Image Alt

My Pet

σκύλος φοβάται

Γιατί ο σκύλος μου είναι φοβιτσιάρης;

Μήπως ο σκύλος σας φοβάται κυριολεκτικά τα πάντα; Μήπως αποφεύγει οτιδήποτε καινούργιο ή αντιδρά προληπτικά για να αποφύγει εντελώς μια νέα κατάσταση.

Όταν ο σκύλος σας είναι φοβισμένος στην καθημερινή ζωή, αυτό είναι αγχωτικό και για εσάς αλλά και για εκείνον και μάλιστα αυτό μπορεί να έχει και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του. Εδώ θα δούμε γιατί κάποιοι σκύλοι φοβούνται τα πάντα, πώς μπορείτε να αναγνωρίζετε τις φοβικές συμπεριφορές τους, ποιες καταστάσεις προκαλούν φόβο και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το σκύλο σας να ξεπεράσει τις φοβίες του.

Γιατί μπορεί ένας σκύλος να φοβάται τα πάντα;

Ο φόβος στα σκυλιά μπορεί να οφείλεται είτε στη γενετική σύσταση ενός σκύλου, είτε στις πρώιμες εμπειρίες, το περιβάλλον και την καθημερινή ζωή που μπορούν να επηρεάσουν την ιδιοσυγκρασία του.

γιατί ένας σκύλος φοβάται

1. Γενετικές προδιαθέσεις

Ορισμένα νευρικά σκυλιά μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για φοβικότητα. Ας πούμε τα κουτάβια που γεννιούνται από ανήσυχες μητέρες είναι πιο πιθανό να είναι επίσης φοβισμένα.

2. Έλλειψη κοινωνικοποίησης

Η έλλειψη θετικής έκθεσης σε νέο περιβάλλον, νέους ανθρώπους και ζώα κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου της κοινωνικοποίησης του κουταβιού μπορεί να προκαλέσει φόβο. Η σημαντική αυτή περίοδος ανάπτυξης, που τα κουτάβια πρέπει να έχουν διάφορες ευχάριστες αλληλεπιδράσεις με τον κόσμο γύρω τους, είναι όταν βρίσκεται στην ηλικία των 8 έως16 εβδομάδων.

Τα κουτάβια που δεν έχουν θετική έκθεση στον κόσμο γύρω τους, είναι πιο πιθανό να είναι επιφυλακτικά σε οτιδήποτε νέο. Έτσι μπορεί να φοβούνται πράγματα που δεν θα συνδέαμε με φόβο, όπως ανθρώπους που φορούν μεγάλα καπέλα ή κάποιος που περνάει δίπλα τους με  ένα καροτσάκι ή πατίνι.

3. Τραυματικές εμπειρίες

Για κάποια σκυλάκια μια τραυματική εμπειρία μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις φόβου για όλη τους τη ζωή. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που πηγαίνει βόλτα και ξαφνικά βλέπει πυροτεχνήματα, μπορεί μετά από αυτό να φοβάται οποιονδήποτε δυνατό θόρυβο, όπως το χτύπημα της πόρτας ενός αυτοκινήτου, ή μπορεί να φοβάται να περπατήσει ξανά κοντά στο σημείο όπου βίωσε το τραυματικό γεγονός.

4. Πόνος

Επίσης θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι ορισμένες συμπεριφορές που μοιάζουν με φόβο μπορεί να σχετίζονται με κάποιον πόνο. Τα σκυλιά που φαίνονται “φοβισμένα” και νευρικά όταν πάτε να τα αγγίξετε, μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο μη διαγνωσμένο ιατρικό πρόβλημα. Για αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε το φόβο στα σκυλιά

Καταρχήν, για να βοηθήσετε έναν σκύλο που δείχνει ότι φοβάται τα πάντα, θα πρέπει εσείς να καταλάβετε τη γλώσσα του σώματός του. Δηλαδή αν δείτε ότι τρέμει, ότι έχει τα αυτιά του πίσω και την ουρά του τεντωμένη, θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι κάτι φοβάται και έτσι θα πρέπει να επέμβετε πριν ο φόβος κλιμακωθεί.

σκύλος - τι μπορεί να φοβάται

Μερικά από τα σημάδια φόβου στους σκύλους είναι:

  • Τρέμουλο
  • Καμπουριασμένο σώμα με το κεφάλι προς τα κάτω
  • Τα αυτιά προς τα πίσω
  • Χαμηλωμένη ουρά
  • Τρίχες που σηκώνονται στο λαιμό και την πλάτη
  • Γρυλίσματα
  • Δείχνει τα δόντια του

Ένας σκύλος που φοβάται μπορεί επίσης να δείξει αυτά τα πιο ανεπαίσθητα σημάδια:

  • Πάγωμα στη θέση του
  • Κινείται αργά
  • Γλείφει επανειλημμένα τα χείλη του
  • Χασμουριέται συχνά
  • Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τον στρεσογόνο παράγοντα
  • Λαχανιάζει έντονα ή σταματά ξαφνικά να λαχανιάζει

Επίσης να έχετε στο μυαλό σας, ότι κάποιες συμπεριφορές που μοιάζουν με επιθετικότητα, όπως όταν αντιδρά στο λουρί ή όταν γαβγίζει έντονα, μπορεί να είναι σημάδια υποκείμενου φόβου για κάτι.

Τι φοβούνται οι σκύλοι και πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε

Αν και κάποια πράγματα τα φοβούνται οι περισσότεροι σκύλοι, όπως ας πούμε την επίσκεψη στον κτηνίατρο, υπάρχουν και άλλα όπως καθημερινοί θόρυβοι ή συναντήσεις με ανθρώπους που προκαλούν φοβία σε ορισμένα σκυλιά που έχουν αυξημένο το αίσθημα του φόβου.

1. Δυνατοί θόρυβοι

Τα σκυλιά που φοβούνται τα πάντα θα αντιδράσουν πιο έντονα στους θορύβους. Για παράδειγμα, ένας φυσιολογικός σκύλος μπορεί να τρομάξει και να σηκωθεί στον ήχο ενός αντικειμένου που πέφτει με δύναμη, αλλά ένας φοβισμένος σκύλος μπορεί να τρέξει, να κρυφτεί και στη συνέχεια να αρνείται να βγει από εκεί που κρύφτηκε.

Εάν ο σκύλος σας αντιδρά μόνο σε συγκεκριμένους θορύβους, όπως οι σειρήνες ή τα πυροτεχνήματα ή οι βροντές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τροποποίηση της συμπεριφοράς για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να μάθει να ανέχεται τον ήχο. Χρησιμοποιήστε μια ηχογράφηση του ήχου και βάλτε τον να την ακούει για να τον απευαισθητοποιήσετε σταδιακά στο θόρυβο, παίζοντας την σε χαμηλή ένταση και συνδυάζοντάς την με λιχουδιές.

Αυξήστε σιγά σιγά τον ήχο μετά αφού έχουν περάσει κάποιες συνεδρίες, παρακολουθώντας τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας για να βεβαιωθείτε ότι έχει αρχίσει και νιώθει άνετα με τον θόρυβο.

σκύλος φοβάται δυνατούς ήχους, παιδιά, ξένους, άλλα σκυλιά

2. Άλλα σκυλιά

Τα δειλά σκυλιά, δεν επιθυμούν να έχουν σχέσεις πολλές φορές με άλλα σκυλιά. Αν ένας σκύλος δεν είχε την ευκαιρία από μικρή ηλικία να γνωρίσει άλλους σκύλους και να αναπτύξει τις απαιτούμενες δεξιότητες σκυλίσιας γλώσσας, μπορεί να αισθάνεται φοβισμένος όταν έρχεται αντιμέτωπος με άλλα σκυλάκια.

Για να μπορέσετε να τα κάνετε να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κοντά σε άλλα σκυλιά χρειάζεται από εσάς αργή προσέγγιση και καλή κατανόηση της γλώσσας του σώματος των σκύλων. Για να κάνετε τον σκύλο σας να νιώθει άνετα θα πρέπει να τον φέρνετε κοντά σε άλλους σκύλους.

Καταρχήν μπορεί να βρείτε έναν ήρεμο, έμπειρο σκύλο και να δοκιμάσετε να τους βγάλετε μαζί βόλτα, με τον ίδιο ρυθμό αλλά με απόσταση μεταξύ τους. Όταν και οι δύο σκύλοι φαίνονται χαλαροί, αρχίστε σταδιακά να τους φέρνετε πιο κοντά, φροντίζοντας να παραμένουν ήρεμοι και χαρούμενοι όσο πλησιάζουν ο ένας τον άλλον. Κρατήστε τις πρώτες συστάσεις σύντομες πριν ο σκύλος που φοβάται αγχωθεί. Και να θυμάστε ότι το να γίνει φίλος με έναν σκύλο δεν σημαίνει ότι η συμπεριφορά αυτή θα γενικευτεί με όλους τους σκύλους.

3. Ξένοι

Ορισμένα σκυλιά δεν νιώθουν άνετα όταν τα πλησιάζουν άνθρωποι που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτούς στην οικογένειά τους, όπως για παράδειγμα, μεγαλόσωμοι άνδρες με γένια ή άνθρωποι που φορούν καπέλα.

Η χρήση της απευαισθητοποίησης μπορεί να βοηθήσει έναν σκύλο που φοβάται τους ξένους να αρχίσει να ξεπερνά τους φόβους του. Για να ξεκινήσετε, υπολογίστε την περιοχή στην οποία μπορεί ο σκύλος σας να παραμείνει ήρεμος όταν αντιμετωπίζει έναν ξένο. Στη συνέχεια, βάλτε τον ξένο να εμφανιστεί στην άκρη αυτής της ρυθμιστικής ζώνης και ταΐστε το σκύλο σας με ένα σωρό έξτρα λιχουδιές που συνήθως δεν του δίνετε Συνεχίστε να δίνετε λιχουδιές όσο το άτομο είναι σε οπτική επαφή για μερικά δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, βάλτε τον ξένο να εξαφανιστεί. Γεφυρώστε σταδιακά το χάσμα μεταξύ του σκύλου σας και του ατόμου κατά τη διάρκεια μιας σειράς εκπαιδευτικών συνεδριών. Παρακολουθείτε πάντα τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει ήρεμος σε όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

σκύλος φοβάται

4. Παιδιά

Ακόμα και για τα πιο ήρεμα σκυλιά, τα παιδιά με τις γρήγορες κινήσεις τους, καθώς τρέχουν και φωνάζουν δυνατά, μπορεί να αποτελέσουν αιτία φόβου. Ειδικά όμως τα σκυλιά με γενικευμένες αντιδράσεις φόβου θα ανησυχήσουν και θα τρομοκρατηθούν ακόμα περισσότερο.

Αν δεν έχετε συνήθως παιδιά στο σπίτι σας, είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά του σκύλου σας κρατώντας τον σε έναν ασφαλή, ήσυχο χώρο όταν έρχονται μικροί επισκέπτες.

Αν καταλάβετε ότι ο νέος σας σκύλος φοβάται τα δικά σας παιδιά, βεβαιωθείτε ότι έχει έναν χώρο όπου μπορεί να περνάει χρόνο μακριά τους. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βρείτε έναν εκπαιδευτή σκύλων με θετική ενίσχυση για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο εκπαίδευσης που θα τους κρατήσει όλους ασφαλείς.

5. Όταν βγαίνουν έξω

Οι σκύλοι που μετακομίζουν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, όπως από τα προάστια στην πόλη, μπορεί να βρουν το θόρυβο και το πλήθος στη νέα τους γειτονιά πολύ δυνατό και απειλητικό. Ακόμα, μια τραυματική εμπειρία έξω, όπως ένας καυγάς με έναν άλλο σκύλο, μπορεί να είναι αρκετή για να δημιουργήσει φόβο και να μην θέλει να βγει έξω.

Οι σκύλοι που φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους μπορούν να επωφεληθούν από μια διαδικασία εκπαίδευσης που ονομάζεται “διαμόρφωση”. Η διαμόρφωση διευκολύνει τους σκύλους να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους, αναλύοντας τις συμπεριφορές σε διαχειρίσιμα βήματα και επιβραβεύοντας τον σκύλο για την πρόοδο προς το τελικό σκοπό. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία έχοντας μια χούφτα λιχουδιές ενώ βρίσκεστε κοντά στην εξώπορτα. Όταν ο σκύλος σας κάνει οποιαδήποτε κίνηση προς την πόρτα, επισημάνετε τη συμπεριφορά λέγοντας “ωραία” και στη συνέχεια δώστε μια λιχουδιά στο σκύλο σας. Συνεχίστε να επιβραβεύετε κάθε βήμα προς την πόρτα μέχρι ο σκύλος σας να είναι σε θέση να περάσει το κατώφλι.

Να θυμάστε:

Μην προσπαθείτε να πιέσετε έναν νευρικό σκύλο πέρα από τη ζώνη άνεσής του. Να αναγνωρίζεται τη γλώσσα του σώματος του και να είστε υπομονετικοί ενθαρρύνοντας το φοβισμένο σκυλάκι σας καθώς μαθαίνει να γίνεται ένας πιο σίγουρος σκύλος.

Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για το συνδυασμό των προσπαθειών εκπαίδευσης και απευαισθητοποίησης με φυσικά, ολιστικά ηρεμιστικά συμπληρώματα ή κολάρα φερομόνης. Επίσης, η συνεργασία με έναν εκπαιδευτή συμπεριφοριστή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή εάν όλες οι άλλες προσπάθειες έχουν αποτύχει.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed