Image Alt

My Pet

Γιατί ο σκύλος μου γαβγίζει στον ύπνο του;

Γιατί ο σκύλος μου γαβγίζει στον ύπνο του;

Σας έχει τύχει ποτέ να χαλαρώνετε με ένα καλό βιβλίο ή μια καλή σειρά στην τηλεόραση και ξαφνικά ο σκύλος σας ενώ κοιμάται, γαβγίζει, ουρλιάζει, τρέμει και “τρέχει” στον ύπνο του; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι, οι συμπεριφορές αυτές είναι συνηθισμένες για τους σκύλους.

Είναι φυσιολογικό να γαβγίζουν στον ύπνο τους;

Ναι! Και ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα σκυλιά γαβγίζουν στον ύπνο τους είναι απλός: ονειρεύονται! Τα σκυλιά περνούν από παρόμοια στάδια ύπνου με τους ανθρώπους. Όταν πέφτουν για να κοιμηθούν, είναι χαλαρά και συνειδητοποιημένα για περίπου 10 λεπτά πριν εισέλθουν σε έναν ελαφρύ ύπνο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η θερμοκρασία του σώματός τους μειώνεται, ο καρδιακός τους ρυθμός πέφτει και τα μάτια τους μπορεί ακόμη και να είναι μόνο εν μέρει κλειστά. Τελικά, εισέρχονται σε μια περίοδο που ονομάζεται ύπνος non-REM, κατά την οποία ο οργανισμός επιδιορθώνει τα κύτταρα και χτίζει τους μύες και τα οστά.

Καθώς κοιμούνται, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, οι σκύλοι μετακινούνται μεταξύ του ύπνου non-REM και του ύπνου REM. Τα όνειρα συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Αυτή η περίοδος συνδέεται επίσης με υπνοβασία και κίνηση, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που “τρέχουν” και γαβγίζουν στον ύπνο τους. Ο σκύλος σας μπορεί να ονειρεύεται ότι πιάνει μια μπάλα στο πάρκο, ότι παίζει με τον σκύλο της διπλανής πόρτας ή ακόμη ότι χλευάζει τη γάτα.

Ενώ ορισμένα σκυλιά είναι δραστήριοι υπναράδες, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ατόμων, ακόμη και μεταξύ των φυλών. Οι μικρές φυλές σκύλων εναλλάσσονται μεταξύ ύπνου μη-REM και ύπνου REM συχνότερα από τις μεγαλύτερες φυλές, οπότε τείνουν να βλέπουν περισσότερα όνειρα και μπορεί να γαβγίζουν περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Stanley Coren, ομότιμο καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και συγγραφέα του βιβλίου Do Dogs Dream? Nearly Everything Your Dog Wants You to Know, οι σκύλοι μεγάλων φυλών ακολουθούν τους ανθρώπινους κύκλους, πέφτοντας σε ύπνο REM περίπου κάθε 90 λεπτά, ενώ οι μικρές φυλές μπορεί να πέφτουν σε ύπνο REM ακόμη και κάθε 10 λεπτά.

Ως επί το πλείστον, τα σκυλιά που γαβγίζουν και κινούνται στον ύπνο τους είναι απολύτως φυσιολογικά. Ωστόσο, αν κάτι σας ανησυχεί, αναφέρετε το στον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενα προβλήματα.

Γιατί ο σκύλος μου γαβγίζει στον ύπνο του;Γιατί ο σκύλος σας γαβγίζει μόνο στον ύπνο του;

Οι περισσότεροι σκύλοι που είναι φωνακλάδες όταν είναι ξύπνιοι μπορεί να είναι φωνακλάδες και τη νύχτα, αλλά μερικοί σκύλοι γαβγίζουν μόνο όταν κοιμούνται. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί συμβαίνει αυτό – μπορεί να σχετίζεται με τα ιδιαίτερα όνειρά τους. Ίσως στα όνειρά τους, ο σκύλος σας είναι τολμηρός και ατρόμητος και γαβγίζει πολύ. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αυτή είναι επίσης φυσιολογική συμπεριφορά και δεν θα πρέπει να εγείρει καμία κόκκινη σημαία.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας γαβγίζει στον ύπνο του;

Συνιστάται να μην κάνετε τίποτα απολύτως αν ο σκύλος σας γαβγίζει στον ύπνο του. Ακριβώς όπως και με τους ανθρώπους, μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό και αποπροσανατολιστικό για τον σκύλο σας να ξυπνάει στη μέση ενός ονείρου.

Ακόμη και αν το όνειρο μοιάζει να είναι εφιάλτης, είναι καλύτερο να αφήσετε τον σκύλο σας να το επεξεργαστεί με τον δικό του τρόπο. Εάν το γάβγισμα του σκύλου δεν αφήνει τα μέλη της οικογένειας να κοιμηθούν, η καλύτερη λύση είναι να επιλέξετε έναν χώρο να κοιμάται που θα είναι πιο μακριά από τις κρεβατοκάμαρες.

Μην δίνετε στο σκύλο σας κανένα είδος φαρμάκου για τον ύπνο. Τα ανθρώπινα φάρμακα για τον ύπνο μπορεί να είναι επικίνδυνα για το σκύλο σας. Ακόμη και με ηρεμιστικά ή συμπληρώματα που είναι ασφαλή για σκύλους, ο σκύλος σας θα εξακολουθεί να βλέπει όνειρα και τα ηρεμιστικά έχουν συνήθως παρενέργειες.

Τι κάνετε αν ο σκύλος σας κλαψουρίζει ή ουρλιάζει στον ύπνο του;

Το κλάμα, η γκρίνια και το ουρλιαχτό κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να υποδηλώνουν ότι ο σκύλος σας βλέπει εφιάλτη ή ένα όνειρο όπου αυτές οι συμπεριφορές θεωρούνται φυσιολογικές -όπως το όνειρο ότι συμμετέχει σε μια αγέλη που ουρλιάζουν. Εάν ο σκύλος σας δεν παρουσιάζει αυτές τις συμπεριφορές όταν είναι ξύπνιος, πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ωστόσο, αν ο σκύλος σας συμπεριφέρεται περίεργα όταν είναι ξύπνιος ή αν αυτοί οι ήχοι είναι πρωτόγνωροι, θα μπορούσε να είναι σημάδι δυσφορίας και θα πρέπει να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Παρόλο που τα σκυλιά που γαβγίζουν και κάνουν άλλους θορύβους στον ύπνο τους μπορεί να είναι τρομακτικά και να προκαλούν ανησυχία, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απολύτως φυσιολογικό.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed