Image Alt

My Pet

Κουτάβι: Τι κάνουμε αν καταπιεί ένα ξένο αντικείμενο;

Κουτάβι: Τι κάνουμε αν καταπιεί ένα ξένο αντικείμενο;

Η αγάπη και η περιέργεια των κουταβιών να εξερευνούν διάφορα αντικείμενα που βρίσκουν γύρω τους, μπορεί άνετα να τα μπλέξουν σε μπελάδες, να τα καταπιούν και να θέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο.

Έχουν τα κουτάβια αγαπημένα αντικείμενα;

Συμφώνα με του κτηνιάτρους τα 10 πιο συνηθισμένα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν χειρουργικά από το γαστρεντερικό σωλήνα των κατοικίδιων είναι:

  • κάλτσες
  • εσώρουχα
  • καλσόν
  • πέτρες
  • μπάλες
  • παιχνίδια
  • κόκαλα
  • κορδέλες για τα μαλλιά
  • ξυλάκια.

Τις περισσότερες φορές τα αντικείμενα αυτά είχαν το άρωμα του ιδιοκτήτη τους και αυτό τους κίνησε το ενδιαφέρον για να το βάλουν στο στόμα τους. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά τα αντικείμενα που πρέπει να προσέχουμε. Συχνά, καταπίνουν κοσμήματα, νομίσματα, καρφίτσες, γόμες και συνδετήρες. Κορδόνια, κλωστές (με ή χωρίς τη βελόνα), αγκίστρια και πετονιές, πούλιες, στολίδια χριστουγεννιάτικων δέντρων και διαφορά νήματα! Όλα αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα!

Ώρα για δράση

Εάν το κουτάβι σας καταπιεί κάποιο αντικείμενο, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό για να σας συμβουλεύσει αν πρέπει να του προκαλέσετε εμετό στο σπίτι ή να τον επισκεφτείτε στο ιατρείο του. Αν όμως έχουν περάσουν παραπάνω από δύο ώρες από την κατάποση και δεν το έχετε καταλάβει τότε ο εμετός δεν θα βοηθήσει. Σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα το αντικείμενο η αποβολή του αντικειμένου μπορεί να γίνει και με φυσικό τρόπο. Προσοχή! Κάποια αντικείμενα είναι πιο επικίνδυνα όπως τα κέρματα και οι μπαταρίες ή ακόμα και κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Στην περίπτωση αυτή πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας.

Πως καταλαβαίνω αν έχει καταπιεί κάποιο αντικείμενο

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: εμετός, διάρροια, μειωμένη ενέργεια ή ενδιαφέρον για παιχνίδι,  μειωμένη όρεξη, πρησμένο στομάχι, καμπούριασμα.

Κουτάβι: Τι κάνουμε αν καταπιεί ένα ξένο αντικείμενο;Θεραπεία για την κατάποση αντικειμένων

Μόλις εντοπιστεί, το αντικείμενο θα αφαιρεθεί. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο κτηνίατρος είναι με ένα ενδοσκόπιο κάτω από το λαιμό του κουταβιού ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Εάν η απόφραξη δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η προκύπτουσα ζημιά μπορεί να γίνει ανεπανόρθωτη. Αιχμηρά αντικείμενα μπορεί να τραυματίσουν το έντερο του, ή να επηρεάσει τη ροή του αίματος στα όργανα και να προκαλέσει νέκρωση του εντερικού ιστού. Η περιτονίτιδα είναι συνήθως το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις και συνήθως αποδεικνύεται θανατηφόρα.

Πώς να αποτρέψετε το κουτάβι σας από το να καταπιεί ένα ξένο αντικείμενο

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το κουτάβι σας από την κατάποση κάποιου αντικειμένου είναι η αγορά διαφόρων παιχνιδιών που είναι κατάλληλα για το κατοικίδιο. Επιπλέον, μπορείς να είσαι λίγο πιο παρατηρητικός με το κατοικίδιο σου όταν αυτό παίζει με αντικείμενα που έχεις στο σπίτι. Μην ξεχνάς ότι τα επικίνδυνα αντικείμενα πρέπει να είναι σε τέτοιο σημείο που δεν θα έχει πρόσβαση ο αγαπημένος φίλος σου.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed