Image Alt

My Pet

Δάγκωμα σκύλου: Πως μπορούμε να το αποφύγουμε;

Δάγκωμα σκύλου: Πως μπορούμε να το αποφύγουμε;

Αν καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν επιθετικό σκύλο, μπορούμε να αποφύγουμε τυχόν δάγκωμα ακόμη και να τον ηρεμήσουμε, ακολουθώντας τα παρακάτω πέντε βήματα:

Πέντε βήματα για να αποφύγουμε το δάγκωμα ενός σκυλιού

1. Μένω ήρεμος και ακίνητος

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να ΜΗΝ κάνουμε, είναι σπασμωδικές κινήσεις, στην προσπάθειά μας να διώξουμε τον σκύλο μακριά. Το μόνο που θα καταφέρουμε, είναι να τον εκνευρίσουμε περισσότερο και να μας θεωρήσει μεγαλύτερη απειλή. ΔΕΝ αρχίζουμε, λοιπόν, να ουρλιάζουμε και ΔΕΝ αρχίζουμε να τρέχουμε σαν τρελοί! Είτε κάνουμε ποδήλατο ή τρέχουμε, είτε απλώς περπατάμε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε και να μείνουμε ακίνητοι.

Ειδικά στις δύο πρώτες περιπτώσεις, επειδή συνήθως ο άνθρωπος συνεχίζει να κάνει ποδήλατο ή να τρέχει όσο οι σκύλοι γαβγίζουν, εκείνοι καταλαβαίνουν ότι «τους διώχνουν» με αυτόν τον τρόπο, γι’ αυτό συνεχίζουν το γάβγισμα και μετά τους κυνηγούν από πίσω…

Εάν σταματήσουμε, λοιπόν, αποπροσανατολίζουμε τον σκύλο, που έχει μάθει να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, και τον κάνουμε να χάσει το ενδιαφέρον του πιο γρήγορα. Να θυμάστε ότι στόχος είναι να κάνουμε τον σκύλο να απομακρυνθεί από εμάς, κι όχι το αντίθετο.

2. Αρχίζω να μιλάω στον σκύλο με ήρεμη και γλυκιά φωνή

Είναι κάτι που δεν έχει συνηθίσει και θα παραξενευτεί. Παρότι αγριεμένος, ίσως ο τόνος της φωνής σας καταφέρει να τον ηρεμήσει, να και χάσει το ενδιαφέρον του για εσάς πιο γρήγορα. Επίσης, ο συρριστικός ήχος «τς, τς», που σιγά σιγά σβήνει, είναι κάτι που ηρεμεί τους σκύλους.

3. Δεν γυρίζω ποτέ πλάτη

Οι περισσότεροι αδέσποτοι σκύλοι είναι φοβικο-επιθετικοί. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν επιθετικότητα από πίσω, παρά όταν τους αντιμετωπίζετε κατά μέτωπο. Μπορείτε να αρχίσετε να οπισθοχωρείτε, ήρεμα, κάνοντας παράλληλα τον ήχο «τς, τς». Όταν έχετε απομακρυνθεί αρκετά, μπορείτε να γυρίσετε πλάτη και να περπατήσετε κανονικά.

4. Μια έξυπνη λύση είναι να κουβαλάτε πάντα μαζί σας λίγη σκυλοτροφή

Ή καλύτερα κάτι ακόμη πιο εύγευστο όπως λιχουδιές, ώστε να δελεάσετε τον σκύλο, κι έτσι να μην ασχοληθεί μαζί σας.
Σε περίπτωση που πρόκειται για αγέλη, αφήνουμε φαγητό σε αρκετά σημεία, ώστε να μη γίνει καβγάς μεταξύ των σκύλων και τροφοδοτήσουμε την ένταση.

5. Του δίνουμε να δαγκώσει κάτι, ώστε να εκτονώσει την ενέργεια του σε αυτό

Εάν, παρόλα αυτά, δεν καταφέρουμε να ηρεμήσουμε τον σκύλο και συνεχίζει να επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά, του δίνουμε να δαγκώσει κάτι, ώστε να εκτονώσει την ενέργειά του σε αυτό.
Αυτό μπορεί να είναι, είτε ένα αντικείμενο που κρατάμε, είτε το μανίκι μας, εφόσον έχουμε τραβήξει μέσα το χέρι μας. Ή, βγάζουμε το μπουφάν μας και του δίνουμε να το δαγκώσει, κρατώντας όμως τα χέρια μας γροθιά, ώστε να αποφύγουμε δάγκωμα στα δάκτυλα, και προστατεύουμε το κεφάλι, το στέρνο και τον λαιμό μας.

Δάγκωμα σκύλου: Πως μπορούμε να το αποφύγουμε;

Σημάδια ότι ο σκύλος δεν έχει φιλικές διαθέσεις

  • Αυτιά τραβηγμένα προς τα πίσω
  • Ανασήκωμα τριχώματος
  • Φαίνεται έντονο το άσπρο των ματιών
  • Γρύλισμα
  • «Πάγωμα» σώματος ως αντίδραση σε ένα άγγιγμα ή βλέμμα μας
  • Τράβηγμα των χειλιών προς τα πάνω
  • Επίμονο γάβγισμα

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed