Image Alt

My Pet

Σκύλος που θάβει πράγματα στον κήπο

Γιατί οι σκύλοι θάβουν πράγματα;

Ο σκύλος σας ικετεύει για μια λιχουδιά, μόνο και μόνο για να την κρύψει στα μαξιλάρια του καναπέ ή να την θάψει στην αυλή αφού του την δώσετε. Σας προβληματίζει αυτή η συμπεριφορά; Είναι συνηθισμένο φαινόμενο για πολλούς σκύλους, αλλά γιατί οι σκύλοι θάβουν πράγματα;

Στην πραγματικότητα, τα αίτια είναι πολλά, από κληρονομικό ένστικτο μέχρι βαρεμάρα. Ας δούμε αναλυτικά από που πηγάζει αυτή η συμπεριφορά.

Από κληρονομικό ένστικτο

Γιατί τα σκυλιά θάβουν πράγματα; Συχνά, ακριβώς επειδή είναι έτσι “φτιαγμένα”. Είναι ένα ένστικτο που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους. Όταν καταφέρνουν να κυνηγήσουν ή να μαζέψουν ένα μεγάλο γεύμα, κρύβουν τα υπολείμματα θάβοντάς το στο έδαφος, τόσο για να το διατηρήσουν όσο και για να το προστατέψουν από άλλους θηρευτές. Παρόλο που τα εξημερωμένα σκυλάκια μπορεί να παίρνουν τα γεύματα έτοιμα και να μην έχουν ανάγκη να κρύβουν τροφή για αργότερα, οι ενστικτώδεις συμπεριφορές τους έχουν περάσει μέσω του DNA τους.

Δεν το κάνουν όλες οι ράτσες

Αν και όλα τα σκυλιά έχουν αυτό το ένστικτο σε κάποιο επίπεδο, φαίνεται να είναι ισχυρότερο στα σκυλιά που εκτρέφονται για να κυνηγούν μικρά θηράματα. Τα τεριέ και τα μικρότερα μέλη της ομάδας των κυνηγόσκυλων, όπως τα ντακσούντ, τα μπιγκλ και τα μπασέ, τείνουν να έχουν μεγάλη τάση για σκάψιμο και θάψιμο αντικειμένων. Αυτά τα σκυλιά εκτρέφονται σκόπιμα για να διατηρήσουν περισσότερο το κυνηγετικό τους ένστικτο, και φαίνεται πιθανό ότι αυτό περιλαμβάνει και το ένστικτο της διατήρησης των “επιτευγμάτων” τους.

Από άγχος ή κτητικότητα

Τα σκυλάκια συχνά ηρεμούν με το να θάβουν πράγματα. Ως εκ τούτου, όσα αισθάνονται αγχωμένα ή ανασφαλή μπορεί να στραφούν στο σκάψιμο και το θάψιμο αντικειμένων ως μηχανισμό αντιμετώπισης του άγχους τους. Σε ένα νοικοκυριό με πολλά σκυλιά, τα σκυλιά που νιώθουν ότι υπάρχει ανταγωνισμός για την τροφή και άλλους πόρους, όπως τα παιχνίδια, μπορεί να καταφύγουν στο να κρύβουν τα πράγματά τους για να τα κρατήσουν ασφαλή. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τα μικροσκοπικά σκυλιά, όπως τα τσιουάουα, που φοβούνται ότι τα πράγματά τους θα τους τα πάρουν τα μεγαλύτερα κατοικίδια. Αν έχετε μικρόσωμο σκύλο, αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί βρίσκετε λιχουδιές, παιχνίδια και κομμάτια κροκέτας κρυμμένα ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ ή κάτω από τα έπιπλα.

Σκύλοι που θάβουν πράγματα

Από βαρεμάρα

Όλα αυτά μπορούν να εξηγήσουν γιατί τα σκυλιά κρύβουν και θάβουν το φαγητό και τα παιχνίδια τους, αλλά γιατί τα σκυλιά θάβουν πράγματα που δεν τους ανήκουν; Αν ο σκύλος σας φαίνεται να διασκεδάζει με το να θάβει τα πράγματά σας, μπορεί να είναι επειδή απλά βαριέται και προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας. Για τον σκύλο σας, το θάψιμο των πραγμάτων σας είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και καλείστε να παίξετε μαζί του.

Πώς να σταματήσετε τον σκύλο σας να θάβει αντικείμενα

Εάν ο σκύλος σας συνηθίζει να θάβει το φαγητό ή τα παιχνίδια, μπορεί να συμβαίνει επειδή του δίνεται πάρα πολύ φαγητό ταυτόχρονα.. Βεβαιωθείτε ότι δεν ταΐζετε υπερβολικά το σκύλο σας και νιώθει ότι πρέπει να φυλάξει για αργότερα. Και αν θάβει παιχνίδια αντί να παίζει μαζί τους, δοκιμάστε να περιορίσετε τον αριθμό των παιχνιδιών στα οποία έχει πρόσβαση ταυτόχρονα, εναλλάσσοντάς τα σε εβδομαδιαία βάση. Η τακτική άσκηση του σκύλου σας και η παροχή άφθονης προσοχής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον περιορισμό της παρόρμησης να σκάβει – και να μειώσουν τον πειρασμό να κλέψει και να κρύψει τα πράγματά σας.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να αφήνετε τα σκυλάκια να είναι σκυλάκια και να τους δίνετε ευκαιρίες να ασκούν τα φυσικά τους ένστικτα. Αντί να προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να μην σκάβει και να μην θάβει καθόλου πράγματα, μπορείτε να παρέχετε μέρη τόσο μέσα όσο και έξω όπου είναι εντάξει να ασκεί αυτή τη συμπεριφορά – για παράδειγμα, μια αμμοδόχο στην πίσω αυλή ή ένα σωρό από μαξιλάρια και κουβέρτες μέσα στο σπίτι – και μετατρέψτε το σε ένα παιχνίδι κρυφτού που μπορείτε να παίξετε μαζί.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed