Image Alt

My Pet

γάτα δοχείο άμμου

Γάτα: Τι να κάνετε αν δεν χρησιμοποιεί την λεκάνη της

Ίσως σας έχει τύχει η γάτα σας να μην χρησιμοποιεί κάποιες φορές το λεκάνη άμμου για την τουαλέτα της. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να ουρήσει έξω από το λεκάνη της, συμπεριλαμβανομένων κάποιων προβλημάτων υγείας, άγχους ή εκφοβισμού από άλλα κατοικίδια στο σπίτι.

Εδώ είναι οι 10 κορυφαίοι τρόποι για να κάνετε τη γάτα σας χρησιμοποιεί το δοχείου της άμμου.

1. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας

Εάν η γάτα σας έχει αρχίσει να ουρεί έξω από την τουαλέτα λεκάνη με την άμμο, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας.

Η ουρολοίμωξη, ο υπερθυρεοειδισμός, η ιδιοπαθής κυστίτιδα των αιλουροειδών (FIC), οι κρύσταλλοι ή οι πέτρες της ουροδόχου κύστης, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και η νεφρική νόσος είναι μερικά μόνο από τα κοινά προβλήματα υγείας που μπορούν να κάνουν τις γάτες να ουρούν έξω από τη λεκάνη με την άμμο τους.

Ο κτηνίατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το πότε και πώς ξεκίνησε και στη συνέχεια θα κάνει φυσική εξέταση, ανάλυση ούρων και ίσως κάποιες άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για να καθορίσει εάν το πρόβλημα είναι ιατρικό και όχι μιας ιδιαίτερης συμπεριφοράς.

Εάν είναι καλά στην υγεία της, ο κτηνίατρός σας μπορεί στη συνέχεια να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε περιβαλλοντικά ή ζητήματα συμπεριφοράς που μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.

γάτα δοχείο άμμου

2. Καθαρίστε σχολαστικά

Είτε ο κτηνίατρός σας κρίνει ότι το πρόβλημα οφείλεται σε κάποια πάθηση ή σε συμπεριφορά, φροντίστε να καθαρίσετε καλά όλες τα σημεία όπου η γάτα σας έχει ουρήσει στο σπίτι. Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε εξαλείψει τη μυρωδιά, όχι μόνο για εσάς, αλλά και για να μην τραβήξει αυτή η μυρωδιά τη γάτα σας πίσω στο ίδιο σημείο.

Εάν έχετε να κάνετε με φρέσκα ούρα, πρώτα σκουπίστε όσο το δυνατόν περισσότερο με χαρτί ή υφασμάτινες πετσέτες. Στη συνέχεια και για παλαιότερα σημεία, επιλέξτε την καλύτερη μέθοδο καθαρισμού με βάση το τι έχει λερωθεί:

  • Κλινοσκεπάσματα, ρούχα, πετσέτες κ.λπ.: Μπορείτε να τα καθαρίσετε στο πλυντήριο χρησιμοποιώντας έναν κρύο κύκλο και μετά να τα κρεμάσετε έξω για να στεγνώσουν.
  • Δάπεδα και άλλες σκληρές επιφάνειες: Καθαρίστε σχολαστικά με ένα γενικό οικιακό καθαριστικό διάλυμα ή ένα καθαριστικό για λεκέδες και οσμές για κατοικίδια.
  • Χαλιά, στρώματα και ταπετσαρίες: Αυτά καθαρίζονται καλύτερα με ένα ειδικό καθαριστικό, αλλά φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα.

3. Αντιμετώπιση ζητημάτων επικράτειας

Μερικές φορές οι γάτες σημαδεύουν την επικράτειά τους με τα ούρα. Συνήθως στέκονται μπροστά σε μια κάθετη επιφάνεια και εκτοξεύουν μια σχετικά μικρή ποσότητα ούρων πάνω της. Έτσι, αν βρείτε ένα πιτσίλισμα ούρων στον τοίχο, η γάτα σας μάλλον θέλει να δείξει την επικράτεια της.

Οι αρσενικές γάτες που δεν έχουν στειρωθεί το κάνουν πιο πολύ. Οι γάτες θα πρέπει να στειρώνονται ιδανικά πριν από την εφηβεία, που είναι περίπου 5 ή 6 μηνών. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πότε το γατάκι σας πρέπει να στειρωθεί.

Εάν η στειρωμένη γάτα σας κάνει κάτι τέτοιο, προσπαθήστε να την κάνετε να αισθάνεται πιο ασφαλής στην περιοχή της. Σε ένα νοικοκυριό με πολλές γάτες, μπορεί να βοηθήσει να παρέχονται ξεχωριστοί χώροι διαβίωσης για κάθε γάτα.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, δοκιμάστε να αποκτήσετε μερικά ψηλά δέντρα γάτας ή κούρνιες και να δημιουργήσετε κρυψώνες και καλυμμένες διαδρομές διαφυγής, ώστε οι γάτες να αποφεύγουν εύκολα η μία την άλλη.

Εάν η γάτα σας ζει μόνο σε εσωτερικό χώρο, αρκεί μόνο να δει μέσα από τα παράθυρα κάποια άγρια γάτα της γειτονιάς και να δημιουργήσετε το πρόβλημα.

Σε αυτήν την περίπτωση ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο κατά του άγχους.

4. Μειώστε τη σύγκρουση ανάμεσα στις γάτες σας

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε πολλές γάτες ή ο ερχομός μιας νέας γάτας μπορεί να προκαλέσουν ακατάλληλη ούρηση.

Εάν οι γάτες σας τσακώθηκαν μέσα ή κοντά στο δοχείο της άμμου, μπορεί να επιλέξουν να αποφύγουν το δοχείο φοβούμενες μήπως συμβεί και άλλος καυγάς αν το χρησιμοποιήσουν. Χωρίστε τις γάτες σας για λίγο για να αφήσετε τις εντάσεις να εξασθενίσουν και, στη συνέχεια, προσπαθήστε να τις επαναφέρετε σταδιακά.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε πολλά δοχεία με άμμο σε απόσταση σε όλο το σπίτι σας, ώστε μια γάτα να μην εμποδίζει την πρόσβαση σε όλα τα δοχεία ταυτόχρονα. Μπορείτε επίσης να έχετε μια ακάλυπτη λεκάνη με άμμο, έτσι ώστε η γάτα σας να γνωρίζει πάντα το περιβάλλον της. Αυτό θα τις βοηθήσει να αισθάνονται πιο ασφαλείς και λιγότερο ανήσυχες.

5. Να έχετε περισσότερα από ένα δοχείο άμμου

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι η γάτα σας ουρεί σε διάφορα σημεία στο σπίτι, ήρθε η ώρα να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο δοχείο με την άμμο. Ένα καταρχήν συχνά δεν είναι αρκετό. Ο γενικός κανόνας είναι ένα ανά γάτα, συν ένα επιπλέον.

Οι γάτες μπορεί να είναι πολύ επιλεκτικές στη χρήση της αμμολεκάνης που περιέχει ήδη ούρα ή κόπρανα, ιδιαίτερα αν αυτά τα ούρα ή τα κόπρανα δεν είναι δικά τους. Όσο περισσότερα δοχεία έχετε, τόσο πιο πιθανό είναι η γάτα σας να βρει αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες της.

6. Βρείτε τη σωστή θέση για την αμμολεκάνη

Πού βρίσκονται τα δοχεία με την άμμο; Εάν έχετε περισσότερα από ένα επίπεδα στο σπίτι σας, καλό είναι να έχετε τουλάχιστον ένα σε κάθε όροφο.

Όταν εντωμεταξύ αυτά είναι κρυμμένα, ας πούμε μέσα σε ντουλάπια ή στη γωνία ενός πλυντηρίου στο υπόγειο, οι γάτες μπορεί να μην μπαίνουν στον κόπο να πάνε να τα βρουν. Κάνοντας βολικό για τη γάτα σας να χρησιμοποιεί το δοχείο της άμμου, συχνά θα μειώσει τα προβλήματα.

Επίσης μην τα βάζετε κοντά σε πλυντήρια/στεγνωτήρια, σωλήνες ή άλλες περιοχές που μπορεί να τρομάξουν τη γατούλα σας.

Εάν η γάτα σας συνεχίζει να ουρεί στο ίδιο σημείο, δοκιμάστε να τοποθετήσετε μία αμμολεκάνη πάνω από το σημείο αυτό και, στη συνέχεια μετακινήστε τη αργά στο σημείο που θέλετε να είναι τοποθετημένο το δοχείο.

7. Βρείτε το σωστό τύπο δοχείου άμμου

Τα κλειστά δοχεία μπορεί να ταιριάζουν καλά στα πρότυπα διακόσμησής σας και να βοηθήσουν στον περιορισμό της ακαταστασίας και της μυρωδιάς, αλλά η γάτα σας μπορεί να μην συμφωνεί. Τα κλειστά μπορεί να είναι μικρά, σκοτεινά, δύσοσμα και να μην ευνοούν τις γάτες να τα χρησιμοποιήσουν.

Επίσης καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι τα πλαϊνά των δοχείων αυτών είναι αρκετά χαμηλά ώστε η γάτα σας να μπορεί εύκολα να τα περάσει, ειδικά καθώς φθάνει σε μεγάλη ηλικία.

Η ιδανική αμμολεκάνη είναι μεγάλη και ανοιχτή με χαμηλές πλευρές ή τουλάχιστον ένα χαμηλό σημείο όπου οι γάτες μπορούν να μπουν εύκολα.

γάτα δοχείο άμμου

8. Να καθαρίζετε την αμμολεκάνη πιο συχνά

Ένα βρώμικο δοχείο άμμου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει μια γάτα να ουρήσει αλλού. Οι γάτες είναι πολύ καθαρά πλάσματα από τη φύση τους, γι’ αυτό προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα καθαρό δοχείο.

Τουλάχιστον, οι αμμολεκάνες θα πρέπει να καθαρίζονται μια φορά την ημέρα. Θα πρέπει να κάνετε βαθύ καθαρισμό κάθε 1-2 εβδομάδες πετώντας όλη την άμμο και πλένοντας και ξαναγεμίζοντας τες.

9. Αφήστε τη γάτα σας να διαλέξει τον τύπο άμμου

Η πολύ αρωματισμένη άμμος μπορεί να φαίνεται η καλύτερη επιλογή για εσάς, αλλά οι γάτες τείνουν να διαφωνούν. Η μύτη τους είναι πιο ευαίσθητη από τη δική μας, επομένως ό,τι μας μυρίζει ευχάριστα μπορεί να είναι υπερβολικό για αυτές.

Τους αρέσει επίσης να μένουν με ό,τι έχουν συνηθίσει, έτσι μια γάτα μπορεί να ουρήσει έξω από το δοχείο της άμμου, εάν ξαφνικά αλλάξετε τον τύπο της άμμου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο αγαπημένος τύπος άμμου στις γάτες είναι μια άοσμη, συσσωρευμένη πήλινη άμμος που περιέχει ενεργό άνθρακα.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε έναν νέο τύπο άμμου, φροντίστε να έχετε τουλάχιστον ένα κουτί στο σπίτι που περιέχει τον παλιό για παν ενδεχόμενο.

10. Μειώστε το άγχος της γάτας σας

Οι γάτες αγαπούν τη συνήθεια. Οτιδήποτε τους βγάλει από αυτήν, θα τους προκαλέσει άγχος και το στρες θα επηρεάσει το ουροποιητικό τους σύστημα: νεφρά, ουροδόχος κύστη, ουρήθρα κ.λπ.

Πολλά πράγματα που δεν θα θεωρούσαμε αγχωτικά ως άνθρωποι μπορούν να προκαλέσουν άγχος στις γάτες. Για παράδειγμα, όταν προετοιμάζεστε για διακοπές, οι γάτες σας βλέπουν τις αποσκευές σας ως κάτι που αλλάζει στο περιβάλλον τους και μπορεί ακόμη και να είναι αρκετά έξυπνες ώστε να συσχετίσουν τις αποσκευές με εσάς που φεύγετε από το σπίτι.

Μπορεί να τους προκαλέσει μεγάλο στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη ούρηση—πάνω, μέσα ή γύρω από τις αποσκευές. Νέοι επισκέπτες, πάρτι στο σπίτι, συσκευασία και μετακόμιση ή ακόμα και νέα έπιπλα ή αλλαγές στη διάταξη του σπιτιού μπορεί να προκαλέσουν επίσης άγχος.

Οι δυνατοί θόρυβοι από το πλυντήριο, ή ακόμα και από πυροτεχνήματα θα απομακρύνουν τις γάτες από την αμμολεκάνη τους, ειδικά εάν αυτοί οι θόρυβοι εμφανίζονται όταν την χρησιμοποιούν ή βρίσκονται κοντά.

Η διατήρηση πολλών και εύκολα προσβάσιμων δοχείων στο σπίτι με καθαρή άμμο σε ήσυχα, ασφαλή σημεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε το άγχος τους. Επίσης όταν ετοιμάζετε τις βαλίτσες σας για ένα ταξίδι, ίσως πρέπει να έχετε τη γάτα σας σε ένα σημείο όπου δεν μπορεί να δει τις αποσκευές.

Γενικά εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας είναι στρεσαρισμένη, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να σας βοηθήσει στον εντοπισμό των στρεσογόνων παραγόντων και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να σας προτείνει φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανακουφίσουν το άγχος της γάτας σας.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed