Image Alt

My Pet

Τα κοινά χαρακτηριστικά του ανθρώπου και του σκύλου

Άνθρωποι και Σκύλοι: Τα κοινά τους χαρακτηριστικά

Μπορεί να αισθάνεστε τον σκύλο σας ως μέλος της οικογένειας, αλλά μέχρι να δείτε τις ομοιότητές σας, μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσετε πόσο κοντά είναι πραγματικά άνθρωποι και σκύλοι. Τα σκυλιά μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά με τους ανθρώπους, όπως τα συναισθήματα, ο εγκέφαλος, το πεπτικό σύστημα, οι διατροφικές ανάγκες και οι πέντε αισθήσεις. Υπάρχουν ακόμη και ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τους σκύλους. Αν λάβουμε υπόψη όλα εκείνα στα οποία μοιάζουν οι άνθρωποι και οι σκύλοι, δεν είναι περίεργο που θεωρούνται ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι σκύλοι και οι άνθρωποι.

Το Πεπτικό Σύστημα κι οι Διατροφικές Ανάγκες

Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι έχουν μονογαστρικό πεπτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μόνο ένα στομάχι που εκκρίνει οξύ και διασπά το φαγητό που τρώνε. Ολόκληρο το πεπτικό σύστημα τόσο του ανθρώπου όσο και του σκύλου περιλαμβάνει:

  • Το στόμα
  • Τους σιελογόνους αδένες
  • Τα δόντια
  • Τον οισοφάγος και το στομάχι
  • Το λεπτό και το παχύ έντερο
  • Το παγκρέας
  • Το συκώτι
  • Τη χοληδόχο κύστη

Τα θρεπτικά συστατικά που επεξεργάζονται τα πεπτικά συστήματα είναι παρόμοια. Οι σκύλοι και οι άνθρωποι χρειάζονται πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και άφθονο νερό στη διατροφή τους για να παραμείνουν υγιείς.

Τα συναισθήματα κι οι συμπεριφορές

Όποιος ζει με ένα σκύλο ξέρει ότι έχει συναισθήματα. Στο άρθρο του για το Psychology Today, ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας Stanley Coren, λέει ότι οι σκύλοι έχουν, πράγματι, συναισθήματα όπως οι άνθρωποι. Ωστόσο, το βάθος στο οποίο τα βιώνουν μοιάζει περισσότερο με ένα παιδί 2 ετών παρά με ενήλικα. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά νιώθουν συναισθήματα όπως αγάπη και στοργή, ντροπαλότητα, χαρά, θυμό, φόβο, ζήλια, αηδία, ικανοποίηση, αγωνία και ενθουσιασμό. Τα σκυλιά θα γελάσουν και θα νιώθουν θλίψη για μια απώλεια, όπως όταν πεθάνει ένας σύντροφος.

Άνθρωπος και σκύλος μαζί

Οι ομοιότητες στον εγκέφαλο

Οι σκύλοι συμπεριφέρονται με παρόμοιους τρόπους με τους ανθρώπους και μοιράζονται μερικά από τα ίδια συναισθήματα επειδή ο εγκέφαλός τους έχει ουσιαστικά τις ίδιες δομές. Όχι μόνο ο εγκέφαλος του ανθρώπου και του σκύλου παράγει ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που ενθαρρύνει τη στοργή και το δέσιμο, αλλά έχουν επίσης παρόμοιες νευρολογικές περιοχές που παράγουν παρόμοιες αποκρίσεις. Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Current Biology αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι και οι σκύλοι επεξεργάζονται τις φωνές των άλλων και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτές με τον ίδιο τρόπο.

Οι πέντε αισθήσεις

Ένα ακόμη από τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι και οι σκύλοι είναι οι πέντε αισθήσεις. Ο άνθρωπος κι ο σκύλος έχουν την αίσθηση των γεύσης, αφής, ακοής, όρασης και όσφρησης. Και οι δύο χρησιμοποιούν αυτές τις αισθήσεις για να βιώσουν τον κόσμο, ωστόσο, οι σκύλοι βασίζονται κυρίως στις αισθήσεις ακοής και όσφρησής τους, χρησιμοποιώντας τις άλλες τρεις αισθήσεις τους ως «εφεδρική». Οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, βασίζονται στην όραση ως την κύρια αίσθηση τους, αλλά στο άρθρο της για το Scientific American, η επιστημονική δημοσιογράφος Lena Groegner αποκαλύπτει ότι, τις περισσότερες φορές, οι αισθήσεις συνεργάζονται για να επηρεάσουν τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα πράγματα.

Οι λοιμώξεις, οι ιοί και τα παράσιτα

Δυστυχώς, υπάρχουν ιοί, λοιμώξεις και παράσιτα που μολύνουν τόσο τους σκύλους όσο και τους ανθρώπους.  Αυτά είναι ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, η δακτυλίτιδα, η λύσσα, η λεπτοσπείρωση και οι γαστρεντερικές λοιμώξεις όπως η σαλμονέλα. Επιπλέον, λόγω της ικανότητας του ιού της γρίπης να μεταλλάσσεται, είναι ακόμη πιθανό ο σκύλος σας να κολλήσει τη γρίπη από εσάς.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed