Image Alt

My Pet

Σκύλος που γαβγίζει στο μπαλκόνι

Γαβγίζει ο σκύλος σας στο μπαλκόνι; Πώς μπορείτε να το σταματήσετε

Ο καιρός ανοίγει και το μπαλκόνι μοιάζει ολοένα και καλύτερη επιλογή να καθίσουμε για να χαλαρώσουμε πίνοντας τον καφέ ή τον χυμό μας. Ο σκυλάκος μας πιθανώς αγαπάει κι εκείνος πολύ το μπαλκόνι, αφού έχει μία μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο, ενώ ο φυσικός αέρας ανανεώνει και δίνει μία ευχάριστη νότα στην καθημερινότητά του. Κάθε φορά που βγαίνει ο σκύλο μας, όμως, στο μπαλκόνι συνεχώς γαβγίζει; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσει.

Η αλήθεια είναι ότι το ασταμάτητο γάβγισμα πολλές φορές μπορεί να γίνει ενοχλητικό τόσο για εμάς όσο και για τους γείτονες. Μάλιστα, η μόνιμη ή πολύωρη παραμονή του στο μπαλκόνι μπορεί να αυξήσει το γάβγισμα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η μόνιμη παραμονή του κατοικιδίου στο μπαλκόνι είναι πλέον παράνομη από τον νόμο, όπως αναγράφεται στο άρθρο 8 του Ν.4039/2012.

Γιατί ο σκύλος γαβγίζει ασταμάτητα όταν είναι έξω;

Πρώτα απ’ όλα, για να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο να σταματήσει ο τετράποδος φίλος μας να γαβγίζει συνεχώς είναι να αναζητήσουμε την αιτία που το προκαλεί. Τα σκυλάκια συνήθως γαβγίζουν γιατί τους αρέσει. Είναι ο τρόπος επικοινωνίας τους μαζί μας, αλλά και με τους άλλους. Βέβαια, μπορεί να γαβγίζει είτε από ανία/βαρεμάρα ή ακόμη άγχος/στρες.

Θα πρέπει να βρούμε τα ερεθίσματα που το προκαλούν ούτως ώστε να παραμένει ήσυχος. Ο καλύτερος τρόπος είναι να είμαστε μαζί του προκειμένου να προλάβουμε αυτή τη συμπεριφορά. Είναι, επίσης, και μία καλή ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί του.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αποθαρρύνουμε το σκυλάκι μας να γαβγίζει όταν βρίσκεται στο μπαλκόνι;

Στρέψτε την προσοχή του αλλού

Αφού ανακαλύψουμε τι προκαλεί στον σκύλο μας να γαβγίζει στο μπαλκόνι, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να του στρέψουμε την προσοχή του σε κάτι άλλο: σε κάποιο παιχνίδι για παράδειγμα. Την ίδια στιγμή, μπορούμε κι εμείς να παίξουμε μαζί του ή να του μάθουμε μία νέα άσκηση προκειμένου να μείνει απασχολημένος μέχρι να απομακρυνθεί το ερέθισμα που του προκαλεί το γάβγισμα.

Τοποθετήστε μία αδιαφανή περίφραξη στα κάγκελα του μπαλκονιού

Μία άλλη λύση είναι να τοποθετήσουμε μία αδιαφανή περίφραξη στα κάγκελα, ούτως ώστε να μην έχει πολλά οπτικά ερεθίσματα κι έτσι να μείνει περισσότερη ώρα ήρεμος.

Χρησιμοποιήστε τις «ασκήσεις υπομονής»

Εάν ο σκύλος μας γνωρίζει τις εντολές «κάτσε» ή «μείνε» μπορεί να μείνει ήρεμος και να μην αρχίσει να γαβγίζει σε ό,τι κινείται. Εάν το κατοικίδιό μας δεν ξέρει αυτές τις ασκήσεις, μπορούμε να του τις μάθουμε.

Συμβουλές εάν επιμένει να γαβγίζει

Εάν ο σκύλος μας, όμως, επιμένει να γαβγίζει όταν είναι στο μπαλκόνι και δεν σταματά, τότε θα ήταν καλύτερο να τον απομακρύνουμε και να τον βάλουμε μέσα στο σπίτι. Αντιθέτως, μπορούμε να τον βγάζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να μην έχει πολλά ερεθίσματα και να περιοριστεί η “φασαρία”.

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε να του φωνάζουμε, αφού αυτό πιθανώς να επιβαρύνει και να χειροτερέψει την κατάσταση. Αντιθέτως, η προσοχή του πρέπει να είναι στραμμένη σε εμάς. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο νόμος ορίζει ένα διόλου ευκαταφρόνητο πρόστιμο εάν ο σκύλο μας γαβγίζει ασταμάτητα, ειδικά τις ώρες κοινής ησυχίας!

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed