Image Alt

My Pet

Γιατί τα σκυλιά είναι πιο πιστά από τις γάτες;

Γιατί τα σκυλιά είναι πιο πιστά από τις γάτες;

Ο σκύλος έχει τη φήμη ότι είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και ο πιο πιστός. Οι σκύλοι είναι γνωστό ότι αναπτύσσουν εξαιρετικά στενές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη τους, ενώ οι γάτες θεωρούνται ανεξάρτητες. Είναι αλήθεια αυτό; Είναι πραγματικά τα σκυλιά πιο πιστά από τις γάτες;

Ο σκύλος είναι πιο κοινωνικός και ζει σε αγέλες

Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες είναι στοργικά  ζώα. Ωστόσο, οι σκύλοι είναι πολύ πιο πιστοί από τις γάτες. Όπως αποδεικνύεται υπάρχουν κάποιοι βάσιμοι λόγοι για αυτό.

O σκύλος είναι πιο κοινωνικό ζώο. Τα σκυλιά φυσικά ζουν σε αγέλες. Δουλεύουν μαζί, όπως οι άνθρωποι. Ενώ οι γάτες, κυνηγούν και τρώνε μόνες τους ακόμα κι αν ζουν με άλλες γάτες. Τα σκυλιά, από την άλλη, κυνηγούν και τρώνε μαζί. Έχουν μια καλά καθορισμένη κοινωνική δομή. Υπάρχει ένας αρχηγός της αγέλης με τα άλλα σκυλιά να υποτάσσονται σε αυτόν.

Η σχέση σκύλου και γάτας με τον άνθρωπο

Είναι δύσκολο για τα σκυλιά να ζήσουν μόνα τους, αφού από τη φύση τους λειτουργούν ως ομάδα. Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, φροντίζουν καλά μόνο τον εαυτό τους.

Οι σκύλοι εκδηλώνουν την ίδια συμπεριφορά και απέναντι στον άνθρωπο. Δηλαδή ένας ιδιοκτήτης σκύλου λαμβάνει πίστη και αφοσίωση, σαν να είναι ο αρχηγός της αγέλης. Ουσιαστικά, είναι ο αρχηγός στη σχέση τους. Ο σκύλος σας θα χαρεί μόλις επιστρέψετε στο σπίτι και θα σας το δείξει με φιλιά και πολλές χαρές. Είστε ο αρχηγός του και θα είστε για πάντα.

Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, δεν είναι τόσο υποτελείς. Μπορεί να έχουν αρχηγό, αλλά δεν μοιράζονται τους ίδιους κοινωνικούς κανόνες με τους σκύλους. Για παράδειγμα, μία γάτα δεν θα φέρει το θήραμά της στην γάτα αρχηγό. Υπάρχει σεβασμός, αλλά όχι υποταγή.

Οι γάτες επικεντρώνονται στον εαυτό τους

Οι γάτες μπορεί να είναι στοργικές, αλλά είναι επικεντρωμένες στον εαυτό τους. Ένας σκύλος θέλει να κάνει πράγματα για εσάς. Μια γάτα θέλει να κάνετε εσείς πράγματα για εκείνη. Μπορεί να ανταποδώσουν τη χάρη, αλλά δεν επιδεικνύουν την ίδια πίστη με τον σκύλο. Οι σκύλοι έχουν εξημερωθεί ίσως περισσότερο από 30.000 χρόνια σύμφωνα με τους ειδικούς. Με την πάροδο του χρόνου, ο άνθρωπος επέλεξε εκείνα τα σκυλιά που εξελίχθηκαν σε πιο φιλικά για εκείνον.

Εν αντιθέσει με τους σκύλους, οι γάτες εξημερώθηκαν πριν από περίπου 9.000 χρόνια. Είναι αρκετός χρόνος για να γίνουν φιλικές με τον άνθρωπο, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι δεν εξημέρωσαν τις γάτες. Εξημερώθηκαν μόνες τους. Κάποτε τα τρωκτικά έτρωγαν τις καλλιέργειες και τα τρόφιμα από τις αποθήκες των ανθρώπων. Όντας το φυσικό θήραμα μιας γάτας, θα ζούσε εκεί που είχε τροφή για εκείνη. Έτσι οι γάτες και οι άνθρωποι έμαθαν να ανέχονται ο ένας τον άλλον, γιατί η σχέση αυτή ωφέλησε και τους δύο. Οι γάτες έτρωγαν τα τρωκτικά και οι άνθρωποι παρείχαν στις γάτες μια πηγή τροφής.

Τα σκυλιά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τον άνθρωπο από ότι οι γάτες

Μια εξημερωμένη γάτα μπορεί να επιβιώνει μόνη της αρκετά γρήγορα. Είναι ικανή να κυνηγά, να βρίσκει καταφύγιο και να υπερασπίζεται τον εαυτό της, επειδή στην πραγματικότητα διατηρεί όλα τα άγρια ένστικτά της. Ένας σκύλος, όμως, αν μείνει μόνος, περνάει πιο δύσκολα. Σίγουρα έχετε δει σκύλο που έχει εγκαταλείψει ο ιδιοκτήτης του. Είναι λυπημένος, υπερβολικά αδύνατος και έχει κακή διάθεση.

Οι γάτες μπορεί να νοιάζονται περισσότερο για τους ανθρώπους, από ό,τι νομίζετε

Είναι πράγματι ο σκύλος πιο πιστός; Είναι αδύνατο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση με βεβαιότητα. Πρώτον, εξαρτάται από το πώς ορίζει κάποιος την αφοσίωση. Δεύτερον, θα πρέπει να αποκωδικοποιήσετε πώς οι γάτες και οι σκύλοι δείχνουν την πίστη σε εσάς. Μελέτη δείχνει ότι αυτή η φήμη δεν αξίζει στις γάτες καθώς είναι εξίσου πιστές με τους σκύλους. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι σκύλοι, οι γάτες και οι άνθρωποι είναι ικανοί να αναπτύξουν ασφαλείς και ανασφαλείς προσκολλήσεις. Μια ασφαλής προσκόλληση είναι σημάδι μιας υγιούς σχέσης.

Μια ανασφαλής προσκόλληση είναι σημάδι αδυναμίας. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 64% των γατών είχαν μια ασφαλή προσκόλληση με τους ιδιοκτήτες τους. Πρόκειται για ίδιο αποτέλεσμα με τον άνθρωπο καθώς τα βρέφη έδειξαν προσκόλληση 65% στους γονείς τους. Παραδόξως, μόνο το 58% των σκύλων έδειξαν προσκόλληση στον ιδιοκτήτη τους. Φυσικά, η προσκόλληση δεν μπορεί να είναι το μόνο κριτήριο αφοσίωσης. Ωστόσο, υποδηλώνει ότι οι γάτες μπορεί να νοιάζονται περισσότερο για τους ανθρώπους, από ό,τι νομίζετε.

Μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι γάτες είναι ανεξάρτητες και δεν αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη. Οι γάτες είναι γνωστό ότι σχηματίζουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους. Όταν ζουν με άλλες γάτες, ανέχονται η μία την άλλη. Μοιράζονται ακόμη και τον ίδιο χώρο. Μια γάτα θα έχει ένα συγκεκριμένο κυνηγότοπο το πρωί. Στη συνέχεια, μια άλλη γάτα θα χρησιμοποιήσει την ίδια περιοχή για να κυνηγήσει το βράδυ. Κάθε γάτα έχει τη δική της επικράτεια που θα την υπερασπιστεί από άλλες γάτες αν χρειαστεί. Βέβαια, δεν ζουν όλες οι γάτες με άλλες γάτες. Μερικές θέλουν να ζουν μόνες τους.

Τα σκυλιά είναι από τη φύση τους στοργικά

Οι σκύλοι φαίνεται να είναι πιο στοργικοί από τις γάτες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γάτες εκφράζουν τη στοργή τους με διαφορετικό τρόπο. Τα σκυλιά είναι από τη φύση τους στοργικά. Ένας σκύλος δείχνει στοργή όταν είναι λυπημένος, ανήσυχος ή χαρούμενος. Οι γάτες, από την άλλη, πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια για να δείξουν στοργή. Τα σκυλιά δείχνουν τη στοργή γλείφοντας, κουνώντας την ουρά τους, πηδώντας στην αγκαλιά σας και τρέχοντας προς το μέρος σας. Είναι ξεκάθαρο ότι σας αγαπούν. Οι γάτες είναι πιο συγκρατημένες όταν δείχνουν στοργή. Μπορεί να γουργουρίζουν ή να τρελαίνονται καθώς πηδούν πάνω σας. Μπορεί να τρίβουν το κεφάλι τους πάνω σας. Ακόμη και ο ύπνος δίπλα ή κοντά σας είναι σημάδι στοργής και εμπιστοσύνης.

Γιατί τα σκυλιά είναι τόσο πιστά

Γιατί τα σκυλιά έχουν ενσυναίσθηση. Όταν αγαπάς κάποιον, δεν θέλεις να τον πληγώσεις. Γι΄αυτό δείχνουν τόσο αφοσίωση στον ιδιοκτήτη τους. Έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος, σας παρηγορεί όταν είστε λυπημένοι; Μερικοί σκύλοι γλείφουν τον ιδιοκτήτη τους ακόμα κι όταν εκείνος γκρινιάζει, γιατί νομίζουν ότι είναι λυπημένος. Η ενσυναίσθηση δεν εκδηλώνεται μόνο στον ιδιοκτήτη τους. Δείχνουν ενσυναίσθηση προς όλους ή σχεδόν όλους τους ανθρώπους.

Όταν ένας άγνωστος είναι λυπημένος, τα σκυλιά στέκονται δίπλα του μελαγχολικά. Όταν ο άγνωστος είναι χαρούμενος, ο σκύλος είναι πιθανό να είναι κι εκείνος ευτυχισμένος. Οι γάτες δένονται με ένα άτομο Οι γάτες δημιουργούν έναν πολύ στενό δεσμό με ένα άτομο. Μπορεί να συμπαθούν όλα τα μέλη της οικογένειας ωστόσο, ξεχωρίζουν μόνο ΕΝΑ.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed