Image Alt

My Pet

κατοικίδιο ζηλεύει

9 σημάδια ότι το κατοικίδιο σας ζηλεύει

Ίσως σας έχει τύχει όταν πάτε να χαϊδέψετε ένα άλλο ζώο, το σκυλάκι σας να πηδάει ανάμεσα και να σπρώχνει το χέρι σας μακριά από τον άλλο σκύλο. Ή η γάτα σας μπορεί να νιαουρίζει υπερβολικά επειδή δεν της δίνεται προσοχή. Είναι όμως αυτές ενδείξεις ότι το κατοικίδιο σας ζηλεύει;

Σίγουρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν μια γάτα ή κάποιος σκύλος αισθάνεται τα ίδια συναισθήματα ζήλιας που νιώθουν οι άνθρωποι, έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό περιγράφεται καλύτερα ως μια ανταγωνιστική κατάσταση όπου το κατοικίδιο ανταγωνίζεται με ένα άλλο άτομο —άνθρωπο, σκύλο, γάτα — για κάτι που θέλει.

το κατοικίδιο μου ζηλεύει

Βέβαια η συμπεριφορά ζήλιας στα κατοικίδια μπορεί να είναι ένα θέμα, για αυτό εδώ θα δούμε κάποιες συμπεριφορές που θα πρέπει να προσέχετε.

1. Επιθετικότητα

Εάν κάποιο κατοικίδιο ζηλεύει μπορεί να το δείξει με τη μορφή δαγκώματος ή τσιμπήματος του ζώου ή του ατόμου που τραβάει την προσοχή από εκείνο.

2. Κάνουν την τουαλέτα τους εκεί που δεν πρέπει

Τα κατοικίδιά μας δεν μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με λόγια, έτσι αντίθετα, μερικές φορές εκφράζουν τα συναισθήματά τους με πράξεις. Αν τα δείτε να μην χρησιμοποιούν το μέρος που τους έχετε για τουαλέτα και να πηγαίνουν σε μέρη όπου δεν θα έπρεπε, μπορεί να προσπαθούν να σας πουν κάτι.

Ωστόσο, το να έχετε τέτοια ατυχήματα στο σπίτι ή να μην χρησιμοποιούν το δοχείο με την άμμο, μπορεί να είναι σημάδι ενός προβλήματος υγείας, επομένως η πρώτη σας στάση θα πρέπει να είναι μια επίσκεψη κτηνίατρου για να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

3. Είναι προσκολλημένα σε σας

Η προσκόλληση σε σας ενός σκύλου ή μιας γάτας μπορεί να εμφανιστεί με το να έρθει πολύ κοντά σας και ξαφνικά να γλείφει το χέρι ή το πρόσωπό σας. Αυτό είναι σημάδι στοργής και δείχνει ότι προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σας.

4. Πιεστική συμπεριφορά

Αυτή η συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου γίνεται με το αναστέλλει ένα άλλο άτομο ή ζώο από το να κινείται ελεύθερα σε τακτική βάση ή ωθεί το δρόμο τους σε μια κατάσταση, απαιτώντας την προσοχή του ιδιοκτήτη του.

5. Γρυλίζει, κλαίει ή τσακώνεται με άλλο κατοικίδιο

Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε ένα σπίτι με πολλά κατοικίδια, όπου τα ζωάκια ανταγωνίζονται για την προσοχή και τους πόρους.

6. Προσπαθούν να τρομάξουν αγνώστους

Τα κατοικίδια μπορεί να γαβγίζουν ή να γρυλίζουν επιθετικά όταν οι ιδιοκτήτες τους χαιρετιούνται και αγκαλιάζονται ή έρχονται στο σπίτι επισκέπτες.

7. Κάνουν κάποιο κόλπο

Κάνοντας κάποιο κόλπο όταν ζηλεύει το κατοικίδιο σας προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας και πολλές φορές καταφέρνει αυτό θέλει. Μήπως σας θυμίζει κάτι;

8. Πιάνει τον χώρο σας

Οι γάτες μπορεί να ξαπλώσουν πάνω στο γραφείο σας ή να καθίσουν στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας για να τραβήξουν την προσοχή ή ακόμη μπορεί να ρίξουν πράγματα από το τραπέζι ή το κομοδίνο σας. Ένας σκύλος μπορεί να σηκώνεται στα πίσω πόδια του και να παρακαλεί για να τραβήξει την προσοχή σας.

9. Φεύγουν από το δωμάτιο

Μερικές φορές όταν τα κατοικίδια ζηλεύουν, μπορεί να έχουν μια άλλη συμπεριφορά και έτσι να αποσύρονται από το χώρο που βρίσκεστε.

κάντε το κατοικίδιο να μην ζηλεύει - δώστε του προσοχή

Τι προκαλεί τη συμπεριφορά ζήλιας στα κατοικίδια;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συμπεριφορές ζήλιας στα κατοικίδια συνήθως υποδηλώνουν πλήξη ή ένα τέχνασμα για την προσοχή από τους κηδεμόνες τους. Κάποιες φορές, μπορεί να αισθάνονται ανασφάλεια, για αυτό χρειάζονται την προσοχή μας, πολλές αγκαλιές και δραστηριότητες για να είναι απασχολημένοι και να μην βαριούνται. Άλλες φορές, τα κατοικίδιά μας απλώς μας θέλουν κοντά τους και δεν θέλουν να μας μοιράζονται με άλλους, είτε αυτό είναι κάποιο ζώο είτε άλλος άνθρωπος.

Πολλές φορές όταν υπάρχει ας πούμε μόνο ένα παιχνίδι για πολλά κατοικίδια, ή κοινωνικές συγκρούσεις, ή πολύ μικρός χώρος, άγχος, έλλειψη άσκησης αλλά και η γενετική διάθεση βέβαια μπορεί να προκληθεί  συμπεριφορά ζήλιας.

για να μην ζηλεύει το κατοικίδιο σας βγάλτε βόλτα και τα δυο με ένα λουρί

Τι να κάνετε για να σταματήσετε τη συμπεριφορά αυτή

  • Σημειώστε τι προκαλεί σημάδια ζήλιας ή επιθετικότητας στο κατοικίδιο σας. Αν βλέπετε συμπεριφορές που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μόνοι σας, συζητήστε για αυτά με τον κτηνίατρό σας ή έναν επαγγελματία εκπαιδευτή ζώων.
  • Μην δίνετε σε ένα κατοικίδιο περισσότερη προσοχή από ένα άλλο και μην χαϊδεύετε το ένα ζώο χωρίς να χαϊδεύετε το άλλο.
  • Βοηθήστε τον σκύλο σας να αισθάνεται ασφαλής και χαλαρός στο σπιτάκι του, ώστε να το βλέπει σαν τον δικό του ασφαλή χώρο. Δώστε στις γάτες ένα χώρο να αποκαλούν δικό τους.
  • Ταΐστε τα κατοικίδια σας χωριστά για να αποφύγετε τις συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Δώστε στα κατοικίδιά σας την ίδια ποσότητα από λιχουδιές.
  • Όταν γυρνάτε στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι δεν δίνετε στο ένα κατοικίδιο σας περισσότερη προσοχή από το άλλο ή περιμένετε λίγο για να δώσετε προσοχή. Το επίπεδο του συναισθηματικού ενθουσιασμού θα μειωθεί, αποτρέποντας την εμφάνιση ενδείξεων επιθετικότητας.
  • Βάλτε ένα λουρί και στα δύο σκυλιά όταν τα βγάζετε μαζί βόλτα.
  • Έχετε τουλάχιστον από δύο παιχνίδια και κρεβάτια και μην τους αφήνετε τα παιχνίδια που τρώγονται εκτός εάν τα επιβλέπετε.
  • Δώστε τους προσοχή και επαίνους όταν συμπεριφέρονται ήρεμα και δεν δείχνουν συμπεριφορές ζηλοτυπίας.

Μην ξεχνάτε ότι η διαχείριση ανεπιθύμητων συμπεριφορών και η διατήρηση καλής ψυχολογίας προσέχοντας τις σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες των κατοικιδίων μας, θα συμβάλει σε συμπεριφορές χωρίς προβλήματα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed