Image Alt

My Pet

σκυλιά τσακώνονται τι κάνεις

Γιατί τσακώνονται τα σκυλιά – Πώς να τα σταματήσετε

Σίγουρα θα έχετε δει σκυλιά να τσακώνονται μεταξύ τους και σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος που μπορεί εσείς να μην διακρίνετε. Οι σκύλοι συνήθως τσακώνονται για το ποιος θα επικρατήσει, για να προστατεύσουν την αγέλη και τον χώρο τους ή και λόγω υπερδιέγερσης. Κατά τη διάρκεια ενός καβγά μπορεί να βλάψουν σοβαρά το ένα σκυλί το άλλο και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο. Ως ιδιοκτήτης σκύλου θα πρέπει να γνωρίζετε τι μπορείτε εσείς να κάνετε με ασφάλεια σε περίπτωση που αντιληφθείτε σκυλιά να τσακώνονται.

Γιατί τσακώνονται τα σκυλιά;

Τα σκυλιά τσακώνονται για διάφορους λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν τις ρίζες τους σε φυσιολογικά ένστικτα. Και υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που μπορούν να μετατρέψουν ακόμη και τον πιο φιλικό σκύλο σε μοχθηρό μαχητή.

– Πολλές διαμάχες γίνονται προκειμένου να προστατέψουν και να υπερασπιστούν ένα μέρος, όπως όταν μπαίνει στην αυλή σας ένας περίεργος σκύλος.

–  Η επιθυμία να προστατέψετε τους ανθρώπους, την αγέλη του, την τροφή του ή κάποιο πολύτιμο αγαθό μπορεί να κάνει το σκυλί σας να επιτεθεί σε άλλο σκύλο.

–  Η υπερδιέγερση και αυτό που μπορεί να ξεκίνησε ως φιλικό παιχνίδι μπορεί να πάει πολύ μακριά και να ξεσπάσει καυγάς.

–  Η ανακατευθυνόμενη επιθετικότητα είναι κοινή μεταξύ των σκύλων που είναι συνήθως φιλικά ή ζουν μαζί. Όταν ένας σκύλος δεν μπορεί να πάρει κάτι που θέλει ή απογοητεύεται υπερβολικά, μπορεί να βγάλει τον εκνευρισμό του στον καλύτερό του φίλο απλώς και μόνο επειδή είναι ο πιο κοντινός στόχος. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μια περιφραγμένη αυλή όταν ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να φτάσει ένα σκυλί από την άλλη πλευρά, αλλά μπορεί να φτάσει, για παράδειγμα, το μέλος της οικογένειας του σκύλου.

–  Μερικές φορές τα σκυλιά απλά δεν τα πάνε καλά. Μπορεί να υπάρχει κάτι στον άλλο σκύλο που μπορεί να μην αρέσει σε έναν επιθετικό σκύλο, είτε είναι η προσωπικότητα, η μυρωδιά του σκύλου ή κάτι άλλο.

Πώς να σταματήσετε έναν καβγά μεταξύ σκύλων

Καταρχήν, ποτέ μην μπείτε με το σώμα σας στη μέση δύο σκύλων που τσακώνονται ή προσπαθήσετε να τους πιάσετε τα περιλαίμια. Εάν βάλετε το χέρι σας (ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος) οπουδήποτε κοντά στα κεφάλια των σκύλων, θα τραυματιστείτε.

Μην πιστεύετε ότι ένας σκύλος δεν θα δαγκώσει τον αγαπημένο του ιδιοκτήτη. Στην ένταση ενός καβγά, ο σκύλος σας δεν βλέπει ποιος παρεμβαίνει και θα δαγκώσει οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο του. Μην υποτιμάτε τον σκύλο σας. Δεν είναι προσωπικό. Θυμηθείτε, εάν ο σκύλος σας τραυματιστεί, θα χρειαστεί να το φροντίσετε και δεν θα μπορείτε να το κάνετε εάν τραυματιστείτε εσείς διαλύοντας έναν καυγά.

Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δοκιμάσετε να διαλύσετε έναν καβγά μεταξύ σκύλων και ταυτόχρονα να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή.

τι να κάνεις όταν δυο σκυλιά τσακώνονται

Μείνετε ψύχραιμοι

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιείτε για να σταματήσετε τον καβγά, παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι. Αποφύγετε να φωνάζετε στα σκυλιά και σε άλλους ανθρώπους (εκτός αν ζητάτε βοήθεια). Πάρτε μια βαθιά ανάσα και επικεντρωθείτε σε αυτό που πρέπει να κάνετε. Συμβουλέψτε και τους άλλους που παρευρίσκονται εκεί να κάνουν το ίδιο.

Απομακρύνετε τον κόσμο

Αρχικά απομακρύνετε τα παιδιά από το σημείο και κρατήστε μακριά και τους υπόλοιπους. Καλύτερα είναι να μείνουν μόνο δύο άτομα (ιδανικά οι ιδιοκτήτες των σκύλων) για να βοηθήσουν στη διάλυση της επίθεσης και να χωρίσουν τα σκυλιά. Όλοι οι άλλοι πρέπει να απομακρυνθούν.

Ψεκάστε τα με νερό

Ψεκάστε νερό από το λάστιχο του κήπου στα κεφάλια των σκύλων που τσακώνονται. Στοχεύστε ειδικά στα μάτια και τη μύτη του πιο επιθετικού σκύλου, αν είναι δυνατόν. Ένας κουβάς ή ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με νερό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε εάν δεν έχετε λάστιχο.
Το ειδικά σπρέι με Citronella που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να διαλύσουν έναν λιγότερο έντονο καυγά, αλλά συνήθως όχι τους χειρότερους καβγάδες. Καλό είναι πάντως να έχετε μαζί σας ένα τέτοιο σπρέι Τα σκυλιά αντιπαθούν πραγματικά τη μυρωδιά και θα μπορούσε να προσφέρει μια σύντομη απόσπαση της προσοχής. Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί κτηνίατροι συνιστούν σπρέι σιτρονέλλας έναντι σπρέι πιπεριού. Μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό και να μην έχει δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις. Κάποιοι προτείνουν σπρέι πιπεριού και πυροσβεστήρες CO2, αλλά στην πραγματικότητα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση, καθώς μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια, το δέρμα και τους βλεννογόνους του σκύλου, για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να βλάψουν και τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί κοντά.

Προκαλέστε θόρυβο

Οι κόρνες του αέρα ή ο ήχος της κόρνας ενός αυτοκινήτου μπορεί να είναι αρκετά έντονος ώστε να κάνουν τα σκυλιά που επιτίθονται το ένα στο άλλο να σταματήσουν. Ωστόσο, αυτό ίσως δεν λειτουργήσει σε έντονους καβγάδες. Και να θυμάστε ότι οι φωνές και οι κραυγές στα σκυλιά σπάνια δίνουν λύση στο πρόβλημα και συνήθως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και ο καβγάς μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονος.

Χρησιμοποιήστε διάφορα αντικείμενα

Μερικές φορές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα για να διαλύσετε έναν καβγά.

  • Αν πετάξετε μια βαριά κουβέρτα πάνω στους σκύλους που μαλώνουν μπορεί να κάνει να τους αποσπάσει την προσοχή και να βοηθήσει να τερματιστεί ο καβγάς. Μπορεί επίσης να σας δώσει τη δυνατότητα να χωρίσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια τα σκυλιά.
  • Μια μέθοδος που μερικές φορές είναι επιτυχημένη είναι να ανοίξετε μια αυτόματη ομπρέλα ανάμεσα στους σκύλους που καβγαδίζουν. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μακριά ώστε τα χέρια σας να μένουν μακριά από το στόμα των σκύλων.
  • Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε αντικείμενα όπως καρέκλες ή καλάθια ρούχων πάνω από τα σκυλιά για να τα χωρίσετε.

Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έχετε την ευκαιρία να απομακρύνετε με ασφάλεια τα σκυλιά σας από τον καβγά. Ωστόσο, όπως και πολλές άλλες συνιστώμενες τεχνικές, αυτές συνήθως δεν λειτουργούν καλά σε περιπτώσεις σοβαρού καβγά.

Ανθρώπινη παρέμβαση στον καβγά δύο σκύλων

Η ανθρώπινη παρέμβαση ως μέθοδος διάλυσης ενός σκυλοκαβγά είναι δυνητικά η πιο επικίνδυνη αν γίνει λανθασμένα. Θυμηθείτε, δεν πρέπει ποτέ να μπείτε στη μέση δύο μαχόμενων σκύλων και ΠΟΤΕ μην προσπαθήσετε να πιάσετε το κολάρο ή το κεφάλι δύο σκύλων που επιτίθενται το ένα στο άλλο, καθώς μπορεί ακόμα και το δικό σας κατοικίδιο να σας δαγκώσει.

Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένας ελαφρώς πιο ασφαλής τρόπος για να διαχωρίσετε τα σκυλιά που μαλώνουν και αυτό ονομάζεται μέθοδος «καρότσι». Αυτή η μέθοδος λειτουργεί μόνο εάν είναι διαθέσιμοι δύο ενήλικες για παρέμβαση (οι αντίστοιχοι ιδιοκτήτες των σκύλων αν είναι δυνατόν). Εάν εμπλέκονται περισσότεροι από δύο σκύλοι, θα πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος ανά σκύλο.

  • Κάθε άτομο πρέπει να πλησιάζει έναν σκύλο αργά από πίσω. Ταυτόχρονα, κάθε άτομο πρέπει να πιάσει σταθερά τα πίσω πόδια του αντίστοιχου σκύλου του και να περπατήσει προς τα πίσω (σκεφτείτε ότι χρησιμοποιήσετε ένα καρότσι). Είναι σημαντικό αυτό να γίνεται ταυτόχρονα για κάθε σκύλο. Εάν ο ένας σκύλος είναι πάνω από τον άλλο, ο πάνω σκύλος πρέπει να τραβηχτεί πίσω πρώτα και ο κάτω σκύλος θα πρέπει να τραβηχτεί πίσω μόλις σηκωθεί.
  • Μένοντας μακριά από τους άλλους σκύλους, αρχίστε γρήγορα να κάνετε κύκλους προς τη μία πλευρά. Η ιδέα είναι να αναγκάσετε τον σκύλο να κρατηθεί όρθιος ακολουθώντας την κυκλική διαδρομή με τα μπροστινά του πόδια. Αν σταματήσετε, ο σκύλος μπορεί να γυρίσει και να σας δαγκώσει.
  • Ακόμα περπατώντας προς τα πίσω σε κύκλο, μετακινήστε τον σκύλο σε ένα μέρος (ιδανικά κάπου που δεν μπορεί πλέον να δει τον άλλο σκύλο ή τους άλλους σκύλους). Εάν δεν υπάρχει τέτοιο σημείο κοντά, συνεχίστε την κίνηση έως ότου ο σκύλος να ηρεμήσει αρκετά ώστε να μπορείτε να στερεώσετε με ασφάλεια ένα λουρί.

Σε περιπτώσεις όπου το ένα ή και τα δύο σκυλιά δεν αφήνουν τα σαγόνια τους, υπάρχουν συστάσεις όπως το πάτημα στο πλευρό του σκύλου ή η χρήση ενός ειδικού «ξύλου για δάγκωμα» όπως το αμβλύ άκρο ενός σκουπόξυλου στα σαγόνια του σκύλου, αλλά αυτές οι μέθοδοι είναι καλύτερο να  αφήνονται σε επαγγελματίες, γιατί μπορεί να μην λειτουργήσουν και μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει την κατάσταση.

Θυμηθείτε, να μην γίνεστε ποτέ βίαιοι με τα σκυλιά. Το χτύπημα δεν θα βοηθήσει σε αυτές τις καταστάσεις.

Εάν είστε μόνοι σας, η μέθοδος σωματικής παρέμβασης δεν συνιστάται, καθώς είναι επικίνδυνο να τραυματιστείτε και εσείς.

Μετά τον καβγά

Έχοντας πάντα κατά νου την ασφάλεια όλων, μόλις τα σκυλιά χωριστούν, κρατήστε τα χωριστά και μην τα αφήνετε να αλληλεπιδράσουν ξανά ακόμα κι αν φαίνονται ήρεμα. Αν είναι έξω, κάθε σκύλος πρέπει να οδηγείται στο σπίτι του ή να τοποθετείται με ασφάλεια σε ένα αυτοκίνητο. Αν ο καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στα σκυλιά σας στο σπίτι, βάλτε τα σε ξεχωριστά δωμάτια.

Ελέγξτε τον σκύλο σας για τραυματισμούς και ανεξάρτητα από το πόσο μικροί φαίνονται και επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Ο σκύλος σας θα πρέπει να εξεταστεί καθώς ο τραυματισμός από τα δαγκώματα του σκύλου δεν είναι πάντα αισθητά σε κάποιον που δεν γνωρίζει.

Το πιο σημαντικό, αφιερώστε χρόνο τώρα για να μάθετε περισσότερα για τις επιθέσεις ανάμεσα σε σκύλους, ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι στο μέλλον. Η πρόληψη είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος για να εξαλειφθούν οι καβγάδες και αυτό σημαίνει να γνωρίζετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας και να δίνετε μεγάλη προσοχή και στα σημάδια που δείχνουν τα άλλα σκυλιά. Αποφύγετε να βάζετε τον σκύλο σας σε καταστάσεις όπου μπορεί να συμβούν καβγάδες. Είναι καλύτερο να μάθετε πώς να καταλαβαίνετε πότε πρόκειται να ξεσπάσει ένας καβγάς και πώς να αποτρέψετε να συμβεί εξαρχής.

Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε ότι δύο σκυλιά διεγείρονται υπερβολικά ή δείχνουν σημάδια επιθετικότητας ή εάν ένας σκύλος κυριαρχεί υπερβολικά σε έναν άλλο (σταματήστε τη συμπεριφορά και χωρίστε τα σκυλιά. Χρησιμοποιήστε περισπασμούς όπως λιχουδιές και προπόνηση για να αλλάξετε τη δυναμική. Και σκεφτείτε να αποτρέψετε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους στο μέλλον).

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed