Image Alt

My Pet

Πως να σταματήσεις το συνεχές μάσημα του κουταβιού

Κουτάβια: Πως να σταματήσετε το ανεξέλεγκτο μάσημα;

Για τα κουτάβια ολόκληρος ο κόσμος είναι ένα τεράστιο παιχνίδι για μάσημα. Τα κουτάβια, όπως τα μωρά, εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους. Δυστυχώς, οι εξερευνήσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο στα δικά τους παιχνίδια.

Εκτός των άλλων το κουτάβι σας μπορεί να μασήσει πράγματα που ίσως το βλάψουν. Υπάρχει τρόπος να σταματήσετε την καταστροφική συμπεριφορά του κουταβιού σας, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο και συνεπή εκπαίδευση.

Το μάσημα είναι φυσιολογική συμπεριφορά

Τις περισσότερες φορές, το μάσημα είναι φυσιολογική συμπεριφορά για κουτάβια και σκύλους και εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, όπως η ενίσχυση των σιαγόνων τους και η ανακούφιση από το άγχος.

Όπως τα μωρά, τα κουτάβια αισθάνονται δυσφορία κατά την οδοντοφυΐα και το ροκάνισμα ή το μάσημα των πραγμάτων προσφέρει κάποια ανακούφιση. Η πλήξη είναι ένας άλλος λόγος που μασάνε τα κουτάβια. Επιπλέον εάν δεν ασκείτε αρκετά το κουτάβι σας ή δεν του αφιερώνετε αρκετό χρόνο, μπορεί να αναζητήσει την προσοχή μασώντας ακατάλληλα αντικείμενα.

Δεν υπάρχουν πολλές ιατρικές παθήσεις εκτός από την οδοντοφυΐα που κάνουν ένα κουτάβι να μασάει πράγματα, αλλά αξίζει μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να είστε βεβαιωθείτε.

Οριοθετήστε το σπίτι

Τα κουτάβια δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτα στο σπίτι μέχρι να εκπαιδευτούν πλήρως. Μόλις αποφασίσετε για τις περιοχές όπου θα επιτρέπεται στο κουτάβι σας να παίξει, ρίξτε μια καλή ματιά τριγύρω και ξεκινήστε την προστασία τόσο του χώρου όσο και του ίδιου του κουταβιού. Σηκώστε ή μετακινήστε αντικείμενα που το κουτάβι σας μπορεί να αποφασίσει να μασήσει. Κατεβείτε στο επίπεδο του σκύλου για να δείτε τι μπορεί να του αρέσει. Αφαιρέστε ή καλύψτε τυχόν ηλεκτρικά καλώδια, φυτά εσωτερικού χώρου, κάδους σκουπιδιών, παιδικά παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο δεν θέλετε να μασήσει ή να χτυπήσει το κουτάβι σας.

Όταν δεν μπορείτε να επιβλέπετε το κουτάβι σας, ένας περιορισμένος χώρος διαμονής μπορεί να κρατήσει ασφαλές το σπίτι σας. Εάν δεν έχετε κλουβί, μπορείτε να περιορίσετε τον σκύλο σε ένα μικρό δωμάτιο του σπιτιού.

Ο σκύλος και το μάσημα αντικειμένων

Δώστε του ειδικά ‘παιχνίδια’ για μάσημα

Το μάσημα επιτρέπει στα κουτάβια να απαλύνουν τον πόνο της οδοντοφυΐας και ανακουφίζει την πλήξη. Για να αποτρέψετε το κουτάβι σας από το να αποκτήσει τη συνήθεια του ακατάλληλου μασήματος, φροντίστε να του παρέχετε πολλά κατάλληλα πράγματα για να μασήσει.

Τα παιχνίδια που λειτουργούν καλά για τα κουτάβια είναι παιχνίδια από καουτσούκ, λούτρινα ζωάκια και κόκκαλα. Μην δίνετε στο κουτάβι σας παλιά παπούτσια ή κάλτσες ως παιχνίδια γιατί μπορεί να του προκαλέσετε σύγχυση μεταξύ του ποια παπούτσια μπορεί να μασάει και ποια είναι όχι. Μια καλή τακτική όσον αφορά τα παιχνίδια είναι να του αλλάζετε συχνά ούτως ώστε να μην συνηθίζει συνεχώς στα ίδια.

Επιβράβευση και όχι τιμωρία

Δώστε στο κουτάβι σας μια λιχουδιά με αντάλλαγμα οποιοδήποτε ακατάλληλο αντικείμενο έχει στο στόμα του. Αυτός είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μάθει την εντολή «άφησε το». Γενικότερα όταν βλέπετε το κουτάβι σας να μασάει κάτι ακατάλληλο, μην το επιπλήξετε. Αντίθετα, απομακρύνετε το κουτάβι από το αντικείμενο και κάντε το να μασήσει κάτι που θέλετε.

Άφθονη άσκηση

Ένα κουρασμένο κουτάβι είναι ένα χαρούμενο κουτάβι. Φροντίστε να δώσετε στο κουτάβι σας αρκετό χρόνο παιχνιδιού. Κάντε τις βόλτες μέρος της καθημερινής ρουτίνας του σκύλου σας. Αν αφεθεί μόνο του, θα αρχίσει να ψάχνει τρόπους για να διοχετεύσει την ενέργεια του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική συμπεριφορά.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed