Image Alt

My Pet

σκυλιά σεισμός

Μπορούν τα σκυλιά να προβλέψουν σεισμούς;

Τα σκυλιά έχουν κάποιες ικανότητες που φαίνονται σχεδόν υπερφυσικές καθώς μπορούν να αισθανθούν πράγματα έξω από την ανθρώπινη αντίληψη. Για παράδειγμα, μπορούν να μυρίσουν οσμές που δεν μπορούμε να μυρίσουμε εμείς ή να ακούσουν υψηλούς θορύβους που δεν ακούμε.Tι γίνεται άραγε με τους σεισμούς, μπορούν αλήθεια τα σκυλιά να τους προβλέψουν;

Ήδη από πολύ παλιά, από το 373 π.Χ., υπήρχαν κάποιες αναφορές για ζώα που συμπεριφέρονταν παράξενα πριν από σεισμό. Πιθανότατα και εσείς έχετε ακούσει για σκυλιά που συμπεριφέρονταν παράξενα πριν έναν σεισμό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι οι σκύλοι μπορούν να προβλέψουν τις σεισμικές δονήσεις.

σκυλιά σεισμός

Πιθανόν να ακούν την σεισμική δραστηριότητα πριν τον σεισμό

Μια πιθανή μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σεισμών είναι η ανίχνευση κυμάτων P. Τα σκυλιά, με τις πιο δυνατές αισθήσεις τους, μπορεί να παρατηρούν το κύμα P και να αντιδρούν πριν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το κύμα P.

Αν και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την ικανότητα ενός σκύλου να αισθάνεται τον κίνδυνο μέσα σε δευτερόλεπτα από έναν σεισμό, δεν υποστηρίζει την ιδέα ότι μπορούν να ειδοποιήσουν για σεισμό ώρες ή ακόμη και μέρες νωρίτερα. Θα μπορούσαν να ανιχνεύουν άλλα πρώιμα σημάδια, όπως η κλίση του εδάφους ή αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της γης; Μια πιθανότητα είναι ότι τα σκυλιά ακούν την υψηλή, υπόγεια σεισμική δραστηριότητα των βράχων που τρίβονται μεταξύ τους που συμβαίνει πριν από έναν σεισμό.

Ένας επερχόμενος σεισμός αλλάζει την συμπεριφορά των σκύλων

Σύμφωνα με μια μελέτη του Δρ Stanley Coren που κατά τύχη είχε συλλέξει δεδομένα από 200 σκύλους την ημέρα πριν από έναν σεισμό 6,8 που έπληξε τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, το 49% των σκύλων στο Βανκούβερ του Καναδά που έγινε αισθητός ο σεισμός, παρουσίασαν σημαντική αύξηση στο άγχος και το 47% ήταν σημαντικά πιο δραστήριοι. Αυτή ήταν μια απότομη αύξηση από τους σταθερούς καθημερινούς μέσους όρους που συγκεντρώθηκαν μέχρι εκείνο τη μέρα.

Ο επερχόμενος σεισμός φαίνεται η πιο πιθανή εξήγηση για τις αλλαγές στη συμπεριφορά των σκύλων. Τι ένιωθαν όμως; Ο Δρ Κόρεν υποψιάστηκε ότι άκουγαν σεισμική δραστηριότητα, γι’ αυτό έψαξε τα δεδομένα για περισσότερες πληροφορίες. Δεκατέσσερα από τα σκυλιά στη μελέτη του είχαν προβλήματα ακοής και όλα εκτός από ένα από αυτά δεν εμφάνισαν την αυξημένη δραστηριότητα και το άγχος των άλλων σκύλων. Είναι ενδιαφέρον ότι το ένα σκυλί με προβλήματα ακοής που ανταποκρίθηκε με άγχος ζούσε με έναν σκύλο που μπορούσε να ακούσει κανονικά, επομένως μπορεί να αντιδρούσε σε μια αλλαγή στη συμπεριφορά του συγκατοίκου του.

Ο Δρ Coren εξέτασε επίσης το σχήμα του αυτιού επειδή τα πτερύγια αυτιών, όπως αυτά που παρατηρούνται σε σκύλους με αυτιά που πέφτουν, εμποδίζουν εν μέρει τους εισερχόμενους ήχους. Τα σκυλιά με όρθια αυτιά εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση στη δραστηριότητα και το άγχος την ημέρα πριν από τον σεισμό, πιθανώς επειδή ήταν σε θέση να ακούσουν περισσότερη από τη σεισμική δραστηριότητα.

Οι σκύλοι είναι σε θέση να προβλέψουν σεισμούς υπό τις κατάλληλες συνθήκες

Για να διερευνήσει περαιτέρω την ιδέα ότι τα σκυλιά άκουγαν ήχους υψηλής έντασης, ομαδοποίησε τα σκυλιά στη μελέτη του ανάλογα με το μέγεθος του κεφαλιού τους. Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά με μικρότερα μεγέθη κεφαλιού έτειναν να παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα δραστηριότητας και άγχους πριν από το σεισμό σε σύγκριση με τα σκυλιά με τα μεγαλύτερα μεγέθη κεφαλιού. Αυτό παρέχει περαιτέρω πιθανές ενδείξεις ότι οι σεισμικοί ήχοι υψηλής συχνότητας είναι αυτοί που ειδοποιούν τα σκυλιά για έναν επερχόμενο σεισμό.

Άρα ανακεφαλαιώνοντας, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη. ή με κάποιες αναφορές, φαίνεται ότι οι σκύλοι μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψουν τους σεισμούς, τουλάχιστον υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Εάν ένας σεισμός παράγει αρκετά δυνατούς ήχους υψηλής συχνότητας τις ημέρες πριν γίνει, τα σκυλιά μπορεί να είναι σε θέση να αισθανθούν ότι συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed