Image Alt

My Pet

Γιατί ο σκύλος μου δεν συμπαθεί έναν άλλον σκύλο

Γιατί ο σκύλος μου δεν συμπαθεί έναν άλλον σκύλο

Υπάρχει κάποιος σκύλος στη γειτονιά που ο σκύλος σας δεν τον συμπαθεί; Όπως οι άνθρωποι δεν συμπαθούν όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται, το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους.

Ενδείξεις ότι ο σκύλος σας μπορεί να μην συμπαθεί έναν άλλο σκύλο περιλαμβάνουν το γάβγισμα, το γρύλισμα και το έντονο βλέμμα. Ο σκύλος σας μπορεί ακόμα να προσπαθήσει να κρατήσει απόσταση από έναν άλλο σκύλο. Ίσως σας φανεί λίγο περίεργη μια τέτοιου είδους συμπεριφορά αλλά να ξέρετε ότι δεν είναι ασυνήθιστη.

Η γλώσσα του σώματος είναι ο πρωταρχικός τρόπος επικοινωνίας των σκύλων

Ο σκύλος σας μπορεί να αντιπαθεί έναν συγκεκριμένο σκύλο επειδή κάνει κάτι αγενές ή απειλητικό. Η γλώσσα του σώματος είναι ο πρωταρχικός τρόπος επικοινωνίας των σκύλων μεταξύ τους και οι λεπτομέρειες αυτής της γλώσσας συχνά περνούν απαρατήρητες από τους ανθρώπους. Ο σκύλος σας μπορεί να αντιπαθεί έναν σκύλο στη γειτονιά λόγω εχθρικών ενδείξεων από τη γλώσσα του σώματος του. Μια μεγάλη πτυχή της γλώσσας του σώματος που οι άνθρωποι συχνά παραβλέπουν είναι η οπτική επαφή ή το βλέμμα. Το να κοιτάς επίμονα, είναι αγενής συμπεριφορά και μπορεί να ερμηνευτεί ως απειλή από τα σκυλιά. Όσο περισσότερο ένας σκύλος «κοιτάζει έντονα» έναν άλλο σκύλο, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει μια αντίδραση όπως το γάβγισμα. Το να τραβήξετε την προσοχή του σκύλου σας με τη φωνή, τις λιχουδιές ή τα παιχνίδια σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σταματήσετε την αντιπαράθεση μεταξύ των σκύλων.

Ηλικία και προσωπικότητα

Καθώς μεγαλώνουν, τα περισσότερα σκυλιά γίνονται λιγότερο κοινωνικά και ενδιαφέρονται λιγότερο να χαιρετήσουν «παράξενα σκυλιά». Ο σκύλος σας μπορεί να φιλικός με πολλά σκυλιά, αλλά ταυτόχρονα να αντιπαθεί έναν συγκεκριμένο σκύλο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο σκύλος σας είναι ανεκτικός ή επιλεκτικός. Τα σκυλιά που είναι επιλεκτικά δεν είναι επιθετικά, αλλά γενικά δεν θέλουν να συναντηθούν ή να ασχοληθούν με άλλα σκυλιά ενώ κάνουν μια βόλτα στη γειτονιά. Τα επιλεκτικά σκυλιά μπορεί ακόμη και να αντιπαθούν άλλα σκυλιά που έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά όπως τρυπημένα αυτιά ή έχουν συγκεκριμένο μέγεθος και ηλικία. Μερικοί σκύλοι είναι επίσης πολύ ανεκτικοί με τα κουτάβια, ενώ άλλοι δεν συμπαθούν καθόλου την υπερβολική, πολλές φορές, ενέργεια των κουταβιών!

Γιατί ο σκύλος μου δεν συμπαθεί έναν άλλον σκύλοΤιμωρία

Εάν έχετε ένα σκυλί που δεν του αρέσουν άλλα σκυλιά (ή απλώς ένα συγκεκριμένο σκυλί) – δεν πειράζει! Η τιμωρία προκαλεί σύγχυση στον σκύλο σας και μπορεί να κάνει τη συμπεριφορά του ακόμα χειρότερη. Το γάβγισμα και το γρύλισμα είναι φυσικά προειδοποιητικά σημάδια για τους σκύλους. Εάν τιμωρήσετε αυτά τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια από νωρίς, ο σκύλος σας είναι πιθανό να πάει απευθείας στο δάγκωμα μελλοντικά.  Χρησιμοποιήστε τεχνικές θετικής εκπαίδευσης για να τραβήξετε την προσοχή του σκύλου σας και να τον βοηθήστε να αντιμετωπίσει καλύτερα την κατάσταση.

Εμπιστευτείτε την κρίση του σκύλου σας και μην τον πιέζετε

Ακόμα κι αν ο ιδιοκτήτης του άλλου σκύλου επιμένει ότι ο σκύλος του είναι φιλικός και προσπαθεί να σας ενθαρρύνει να συστήσετε τον σκύλο σας, εμπιστευτείτε την κρίση του σκύλου σας και μην τον πιέζετε. Ο εξαναγκασμός μιας αλληλεπίδρασης είναι απίθανο να βοηθήσει τον σκύλο σας ενώ μπορεί παράλληλα να αυξήσει την απογοήτευση και τα αρνητικά του συναισθήματα. Εάν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας δεν συμπαθεί έναν συγκεκριμένο σκύλο, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την επίλυση του θέματος είναι να δημιουργήσετε απόσταση μεταξύ τους. Με την πάροδο του χρόνου, η επιβράβευση θα επιτρέψει στον σκύλο σας να μπορεί σιγά-σιγά να παραμένει συγκεντρωμένος ενώ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από έναν σκύλο που δεν του αρέσει. Μέσω της θετικής εκπαίδευσης, ο σκύλος σας θα κάνει τον συσχετισμό ότι η παρουσία του άλλου σκύλου σημαίνει ότι έρχονται καλά πράγματα – λιχουδιές και παιχνίδια.

Βοήθεια

Ο σκύλος σας δεν χρειάζεται να είναι φίλος με κάθε σκύλο που συναντάει. Αν και υπάρχει ένα στερεότυπο ότι τα σκυλιά είναι άκρως κοινωνικά, αυτό δεν ισχύει απόλυτα.  Εάν οι βόλτες σας προκαλούν άγχος στο σκύλο, μπορεί να είναι χρήσιμο να βρείτε έναν εκπαιδευτή ούτως ώστε να τον βοηθήσει με θετικό τρόπο. Ένας εκπαιδευτής μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να αποκτήσει νέες δεξιότητες και να κάνει τη βόλτα του πιο διασκεδαστική και για τους δυο σας.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed