Image Alt

My Pet

σκύλος γλείφει τις πληγές

Γιατί τα σκυλιά επιδιώκουν να γλείφουν τις πληγές μας;

Αν έχετε σκύλο ίσως θα έχετε παρατηρήσει όταν έχετε κάποια πληγή στο δέρμα σας, ότι εκείνος θα έρθει και θα την γλείψει με την γλώσσα του. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί ο σκύλος σας γλείφει τις πληγές σας; Είναι αυτή μια ενστικτώδης συμπεριφορά για να καθαρίσει την πληγή ή το κάνει για να σας ηρεμήσει με κάποιο τρόπο μετά από έναν τραυματισμό;

Γιατί οι σκύλοι γλείφουν τις πληγές σας;

σκύλος γλείφει τις πληγές

Η φροντίδα μιας πληγής είναι ενστικτώδης στα περισσότερα θηλαστικά, στα σκυλιά, στις γάτες, στα τρωκτικά  αλλά και στους περισσότερους ανθρώπους.

Τα περισσότερα σκυλιά προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να καθαρίσουν μια φρέσκια πληγή. Μερικά γλείφουν πιο έντονα από άλλα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα στην πληγή. Έτσι, παρόλο που είναι ενστικτώδες για τους περισσότερους σκύλους να φροντίζουν ένα τραυματισμένο σημείο, ο βαθμός στον οποίο το κάνουν ποικίλλει.

Είναι θεραπευτικό το σάλιο του σκύλου;

Η πεποίθηση ότι το να αφήνουμε τους σκύλους να γλείφουν τις πληγές θα βοηθήσει στο να επουλωθούν είναι βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη κουλτούρα. Μάλιστα ξεκίνησε από την αρχαία Αίγυπτο, συνεχίστηκε στους ελληνικούς χρόνους και πιστεύεται έως τις μέρες μας. Υπάρχει όμως επιστημονική τεκμηρίωση για αυτό;

Το σάλιο του σκύλου και το ανθρώπινο σάλιο περιέχουν ορισμένα συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών. Για αυτό έχει παρατηρηθεί ότι πληγές στο στόμα επουλώνονται γρηγορότερα από ό,τι εκείνες σε άλλα σημεία του σώματος.

Σύμφωνα με μελέτη το σάλιο περιέχει πρωτεΐνες που ονομάζονται ιστατίνες, οι οποίες έχουν την ικανότητα να αποκρούουν τις λοιμώξεις. Οι ιστατίνες μπορούν επίσης να προτρέψουν τα κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος να βοηθήσουν να κλείσει γρήγορα η πληγή.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα νιτρώδη στο σάλιο, όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα, διασπώνται σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κοψιμάτων από μολύνσεις, ενώ άλλοι ερευνητές  ανακάλυψαν στο σάλιο μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αυξητικός παράγοντας των νεύρων, η οποία επίσης επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Επίσης σημαντικό είναι ότι το απαλό γλείψιμο των πληγών μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βρωμιάς και των υπολειμμάτων που μπορεί να επιβραδύνουν την επούλωση και να προκαλέσουν μόλυνση. Η μηχανική δράση της γλώσσας χαλαρώνει την ξένη ύλη, η οποία στη συνέχεια κολλάει στο σάλιο και απομακρύνεται από την πληγή.

Επομένως, το γλείψιμο των πληγών έχει πλεονεκτήματα, αλλά υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης.

σκύλος γλείφει τις πληγές

Δείτε επίσης: Πώς συμπεριφέρονται οι σκύλοι όταν ανιχνεύσουν καρκίνο στον άνθρωπο

Μπορεί το σάλιο του σκύλου να μολύνει τις πληγές;

Ναι, δυστυχώς, το σάλιο του σκύλου μπορεί να μολύνει τις πληγές, καθώς σε αυτό υπάρχουν πολλά βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα των ζώων και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στους ανθρώπους, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι σοβαρές.

Ένα βακτήριο, ονομάζεται Pasteurella και αναπτύσσεται καλά σε περιοχές χωρίς αέρα, όπως οι βαθιές πληγές. Όταν αυτό το βακτήριο εισέλθει σε ένα κόψιμο, η λοίμωξη μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτούνται ακρωτηριασμοί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

Έτσι, ενώ υπάρχουν πολλές καλές ενώσεις που μπορούν να βρεθούν στο σάλιο και βοηθούν στην επούλωση των πληγών, υπάρχουν σημαντικές πιθανές επιπλοκές αν επιτρέψετε στο σκύλο σας να καθαρίσει τις πληγές σας.

Πώς να σταματήσετε τον σκύλο σας από το να γλείφει τις πληγές σας

Συνήθως, ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το σκύλο σας να γλείφει τις πληγές σας είναι να τις φροντίσετε μόνοι σας. Εάν αποκτήσετε μια πληγή, καθαρίστε την αμέσως και καλύψτε την. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψετε το σκύλο σας από το να έχει πρόσβαση σε αυτήν.

Οι περισσότεροι σκύλοι συνήθως δεν θα προσπαθήσουν να γλείψουν μια πληγή που έχει καθαριστεί, απολυμανθεί και καλυφθεί- η μυρωδιά της “φρέσκιας πληγής” και το αίμα φαίνεται να είναι τα κύρια ελκυστικά στοιχεία για πολλούς σκύλους.

Όσο γλυκό και αν σας φαίνεται ο τετράποδος φίλος σας θέλει να φροντίσει την πληγή σας, επειδή είναι πολύ πιθανό η βοήθειά τους να προκαλέσει κακό παρά καλό, δεν θα πρέπει να τους επιτρέπετε να γλείφουν τις πληγές σας.

Τα σκυλιά πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα ακόμα και στις δικές τους πληγές – εξ ου και τα ειδικά κολλάρα που είναι σαν κώνοι, που φορούν μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση.

Δείτε επίσης: Σκύλος: Προετοιμασία για νέο συγκάτοικο στο σπίτι

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed