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ και τα Μπασέ Χάουντ μπορεί να χρειάζονται πιο συχνό καθαρισμό αυτιών.

Τα πεσμένα αυτιά έχουν λιγότερη ροή αέρα και μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία και τα υπολείμματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις. Τα σκυλιά που τους αρέσει να κολυμπούν χρειάζονται επίσης πιο συχνό καθαρισμό των αυτιών. Η επιπλέον υγρασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μολύνσεις στο αυτί. Γενικά, δώστε προσοχή σε συμπτώματα όπως φαγούρα στα αυτιά και τρέμουλο του κεφαλιού, καθώς αυτά μπορεί να σηματοδοτούν μόλυνση.

Ο καθαρισμός των αυτιών στους σκύλους

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για τον καθαρισμό των αυτιών του σκύλου σας

Η άνεση είναι το πιο σημαντικό στοιχείο όταν καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας. Ο χειρισμός και ο καθαρισμός των αυτιών του σκύλου σας ως κουτάβι θα τον κάνει πιο άνετο με τη διαδικασία αργότερα. Εάν υιοθετήσατε έναν σκύλο σε μεγαλύτερη ηλικία ή έχετε έναν ενήλικο σκύλο που δεν του είχαν καθαρίσει ποτέ τα αυτιά του, θα πρέπει να ξεκινήσετε αργά και να εξετάσετε θετικές τακτικές ενίσχυσης, όπως λιχουδιές. Αγγίξτε απαλά και χαϊδέψτε τα αυτιά του για να δείτε πώς αντιδρά. Αν δεν του αρέσει, μην τον πιέσετε. Μπορείτε πάντα να τον πάτε στον κτηνίατρό σας ή σε έναν επαγγελματία για τον καθαρισμό των αυτιών, εάν χρειάζεται.

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας, συγκεντρώστε τα παρακάτω:

  • Βρεγμένο πανί ή βαμβακερούς δίσκους που χρησιμοποιούν στο ντεμακιγιάζ
  • Ορός καθαρισμού αυτιών για σκύλους (ζητήστε από τον κτηνίατρό σας μια σύσταση, καθώς υπάρχουν διαφορετικά καθαριστικά για διαφορετικές καταστάσεις)
  • Καθαρή πετσέτα
  • Βοήθεια από ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο για να διατηρήσετε το σκυλί σας ήρεμο
  • Λιχουδιές για ενθάρρυνση και καλή συμπεριφορά

Παρακαλούμε, μην χρησιμοποιείτε ποτέ βαμβακερές μπατονέτες στα αυτιά του σκύλου σας. Είναι εύκολο να τα εισαγάγετε πολύ βαθιά στον ακουστικό πόρο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Βήμα βήμα για τον καθαρισμό των αυτιών

1. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι άνετος και χαλαρός. Στη συνέχεια, σηκώστε το αυτί του, κρατώντας το ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη σας, ώστε να κοιτάξετε καλά το εσωτερικό του αυτιού του.

2. Εξετάστε το αυτί του και ελέγξτε για τυχόν ερυθρότητα, έκκριση ή άσχημη μυρωδιά. Μια μικρή ποσότητα ανοιχτόχρωμου κεριού είναι φυσιολογική. Εάν δείτε μεγάλη ποσότητα κεριού, τα αυτιά να είναι κόκκινα, πύον ή παρατηρήσετε μια άσχημη μυρωδιά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

3. Εάν όλα φαίνονται φυσιολογικά, σκουπίστε την είσοδο του αυτιού με το υγρό πανί για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και το υπερβολικό κερί.

4. Εισάγετε την άκρη του διαλύματος καθαρισμού αυτιών του σκύλου σας στον ακουστικό πόρο. Προσέξτε να μην πιέσετε πολύ βαθιά ή απότομα. Πιέστε το μπουκάλι για να απελευθερωθεί μια κατάλληλη ποσότητα διαλύματος στο αυτί. Ακολουθήστε τις οδηγίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή σχετικά με το πόση ποσότητα διαλύματος να εφαρμόσετε στο αυτί.

5. Κάντε μασάζ στη βάση του αυτιού για να βοηθήσετε το διάλυμα να κυλήσει στο εσωτερικό.

6. Σκουπίστε το υπόλοιπο του διαλύματος με την πετσέτα.

7. Επαναλάβετε στο άλλο αυτί.

8. Εάν ο κτηνίατρός σας σάς δώσει φαρμακευτικές σταγόνες αυτιών για χρήση, εφαρμόστε τις αμέσως μετά τον καθαρισμό. Αυτό διασφαλίζει ότι το φάρμακο μπορεί να εισέλθει στο αυτί και να απορροφηθεί χωρίς να κολλήσει σε περίσσεια κεριού.

Σημάδια λοίμωξης αυτιού

Εάν ο σκύλος σας έχει λοίμωξη στο αυτί, τα αυτιά του θα είναι ευαίσθητα στην αφή. Μπορεί επίσης να δείτε ερυθρότητα και φλεγμονή. Το συχνό κούνημα του κεφαλιού και το ξύσιμο στα αυτιά είναι επίσης ισχυροί δείκτες μόλυνσης.

Οι μολύνσεις των αυτιών προκαλούνται συχνότερα από ζυμομύκητες και βακτήρια, αλλά τα ακάρεα του αυτιού είναι μια άλλη πιθανή αιτία. Τα ακάρεα του αυτιού στους σκύλους μοιάζουν με τα κατακάθια καφέ. Ανεξάρτητα από την αιτία της λοίμωξης, η έγκαιρη θεραπεία είναι κρίσιμη για να ανακουφιστεί η ταλαιπωρία του σκύλου σας.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed