Image Alt

My Pet

Γιατί τα σκυλιά ξαπλώνουν μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα πίσω

Γιατί τα σκυλιά ξαπλώνουν μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα πίσω

Αυτή η αξιολάτρευτη στάση μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από απλά χαριτωμένη. Γιατί τα σκυλιά ξαπλώνουν μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα πίσω και πότε μπορεί να είναι σημάδι ότι ο σκύλος σας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας;

Για ποιο λόγο τα σκυλιά ξαπλώνουν μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα πίσω

Τα περισσότερα σκυλιά ξαπλώνουν στο έδαφος με αυτόν τον τρόπο με σκοπό να νιώσουν καλά. Αν και δεν είναι και η πιο συνηθισμένη στάση, κάποιες φορές μπορεί επίσης να κρύβει ιατρικά θέματα. Ας δούμε για ποιους λόγους παίρνουν αυτή την στάση οι σκύλοι.

01. Για να ξεμουδιάσουν και να χαλαρώσουν

Τα σκυλιά ξέρουν ότι το να ξαπλώνουν μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα πίσω, είναι ένα ωραίο συναίσθημα. Αυτή η χαριτωμένη στάση μπορεί να ανακουφίσει την ένταση και την πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης και στους γοφούς του σκύλου. Επίσης, θα τεντώσει και θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής του στήλης. Απαιτεί ευελιξία των αρθρώσεων του ισχίου καθώς και των μυών στα πίσω πόδια. Οι σκύλοι παίρνουν αυτή τη θέση όταν είναι χαλαροί και άνετοι. Τα κουτάβια και τα νεότερα σκυλιά έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στο να παίρνουν αυτή την στάση, αλλά μπορεί να δείτε και μεγαλύτερα σκυλιά να το κάνουν.

02. Για να δροσιστούν

Παρόλο που το λαχάνιασμα είναι ο κύριος τρόπος για να δροσιστούν τα σκυλιά σε μια ζεστή μέρα, ορισμένα σκυλιά μπορεί να ξαπλώσουν μπρούμυτα για να ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Τα σκυλιά δροσίζουν την κοιλιά τους στο πάτωμα, αφού δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι. Τα σκυλιά αναζητούν δροσερές επιφάνειες όπως τα πλακάκια, ξύλινα δάπεδα ή μια περιοχή με γρασίδι κάτω από σκιά. Ο σκύλος τεντώνεται και φέρνει την κοιλιά του σε επαφή με το δροσερό έδαφος σε μια προσπάθεια να αποβάλει θερμότητα.

Γιατί τα σκυλιά ξαπλώνουν μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα πίσω

Διαβάστε επίσης: 5 λόγοι για τους οποίους η γλώσσα του σκύλου σας κρέμεται έξω

03. Λόγω σωματότυπου και ράτσας… μπορούν

Διάφορες ράτσες σκύλων μπορούν ευκολοτερα να ξαπλώνουν μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα πίσω.  κάνουν το dog sploot, Ράτσες σκύλων με κοντά πόδια μπαίνουν φυσικά πιο άνετα σε αυτή τη στάση που θυμίζει γιόγκα, σε σχέση με άλλες ράτσες μεγαλόσωμες. Για παράδειγμα, το σώμα των κόργκι, των ντάτσχουντ και των γαλλικών μπουλντόγκ επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος κίνησης στις αρθρώσεις του ισχίου, διευκολύνοντας έτσι το τέντωμα των πίσω ποδιών τους. Η ανατομική δομή των ισχίων και των αρθρώσεών τους μπορεί να είναι πιο ευέλικτη, επιτρέποντάς τους να υιοθετούν πιο αβίαστα στάσεις όπως αυτή.

04. Προβλήματα υγείας

Είναι σπάνιο, αλλά προβλήματα αρθρώσεων, όπως η δυσπλασία του ισχίου, μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις τα σκυλιά να ξαπλώνουν μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα πίσω.Η δυσπλασία του ισχίου παρατηρείται συνήθως σε μεγαλύτερες φυλές σκύλων.

Όταν η συμπεριφορά αυτή ξεκινάει στην τρίτη ηλικία, ίσως είναι ένα σημάδι ιατρικού προβλήματος, όπως η αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας που μπορεί να περιορίσει σοβαρά την ποιότητα ζωής του σκύλου σας καθώς μεγαλώνει. Μπορεί να προκαλέσει την τριβή των οστών και των αρθρώσεων μεταξύ τους λόγω βλάβης των ιστών ή απώλειας χόνδρου.

Δεδομένου ότι οι σκύλοι δεν μπορούν να μας μιλήσουν για να μας πουν ότι πονάνε, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πρέπει να αναζητούν τα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι πονάνε. Για σκύλους οποιασδήποτε ηλικίας που δεν έχουν ξανά ξαπλώσει μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα πίσω, δυσκολεύονται να σηκωθούν, φαίνονται να πονάνε ή παρουσιάζουν σημάδια θερμοπληξίας, αναζητήστε αμέσως κτηνιατρική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης: Πώς να κρατήσετε τα σκυλιά σας δροσερά στη ζέστη

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed