Image Alt

My Pet

σκύλος βροχή

Γιατί κάποιοι σκύλοι φοβούνται τη βροχή;

Είναι αλήθεια ότι κάποια καιρικά φαινόμενα όπως η βροχή δημιουργεί σε πολλά σκυλιά άγχος, ανησυχία και συχνά φόβο. Μια βροχερή μέρα μπορεί να επηρεάσει τον σκύλο σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τα σκυλιά μπορεί να επηρεαστούν τόσο από τον ήχο της βροχής μέχρι και από την υγρασία που υπάρχει τότε. Βέβαια κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και ανταποκρίνεται διαφορετικά. Γιατί όμως φοβάται ο σκύλος σου τη βροχή και τι μπορείς να κάνεις για να είναι πιο ήρεμος κάθε φορά που βρέχει;

Εξοικειώστε τον σκύλο σας από κουτάβι με το νερό και τους θορύβους

σκύλος βροχή

Αρχικά να σημειώσουμε, ότι καλό είναι από κουτάβι να τον εξοικειώσετε σιγά σιγά με κάποιες καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει αργότερα στη ζωή του. Η βροχή που πολλές φορές μάλιστα συνοδεύεται από κεραυνούς είναι ένα από αυτά, αφού ο σκύλος μπορεί να ακούσει τέσσερις φορές πιο δυνατά από εμάς, κάτι που σημαίνει ότι ο ήχος της βροντής και της βροχής είναι πολύ πιο δυνατός για τα σκυλιά.

Αρκετά σκυλιά δεν νιώθουν γενικότερα άνετα με το νερό, για αυτό μπορεί να κρυφτούν όταν πρόκειται να τους κάνετε μπάνιο ή κάποια άλλα φοβούνται να μπουν ακόμα και στη θάλασσα. Μερικοί σκύλοι μισούν να έχουν τα πόδια τους βρεγμένα και για αυτό μπορεί να αρνούνται να βγουν έξω όταν βρέχει. Βέβαια αυτό δεν είναι ο κανόνας, αφού άλλα μπορεί να το βλέπουν ως παιχνίδι και να περνάνε και ευχάριστα.

Εάν ο σκύλος σας τρέχει γύρω από το σπίτι αναζητώντας ένα μέρος για να κρυφτεί μόλις αρχίσει καταιγίδα, μπορεί να βιώνει στατικό ηλεκτρισμό στο τρίχωμά του. Τα σκυλιά θα τρέξουν σε μέρη που είναι γειωμένα όπως η μπανιέρα για να σταματήσουν να νιώθουν το αίσθημα αυτό. Να ξέρετε ότι υπάρχουν γιλέκα και μπουφάν στην αγορά με τα οποία δεν αισθάνεται ο σκύλος σας ότι έχει στατικό ηλεκτρισμό στη γούνα του και μπορείτε να προμηθευτείτε αν βλέπετε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η επιβράβευση θα τον βοηθήσει να καταγράψει την εμπειρία του ως θετική

Για να εξοικειωθεί λοιπόν ένας σκύλος στη βροχή, θα πρέπει καταρχήν να νιώσει άνετα γενικότερα με το νερό (με το πλύσιμο του, με το νερό της θάλασσας) και με τους θορύβους των μπουμπουνητών (μέσα από κάποιο cd) και όπως και σε άλλα θέματα να θυμάστε ότι η θετική εκπαίδευση και η επιβράβευση θα τον βοηθήσει να καταγράψει την εμπειρία του ως θετική.

Τώρα αν κάποιος σκύλος δεν εκπαιδεύτηκε από μικρός στην αντιμετώπιση του φόβου της βροχής, μπορεί να νιώσει κάπως καλύτερα με ένα ειδικό αδιάβροχο, έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τη βροχή.

Σεβαστείτε το φόβο του και προσφέρετε ασφάλεια

σκύλος βροχή

Επίσης, ένας σκύλος που έχει ζήσει κάποια χρόνια ως αδέσποτο, μπορεί να νιώθει ότι κινδυνεύει με τη βροχή και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να του παρέχετε ασφάλεια και να μην τον εκθέτετε σε αυτό που φοβάται.

Καλό είναι αν βλέπετε ότι κάποια σκυλιά νιώθουν έντονο στρες κάθε φορά που βρέχει, να το σεβαστείτε και να μην τα πιέζετε γιατί αυτό όπως είναι φυσικό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην μεταξύ σας σχέση.

Ακόμα, προτιμήστε αν δεν είναι εντελώς απαραίτητο να μην βγαίνετε για βόλτα κατά τη διάρκεια της έντονης βροχής, ή προσπαθήστε να επιλέγετε μέρη που δεν θα βραχεί πολύ ο σκύλος σας.

Τέλος, αν το πρόβλημα είναι μεγάλο καλό είναι να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας ή σε κάποιον εκπαιδευτή για να σας δώσει περισσότερο εξατομικευμένες συμβουλές.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed