Image Alt

My Pet

Η ράτσα του σκύλου επηρεάζει την συμπεριφορά του;

Η ράτσα του σκύλου επηρεάζει την συμπεριφορά του;

Η απάντηση στην ερώτηση, αν η ράτσα του σκύλου επηρεάζει την συμπεριφορά τους, είναι μονολεκτικά ναι!

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science, διερεύνησε εάν η ράτσα ενός σκύλου καθορίζει την προσωπικότητά του. Ειδησεογραφικές ιστοσελίδες όπως αυτή των New York Times αναδημοσίευσαν τα αποτελέσματα της εκτεταμένης μελέτης με τίτλους όπως: «Είναι καλοί όλοι οι σκύλοι και δεν έχει καμία σχέση η ράτσα τους». Είναι όμως πραγματικά τόσο απλό;

Κάθε σκύλος είναι μια ξεχωριστή οντότητα

«Πιστεύω ότι είναι επικίνδυνο να πεις σε κάποιον ότι δεν έχει σημασία τι ράτσα σκύλου έχεις… Είμαι πραγματικά ανήσυχη για κάποια από τα μηνύματα που μπορεί να κυκλοφορήσουν» δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. Τζέσικα Χέκμαν.

Κάθε σκύλος είναι μια ξεχωριστή οντότητα. Τη στιγμή που ένας σκύλος μπορεί να ορμήσει στην πόρτα ενθουσιασμένος για να χαιρετήσει τους επισκέπτες, κάποιος άλλος της ίδιας ράτσας μπορεί απλώς να χαλαρώνει στον καναπέ, αγνοώντας επιδεικτικά τους καλεσμένους. Η έκθεση διαπιστώνει πως η ράτσα του σκύλου πιθανότατα δίνει κάποια κοινά χαρακτηριστικά, όπως πόσο ενεργητικό ή πόσο πεισματάρικο μπορεί να είναι το κατοικίδιο σας.

Τα χαρακτηριστικά της ράτσας καθορίζουν και την συμπεριφορά

Μόλις οι άνθρωποι άρχισαν να εξημερώνουν σκύλους, επέλεξαν σκύλους όχι μόνο αυτούς που θα ήταν πιο εύκολοι στο χειρισμό, αλλά και χρήσιμοι στις καθημερινές δραστηριότητες όπως το κυνήγι, την φύλαξη και τη μεταφορά. Για αυτό και οι καθαρόαιμες ράτσες σκύλων έχουν αναπτυχθεί, -μερικές εδώ και εκατοντάδες χρόνια-, για έναν σκοπό. Υπάρχουν σκυλιά ιδανικά για συντροφιά, για κυνήγι πουλιών, βοσκή ζώων ή τράβηγμα έλκηθρων. Μάλιστα αυτά τα χαρακτηριστικά εξακολουθούν να καθορίζουν την προσωπικότητά των σκύλων ακόμα και μέχρι σήμερα, ακόμα κι αν οι σκύλοι δεν χρησιμοποιούνται στους προβλεπόμενους ρόλους τους

Η ράτσα του σκύλου επηρεάζει την συμπεριφορά του;.

Οι συμπεριφορές των σκύλων της ίδιας ράτσας ποικίλλουν

Οι προσωπικότητες των σκύλων της ίδιας ράτσας θα ποικίλλουν, όπως ακριβώς τα ανθρώπινα αδέρφια. Οι τάσεις που θα επηρεάσουν την συμπεριφορά ενός σκύλου, καθορίζονται από τη ράτσα τους υποστηρίζουν οι ειδικοί. Για αυτό και προτείνεται στους υποψήφιους κηδεμόνες πριν αποφασίσουν τι σκύλο θα πάρουν, πρώτα να κατανοήσουν τις αναμενόμενες συμπεριφορές που εκπηγάζουν από τη ράτσα τους.

Στη συνέχεια να κρίνουν εάν αυτές ταιριάζουν με την οικογένεια και τον τρόπο ζωής τους.  Ένας υποψήφιος κηδεμόνας που θα θέλει να περνάει πολλές ώρες χαλάρωσης στον καναπέ θα κάνει πραγματικά μία κακή επιλογή, εάν επιλέξει έναν σκύλο με υψηλή ενεργητικότητα. Μια λανθασμένη επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε έναν απογοητευμένο κηδεμόνα και σε έναν δυστυχισμένο σκύλο.

Η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση επηρεάζει καταλυτικά το χαρακτήρα ενός σκύλου

Ωστόσο, η επιλογή μιας συγκεκριμένης ράτσας δεν σημαίνει ότι θα αποκτήσετε ένα πιστό αντίγραφο με κάποιο άλλο. Αντίθετα, μπορείτε να κατανοήσετε τις γενικές τάσεις. Έτσι θα αποφασίσετε εάν αυτή η ράτσα είναι κατάλληλη για εσάς, επίσης θα σας καθοδηγήσει στο τι είδος της εκπαίδευσης θα χρειαστεί ο σκύλος σας. Αν και δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το πώς θα συμπεριφερθεί ο σκύλος σας, οι ειδικοί σημειώνουν πως η κοινωνικοποίηση του ίδιου του σκύλου παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο έκφρασης της προσωπικότητάς τους.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed