Image Alt

My Pet

Σκύλος που κυλιέται σε γρασίδι

Γιατί οι σκύλοι κυλιούνται στο γρασίδι;

Γιατί τα σκυλιά κυλιούνται στο γρασίδι και γιατί τα σκυλιά κυλιούνται γενικά; Οι κηδεμόνες σκύλων σε όλο τον κόσμο αναμφίβολα διασκεδάζουν και απογοητεύονται ταυτόχρονα από την επιθυμία του σκύλου τους να κάνει “κωλοτούμπες”, αφού άλλοτε μπορεί να κυληθεί σε καθαρό γρασίδι και άλλοτε σε βρώμικο. Η αλήθεια είναι ότι η όσφρηση ενός σκύλου είναι πολύ πιο δυνατή από τη δική μας, και επίσης τους αρέσει να αφήνουν το δικό τους ίχνος μυρωδιάς όπου κι αν πάνε. Η επιθυμία τους να κυλιούνται στο γρασίδι πιθανότατα σχετίζεται και με τις δύο αυτές πτυχές της συμπεριφοράς του σκύλου.

Γιατί κυλιούνται τα σκυλιά;

Είδηση του BBC ανέφερε ότι ερευνητής μελέτησε τη συμπεριφορά άγριων λύκων, κογιότ και αλεπούδων στον Καναδά. Ο ερευνητής, παρατήρησε τα άγρια σκυλιά και τον δικό του σκύλο ιχνηλάτη να κυλιούνται μέσα σε δύσοσμα περιττώματα. Τα σκυλιά πιθανότατα χρησιμοποιούν τα κόπρανα για να καλύψουν τη μυρωδιά τους.

Ένας άγριος σκύλος που κυλιέται σε ένα γρασίδι που έχει μέσα περιττώματα κουνελιού, για παράδειγμα, σημαίνει ότι ο άγριος σκύλος θέλει να καλύψει το άρωμα του με το άρωμα της λείας του, κάτι που μπορεί να τον βοηθήσει να πλησιάσει το επόμενο κουνέλι που θα δει.

Γιατί όμως τα σκυλιά κυλιούνται στο γρασίδι;

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2018, η όσφρηση ενός σκύλου πιστεύεται ότι είναι 10.000 έως 100.000 φορές πιο ευαίσθητη από τη δική μας! Οι σκύλοι έχουν περίπου 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στη μύτη τους, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έχουν μόνο περίπου έξι εκατομμύρια. Το τμήμα του εγκεφάλου ενός σκύλου που είναι αφιερωμένο στην ερμηνεία των αρωμάτων είναι 40 φορές μεγαλύτερο από αυτό των ανθρώπων.

Κάτω από τέλειες συνθήκες, οι σκύλοι έχει αναφερθεί ότι εντόπισαν αντικείμενα ή ανθρώπους σε απόσταση 20 χλμ. Ένας σκύλος που κυλιέται στο γρασίδι, πιθανότατα μυρίζει κάτι που οι κηδεμόνες τους απλώς να μην μπορούν να αντιληφθούν. Είτε πρόκειται για μια μυρωδιά που τους είναι ευχάριστη είτε για μια μυρωδιά που πιστεύουν ότι θα κρύψει το δικό τους άρωμα. Είναι δύσκολο να το ξεχωρίσουμε.

Σκύλοι που κυλιούνται σε γρασίδι

Η συμπεριφορά του σκύλου

Μερικές φορές, η συμπεριφορά ενός σκύλου που κυλιέται στο έδαφος είναι μέρος του παιχνιδιού. Μπορεί να τρίβονται στο γρασίδι μια ηλιόλουστη μέρα επειδή τους αρέσει το ζεστό γρασίδι στην πλάτη τους ή θέλουν να ξύσουν ένα μέρος που δεν μπορούν να φτάσουν ή μπορεί ακόμη να το κάνουν για να σας παρακινήσουν να ξύσετε την κοιλιά τους! Ενώ το γρασίδι μας φαίνεται ως επί το πλείστον απαλό στην αφή, είναι στην πραγματικότητα ελαφρώς λειαντικό, οπότε η κύλιση στο γρασίδι θα μπορούσε να βοηθήσει στον καθαρισμό της γούνας τους, διώχνοντας κομμάτια βρωμιάς ή ακόμα και χαλαρές τρίχες. Μάλιστα, η κύλιση ανάσκελα στο γρασίδι μπορεί να απομακρύνει τα έντομα που αιωρούνται τριγύρω.

Όταν κάνετε βόλτα με τον σκύλο σας, μπορεί να θέλετε να συνεχίσετε να περπατάτε, αλλά ο σκύλος σας πιθανότατα θέλει να ερευνήσει σε κάθε σας βήμα. Αυτό είναι φυσιολογικό σχεδόν για όλους τους σκύλους. Επειδή η όσφρησή τους είναι τόσο δυνατή, μυρίζουν κυριολεκτικά ό,τι έχει περάσει από το γρασίδι πρόσφατα. Αν έρθει άλλος σκύλος ή γάτα ή υπάρχει κάτι που μυρίζει σαν ψίχα φαγητού, θα τους ενδιαφέρει.

Το τρίψιμο είναι κι ένας τρόπος επικοινωνίας

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας τρίβει το πρόσωπό του σε ορισμένες περιοχές ή τρίβει το σώμα του σε διάφορα σημεία. Ίσως είναι ένας τρόπος να μεταφέρουν οι σκύλοι πληροφορίες σε άλλους σκύλους ή “πίσω στην αγέλη τους”. Για παράδειγμα, αν ένας σκύλος “κουβαλούσε” το άρωμα ενός θηράματος ή ενός αρπακτικού, τότε τα άλλα σκυλιά θα γνώριζαν ότι το θήραμα ή το αρπακτικό ήταν κάπου κοντά.

Ένας σκύλος που κυλιέται στο γρασίδι δεν είναι εγγενώς επικίνδυνος και δεν έχει κάποιο πρόβλημα, επομένως δεν χρειάζεται να τον εμποδίσετε να το κάνει. Ωστόσο, θα ήταν συνετό να προσέχετε εάν έχουν ψεκαστεί πρόσφατα φυτοφάρμακα στο γρασίδι ή αν υπάρχουν παράσιτα ή τσιμπούρια. Εάν ο σκύλος σας μυρίζει άσχημα μετά από ένα τρίψιμο στο γρασίδι, είναι πιθανό να προσπαθεί να καλύψει το δικό του άρωμα. Ίσως στο μυαλό του σκύλου σας, να είναι ακόμα ένα άγριο σκυλί που θυμάται τη συμπεριφορά του όταν ήταν σε κυνήγι.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed