Image Alt

My Pet

Ένας έξυπνος σκύλος

Πόσο έξυπνος είναι ο σκύλος σας; 13 τρόποι να το ανακαλύψετε

Ο σκύλος αποδρά πανεύκολα και κάτω από τη μύτη σας χωρίς να το καταλάβετε; Μπορεί να βρει που είναι κρυμμένα τα κεράσματα; Μην του θυμώνετε, αφού όλα αυτά είναι δείγματα υψηλής νοημοσύνης. Τα σκυλάκια έχουν αποδείξει κατά καιρούς ότι είναι πανέξυπνα – αν και μερικές φορές αμφιβάλλουμε για την ευφυΐα τους. Υπάρχουν όμως 13 τρόποι να καταλάβετε πόσο έξυπνος είναι ο σκύλος σας.

1. Θυμάται μία εντολή που του μάθατε πριν 1 χρόνο

Τα περισσότερα κουτάβια μπορούν να υπακούουν σε ορισμένες εντολές, αλλά ένας πραγματικά έξυπνος σκύλος θα θυμάται αυτές τις εντολές με την πάροδο του χρόνου, ακόμα κι αν δεν τις έχετε χρησιμοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό.

2. Μπορεί να λύσει ένα παζλ

Τα έξυπνα σκυλιά είναι από τη φύση τους σπουδαίοι λύτες προβλημάτων. Έτσι, για να δοκιμάσετε τις ικανότητες του στην επίλυση προβλημάτων, βάλτε του ένα παζλ με φαγητό. Εάν μπορεί να το λύσει χωρίς τη βοήθειά σας, είναι έξυπνο. Θέλετε μια φθηνότερη επιλογή; Φτιάξτε το δικό σας παζλ φαγητού χρησιμοποιώντας μια λιχουδιά σε ένα κουτί ή κρύψτε μια λιχουδιά κάπου στο σπίτι.

3. Καταλαβαίνει την πόρτα που είναι ανοιχτή

Μερικοί σκύλοι είναι δεξιοτέχνες στο κομμάτι της απόδρασης. Αν και αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό για τους κηδεμόνες, είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι υψηλής νοημοσύνης. Ένας τρόπος για να δοκιμάσετε αυτή την ικανότητα είναι να αφήσετε τον σκύλο σας να βγει από μια πόρτα, να την κλείσετε και μετά να ανοίξετε μια διαφορετική εξωτερική πόρτα στο σπίτι σας. Τα έξυπνα σκυλιά θα μπορούν να βρουν το δρόμο της επιστροφής ακόμα κι αν το αρχικό ή συνηθισμένο σημείο εισόδου τους είναι κλειστό.

4. Ξεκινά ένα παιχνίδι μαζί σας

Πολλά σκυλιά θα παίξουν διελκυστίνδα όταν κρατάτε σχοινί, αλλά τα έξυπνα σκυλιά θα ξεκινήσουν παιχνίδια επικοινωνώντας σας τις επιθυμίες τους. Για παράδειγμα, ο σκύλος σας «μιλάει», σας χαϊδεύει, σας φέρνει ένα παιχνίδι ή χρησιμοποιεί αυθόρμητα μια άλλη συμπεριφορά που του έχετε μάθει για να σας κάνει να του δώσετε προσοχή; Η επιθυμία του σκύλου να παίξει μαζί σας δείχνει ότι έχει ώριμη νοημοσύνη. Άλλωστε,, η σοφία είναι σοφία μόνο αν μοιράζεται – και αυτό ισχύει τόσο για τους σκύλους όσο και για τους ανθρώπους.

5. Κάθεται μαζί σας όταν είστε λυπημένοι

Τα έξυπνα σκυλιά είναι πολύ καλά στο να αισθάνονται και να ερμηνεύουν τα συναισθήματά σας. Είχατε μια απαίσια μέρα στη δουλειά; Τσακωθήκατε με τη σχέση σας; Ένας έξυπνος σκύλος θα “διαβάσει” τη λύπη σας και θα πράξει ανάλογα για να σας παρηγορήσει, όπως να σας αγκαλιάσει ή να μη φύγει από το πλευρό σας μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

6. Καταλαβαίνει τι σημαίνει η βαλίτσα σας

Το να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικά είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό σημάδι των έξυπνων κουταβιών. Για παράδειγμα, όταν βγάζετε τη βαλίτσα σας, ο σκύλος σας αναγνωρίζει ότι είναι σημάδι ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει (πηγαίνετε ταξίδι); Μπορεί να προσπαθήσει  να πηδήξει μέσα ή να κρύψει τη βαλίτσα σας ή να κολλήσει ασυνήθιστα κοντά σας.

Μία άνθρωπος κι ένας έξυπνος σκύλος

7. Σας ζητάει να τον χαϊδέψετε

Όλα οι σκύλοι λατρεύουν την προσοχή και τα έξυπνα σκυλιά ξέρουν τον καλύτερο τρόπο να την αποκτήσουν. Τα έξυπνα σκυλιά θα βάλουν το κεφάλι τους κάτω από το χέρι σας και θα το “χτυπήσουν” για να σας προτρέψουν να τους χαϊδέψετε πίσω από τα αυτιά ή μπορεί ακόμη και να σας “χαϊδέψουν” ως παράδειγμα για το πώς θέλουν να τα χαϊδέψετε.

8. Παίρνει προφυλάξεις ασφαλείας

Τα σκυλάκια πρέπει να διδάσκονται πώς να περιηγούνται με ασφάλεια σε καταστάσεις, όπως διαβάσεις πεζών. Ένας έξυπνος σκύλος, όμως, θα πάρει την πρωτοβουλία και θα αναζητήσει τους κινδύνους για την ασφάλεια μόνος του, όπως αν περνάει αυτοκίνητο με ταχύτητα. Έχει τύχει να μπει ποτέ το κατοικίδιό σας μπροστά σας για να σας εμποδίσει να περπατήσετε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο; Ή μήπως ο σκύλος σας δείχνει προσοχή πριν πάει σε ένα νέο μέρος; Αν ναι, αυτό είναι σημάδι ότι είναι έξυπνος.

9. Μπορεί να μάθει ένα νέο κόλπο με λίγες προσπάθειες

Τα περισσότερα σκυλάκια μπορούν να μάθουν να ακολουθούν εντολές – απλώς μερικά από αυτά χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο από άλλα. Όσο πιο γρήγορα μαθαίνει ο σκύλος σας ένα νέο κόλπο και όσο περισσότερες εντολές ξέρει, τότε είναι σίγουρα σημάδια της ευφυΐας του.

10. Σας κάνει ό,τι θέλει

Σε κανέναν δεν αρέσει να το ακούει αυτό, αλλά τα κατοικίδια μας μάς κάνουν ό,τι θέλουν και μας “εκπαιδεύουν” κι αυτά. Τους βάζουμε φαγητό όταν μας φέρνουν το μπολ; Τους βγάζουμε έξω όταν πλησιάζουν την πόρτα;  Το πόσο καλά “εκπαιδευμένοι” είστε είναι ένα σημάδι του πόσο έξυπνος είναι ο σκύλος σας.

11. Ξέρει τον δρόμο για το κτηνιατρείο

Εάν ο σκύλος σας ενθουσιάζεται όταν πηγαίνετε προς το αγαπημένο του πάρκο ή αγχώνεται στο δρόμο για τον κτηνίατρο, αυτό όχι μόνο σημαίνει ότι μπορεί να αναγνωρίσει το περιβάλλον του αλλά μπορεί επίσης να θυμηθεί τη διαδρομή προς τον προορισμό. Η αναγνώριση τοποθεσιών και κατεύθυνσης είναι ένα σαφές σημάδι νοημοσύνης των ζώων.

12. Έμαθε πώς να ανοίγει μια πόρτα αφού σας είδε να το κάνετε

Το πόσο εύκολα εκπαιδεύεται το κουτάβι σας μπορεί να είναι ένας δείκτης της νοημοσύνης του. Ένας τρόπος για να το κρίνουμε αυτό είναι αν αποκτούν δεξιότητες απλά παρατηρώντας. Οι σκύλοι που μπορούν να παρακολουθούν ανθρώπους ή άλλους σκύλους να κάνουν ορισσμένες εργασίες, όπως το άνοιγμα πορτών, και να μάθουν από το παράδειγμά τους είναι σίγουρα πιο εκπαιδεύσιμοι και πιο έξυπνοι.

13. Σας κοιτάζει πρώτα για να του δώσετε οδηγίες

Ένας έξυπνος σκύλος όχι μόνο θα ακολουθήσει την κατεύθυνση, αλλά θα αναζητήσει στοιχεία από εσάς για το τι να κάνει.

Πόσο έξυπνος είναι ο σκύλος σας τελικά; Αν δεν κάνει μερικά από αυτά, μην απογοητεύεστε αφού εξακολουθεί να είναι χαριτωμένος και να σας αγαπάει!

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed