Image Alt

My Pet

Γάτα VS Σκύλος στην εξυπνάδα

Γάτα ή Σκύλος: Ποιο είναι πιο έξυπνο ζωάκι;

Εάν έχετε και γάτα και σκύλο, τότε έχετε δει πολλούς τρόπους με τους οποίους αποδεικνύουν την εξυπνάδα τους. Οι σκύλοι, για παράδειγμα, εκπαιδεύονται εύκολα και μπορούν να ακολουθούν εντολές. Οι γάτες, από την άλλη, μπορεί να μην ακολουθούν τις οδηγίες μας αλλά μπορούν να ανοίξουν πόρτες και να λύσουν γρίφους. Είναι, όμως, οι γάτες πιο έξυπνες από τους σκύλους;

Μελέτη καταλήγει ότι οι σκύλοι μπορεί να είναι πιο έξυπνοι

Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neuroanatomy καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι μπορεί να είναι το πιο έξυπνο είδος – αλλά μην το πείτε στη γάτα σας! Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές είχαν ως στόχο να προσδιορίσουν πόσοι νευρώνες υπήρχαν στον εγκεφαλικό φλοιό σε ορισμένα σαρκοφάγα και παμφάγα είδη: ο εξημερωμένος σκύλος, η εξημερωμένη γάτα, το κουνάβι, η μαγκούστα, το ρακούν, η ριγέ ύαινα, το λιοντάρι και η καφέ αρκούδα.

Πρώτα, όμως, αξίζει να σημειώσουμε ότι ένας νευρώνας είναι «ένας τύπος κυττάρου που λαμβάνει και στέλνει μηνύματα από το σώμα στον εγκέφαλο και πίσω στο σώμα». Η νευρολόγος Suzana Herculano-Houzel, μία από τους ερευνητές της μελέτης, εξηγεί στο National Geographic την επιλογή της να χρησιμοποιήσει τους νευρώνες ως μέτρο ευφυΐας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «οι νευρώνες είναι οι βασικές μονάδες επεξεργασίας πληροφοριών. Όσο περισσότερες μονάδες βρείτε στον εγκέφαλο, τόσο πιο γνωστικά ικανό είναι το ζώο». Έτσι, για να καταλάβουμε αν ο σκύλος είναι πιο έξυπνος από τη γάτα, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στη διαφορά των νευρώνων στον εγκέφαλο και των δύο ειδών.

Ένας έξυπνος σκύλος και μια έξυπνη γάτα

Μέσα στον εγκέφαλο του σκύλου

Αρχικά, οι ερευνητές απομόνωσαν τους εγκεφαλικούς φλοιούς των ζώων. Ο εγκεφαλικός φλοιός συνθέτει εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνονται από άλλα μέρη του εγκεφάλου για να παίρνει αποφάσεις και να λύνει προβλήματα, καθιστώντας τον την ιδανική τοποθεσία για τη μέτρηση των νευρώνων. Οι φλοιοί των ζώων στη συνέχεια διασπάστηκαν σε ξεχωριστούς πυρήνες από νευρικά κύτταρα για να επιτρέψουν στους ερευνητές να μετρήσουν τους νευρώνες.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι ένας μεγαλύτερος εγκέφαλος δεν σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για περισσότερους νευρώνες. Η μελέτη της Herculano-Houzel περιελάμβανε δύο σκύλους, έναν ημίαιμο σκύλο 7 κιλών και ένα Golden Retriever 32 κιλών, και οι εγκέφαλοι και των δύο σκύλων περιείχαν περίπου τον ίδιο αριθμό. Από την άλλη, η πολύ μεγαλύτερη αρκούδα είχε πολύ λιγότερους νευρώνες.

Σκύλος vs Γάτα: Ναι μεν αλλά!

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εγκεφαλικοί φλοιοί των σκύλων που μελετήθηκαν είχαν περίπου 500 εκατομμύρια νευρώνες ο καθένας, σε σύγκριση με τους 250 εκατομμύρια νευρώνες της γάτας. Συγκριτικά, η ίδια περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου εκτιμάται ότι έχει έως και 16 δισεκατομμύρια νευρώνες.

Οι επικριτές του πειράματος της Herculano-Houzel υποστηρίζουν ότι η νοημοσύνη δεν μπορεί να προσδιοριστεί μόνο από νευρώνες. Ορισμένες γάτες παρουσιάζονται ως εξαιρετικά έξυπνες, ενώ ορισμένα σκυλιά μπορεί να μην ανταποκρίνονται στα πρότυπα που έχει θέσει η επιστήμη. Εκτός από τα φιλικά κατοικίδια, στα ρακούν βρέθηκε ότι έχουν περίπου 438 νευρώνες.

Παρόλο που η ερώτηση, «Ποιοι είναι πιο έξυπνοι οι σκύλοι ή οι γάτες;», μπορεί να φαίνεται να απαντάται οριστικά μια για πάντα, αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει την υπεροχή κανενός από τα δύο ζώα. Όποιος είχε ποτέ μια γάτα και έναν σκύλο μαζί ξέρει ότι και τα δύο ζωάκια έχουν θετικά χαρακτηριστικά. Αγκαλιάστε, λοιπόν, τους γούνινους φίλους σας και πλημμυρίστε τους με αγάπη και στοργή ακόμα κι αν δεν πάρουν το πρώτο βραβείο εξυπνάδας – ή κάποιο Νόμπελ…

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed