Image Alt

My Pet

Γιατί ο σκύλος μου δεν κοιμάται ποτέ;

Συνήθως τα σκυλιά λατρεύουν να κουλουριάζονται σε ένα ζεστό μέρος και να παίρνουν έναν υπνάκο. Τι γίνεται όμως αν ο σκύλος σας δεν φαίνεται να κοιμάται ποτέ; Αυτό μπορεί κάποιες φορές να είναι λόγος ανησυχίας, καθώς η νέα περίεργη συμπεριφορά μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Ας δούμε εδώ πιθανές αιτίες που ο σκύλος σας δεν κοιμάται καλά τη νύχτα και πώς μπορείτε να τον βοηθήσετε.

Ο σκύλος σας ακούει ή βλέπει κάτι τη νύχτα

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους αϋπνίας στους σκύλους είναι το άγχος. Εάν ο σκύλος σας είναι ανήσυχος, μπορεί να παρατηρεί ότι κάτι συμβαίνει στο περιβάλλον κάθε βράδυ που τον κάνει να είναι σε εγρήγορση. Αυτό μπορεί να είναι ένας θόρυβος απ’ έξω, ένα άλλο ζώο που κινείται ή ακόμα και κάτι τόσο απλό όπως μια αλλαγή στο σπίτι (όπως ένα νέο άτομο που μένει εκεί ή νέα κατοικίδια).

Αυτό είναι το προστατευτικό ένστικτο ενός σκύλου και μπορεί να είναι δύσκολο να τον ηρεμήσετε μόλις αρχίζει να λειτουργεί.

Δεν υπάρχει άνετος χώρος ύπνου

Εάν δεν αφήνετε τον σκύλο σας να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί σας, ή δεν του παρέχετε οποιοδήποτε κλινοσκεπάσματα, μπορεί να είναι δύσκολο για αυτόν να βολευτεί τη νύχτα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε μεγαλύτερο σκύλο.

Στα σκυλιά αρέσει να έχουν ένα ζεστό και άνετο μέρος για ύπνο όπως και σε εμάς, γι’ αυτό φροντίστε να έχουν ένα κρεβάτι ή μερικές κουβέρτες εκεί που πάνε να κοιμηθούν.

σκύλος δεν κοιμάται

Ο σκύλος σας έχει άγχος αποχωρισμού

Εάν ο σκύλος σας δεν κοιμάται μαζί σας το βράδυ ή έχετε αρχίσει πρόσφατα να τον αφήνετε μόνο του κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να βιώνει άγχος αποχωρισμού. Αυτό είναι ένα είδος άγχους που εμφανίζεται όταν τα σκυλιά είναι μακριά από την αγέλη τους (δηλαδή εσάς και την οικογένειά σας).

Τα σκυλιά με άγχος αποχωρισμού συχνά γαβγίζουν ή ουρλιάζουν τη νύχτα, κάνουν βόλτες στο σπίτι, μασούν πράγματα και γενικά φαίνονται αγχωμένα.

Ο σκύλος σας ζεσταίνεται ή κρυώνει

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, τα σκυλιά πρέπει να έχουν μια άνετη θερμοκρασία για να κοιμηθούν. Εάν ο σκύλος σας ζεσταίνεται πολύ ή κρυώνει, πιθανότατα θα έχει πρόβλημα να κοιμηθεί όλη τη νύχτα.

Ο σκύλος σας πονάει

Εάν ο σκύλος σας δυσκολεύεται ξαφνικά να κοιμηθεί τη νύχτα, μπορεί να πονάει κάπου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, αρθρίτιδα ή άλλη πάθηση υγείας. Εάν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει, μπορεί να υπάρχουν άλλα συμπτώματα όπως να κουτσαίνει, να κλαίει όταν αγγίζετε κάποιο σημείο ή να έχει μειωμένη όρεξη.

Έχει υπερβολική ενέργεια όλη την ημέρα

Μερικές φορές, η αϋπνία ενός σκύλου προκαλείται από κάτι τόσο απλό όπως ο υπερβολικός ενθουσιασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν ο σκύλος σας έχει πολλή ενέργεια και δεν μπορεί να την κάψει κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι δύσκολο για αυτόν να ηρεμήσει τη νύχτα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό σε κουτάβια και νεαρά σκυλιά που εξακολουθούν να μαθαίνουν πώς να ελέγχουν τα επίπεδα ενέργειας τους.

Άπνοια ύπνου

Εάν έχετε ένα κουτάβι με κοντό ρύγχος, όπως μαντρόσκυλο, ή έναν υπέρβαρο σκύλο, μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για άπνοια ύπνου. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου ο αεραγωγός του σκύλου μπλοκάρεται ενώ κοιμάται, με αποτέλεσμα να ξυπνά συχνά.

Εάν ο σκύλος σας έχει άπνοια ύπνου, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ροχαλίζει δυνατά ή λαχανιάζει για αέρα στον ύπνο του. Αυτό οδηγεί στο να ξυπνήσει ο σκύλος σας ξαφνικά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει άπνοια ύπνου, είναι σημαντικό να τον πάτε στον κτηνίατρο για εξέταση.

Ένα νέο σπίτι ή περιβάλλον

Εάν μετακομίσατε πρόσφατα ή ο σκύλος σας μένει σε ένα νέο μέρος, μπορεί να έχει πρόβλημα στον ύπνο λόγω της αλλαγής του περιβάλλοντος. Τα σκυλιά είναι πλάσματα της συνήθειας και συχνά τα καταφέρνουν καλύτερα όταν έχουν μια ρουτίνα.

Όταν διαταράσσεται αυτή η ρουτίνα, μπορεί να τους προκαλέσει άγχος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία.

Ας δούμε τώρα τι μπορείτε να κάνετε αν ο σκύλος σας δεν κοιμάται ποτέ

Προσθέστε περισσότερη άσκηση στη ρουτίνα του σκύλου σας

Εάν ο σκύλος σας δεν ασκείται αρκετά, μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Οι σκύλοι είναι ενεργά πλάσματα και πρέπει να καίνε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένας καλός τρόπος για να κουράστε περισσότερο τον σκύλο σας είναι να προσθέσετε έναν επιπλέον περίπατο ή παιχνίδι στην καθημερινή του ρουτίνα. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον παρέχετε στον σκύλο σας πολλή αγάπη και προσοχή, ώστε το μυαλό του να είναι απασχολημένο.

Χρησιμοποιήστε κάποιον θόρυβο περιβάλλοντος

Εάν ο σκύλος σας ακούει ή βλέπει πράγματα τη νύχτα, μπορεί να είναι δύσκολο για αυτόν να αποκοιμηθεί. Τα σκυλιά έχουν καλή ακοή και συχνά μπορούν να αντιληφθούν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε.

Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο θόρυβο του περιβάλλοντος, όπως ανεμιστήρα ή μουσική. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκλείσετε κάθε εξωτερικό θόρυβο που μπορεί να ενοχλήσει το σκυλί σας.

Βάλτε στον σκύλο σας ένα νέο κρεβάτι

Εάν ο σκύλος σας συνηθίζει να κοιμάται σε κλουβί, μπορεί να είναι πιο άνετο αν του βάλετε ένα νέο κρεβάτι για να κοιμηθεί. Στα σκυλιά αρέσει να έχουν τον δικό τους χώρο για ύπνο και να νιώθουν ασφάλεια. Ένα νέο κρεβάτι θα δώσει στον σκύλο σας ένα μέρος για να το αποκαλέσει δικό του και μπορεί να τον βοηθήσει να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί το βράδυ.

γιατί ο σκύλος δεν κοιμάται;

Δοκιμάστε ένα ηρεμιστικό γιλέκο

Εάν ο σκύλος σας αισθάνεται άγχος, ένα ηρεμιστικό γιλέκο μπορεί να σας βοηθήσει. Αυτά τα γιλέκα έχουν σχεδιαστεί για να ασκούν ήπια πίεση στο σώμα του σκύλου που έχει μια ηρεμιστική δράση. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για σκύλους που είναι αγχωμένοι.

Τα ηρεμιστικά γιλέκα είναι διαθέσιμα σε διάφορα μεγέθη και μπορείτε να τα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα κατοικίδιων ζώων. Μπορούν να προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο

Εάν έχετε δοκιμάσει όλα αυτά τα πράγματα και ο σκύλος σας εξακολουθεί να μην κοιμάται, είναι σημαντικό να τον πάτε στον κτηνίατρο για αξιολόγηση. Μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη κατάσταση υγείας που προκαλεί αϋπνία.

Ο κτηνίατρος θα είναι σε θέση να προσδιορίσει τι προκαλεί το πρόβλημα και πώς να το αντιμετωπίσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσει τον σκύλο σας να κοιμηθεί.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed