Image Alt

My Pet

Οι διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών σκύλων

Οι διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών σκύλων

Έχουμε την τάση να θεωρούμε τα θηλυκά σκυλιά ως γλυκά και φιλικά και τα αρσενικά σκυλιά ως φύλακες και έτοιμα να μας προστατέψουν. Ωστόσο, θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι οι διαφορές ανάμεσα στα αρσενικά και τα θηλυκά σκυλιά δεν σχετίζονται απαραίτητα με το φύλο.

Διαφορά μεγέθους

Τα αρσενικά σκυλιά τείνουν να είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά, ωστόσο, η ακριβής διαφορά μεγέθους εξαρτάται από τη ράτσα. Για παράδειγμα, η διαφορά μεταξύ ενός αρσενικού και ενός θηλυκού Yorkie ποικίλλει λιγότερο από 450 γραμμάρια, αλλά το μέσο βάρος ενός αρσενικού Great Dane είναι 59 κιλά έως 90 κιλά, ενώ το θηλυκό ομόλογό του είναι κατά μέσο όρο 45 έως 59 κιλά.

Τα θηλυκά ωριμάζουν πιο γρήγορα

Τα θηλυκά σκυλιά φτάνουν στην εφηβεία των ενήλικων γρηγορότερα από τα αρσενικά σκυλιά, γεγονός που μπορεί να παίζει ρόλο στην ικανότητά τους να λαμβάνουν εντολές εκπαίδευσης. Βέβαια η ατομική ιδιοσυγκρασία ενός σκύλου είναι το νούμερο ένα στοιχείο που καθορίζει την ευκολία της εκπαίδευσης, αλλά, γενικά, τα θηλυκά σκυλιά τείνουν να εκπαιδεύονται πιο εύκολα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα θηλυκά είναι πιο έξυπνα από τα αρσενικά σκυλιά. Είναι απλά θέμα ωριμότητας.

Τα θηλυκά είναι πιο κυκλοθυμικά

Ενώ οι επιδράσεις των ορμονών δεν έχουν μελετηθεί ευρέως σε σκύλους μετά από στείρωση, οι συμπεριφορές που παρατηρούνται σε θηλυκά και αρσενικά που βρίσκονται σε οίστρο είναι ευρέως γνωστές. Μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους, ένα θηλυκό που δεν έχει στειρωθεί θα έχει οίστρο και θα εμφανίσει κυκλοθυμικές συμπεριφορές και σωματικά συμπτώματα όπως κολπικές εκκρίσεις. Μπορεί να είναι προσκολλημένη σε σας και ανήσυχη ή και τα δύο κατά τη διάρκεια του κύκλου 21 έως 28 ημερών, κάτι που συμβαίνει δύο φορές το χρόνο.

Ο οίστρος στα θηλυκά σκυλιά

Καθώς η σκυλίτσα σας βρίσκεται σε οίστρο, μπορεί να ερωτευτεί αρσενικά σκυλιά και εκείνα να ανταποκριθούν με χαρά! Οπότε αν επιλέξατε να μην την στειρώσετε, μην την αφήσετε λεπτό από τα μάτια σας, αν θέλετε να αποφύγετε την περίπτωση μιασ δυσάρεστης εγκυμοσύνης. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια αρσενικά να τσακωθούν για τον έρωτα της και η σκυλίτσα σας να εκδηλώσει επιθετικότητα απέναντι στα αρσενικά. Για αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί, ιδιαίτερα όταν βγαίνετε βόλτα σε πάρκα με πολλά σκυλιά.

Οι διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών σκύλων

Δείτε επίσης: Ιδιοκτήτες σκύλων: 6 κακές συνήθειες που σας κάνουν αντιπαθητικούς

Οι οσμές άλλων σκύλων για τα αρσενικά είναι καθοριστικές

Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τα κατοικίδια ζώα, παρατηρούν ορισμένες συμπεριφορές που σχετίζονται με τα σκυλιά που δεν έχουν στειρωθεί. Τα αρσενικά σκυλιά έχουν μια βιολογική “υποχρέωση¨ να αναπαραχθούν και αυτή η ορμή τείνει να αντικαταστήσει τις περισσότερες άλλες ορμές. Μπορεί να παρατηρήσετε την έντονη επιθυμία του σκύλου σας να μυρίσει ό,τι βλέπει κατά τη διάρκεια της βόλτας. Χρησιμοποιώντας τη μύτη τους, οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τα ούρα ενός άλλου σκύλου και να μάθουν πολλά για αυτόν τον σκύλο, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου και της γονιμότητας. Για έναν σκύλο που θέλει να κάνει περισσότερα κουτάβια, αυτά είναι κρίσιμα δεδομένα.

Στείρωση στα σκυλιά

Τα αρσενικά που δεν έχουν στειρωθεί, μαρκάρουν ακριβώς πάνω από τα ούρα που μόλις έκανε κάποιο άλλο αρσενικό. Έτσι δηλώνουν ότι είναι αρκετά ώριμα, ώστε να μπορούν να ζευγαρώσουν, και αρκετά σίγουρα για τον εαυτό τους, ώστε να μην τρομοκρατούνται από το μαρκάρισμα άλλων αρσενικών. Τα μη στειρωμένα αρσενικά γνωρίζουν επίσης έντονα τα μη στειρωμένα θηλυκά που βρίσκονται κοντά και μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε κάποιες συμπεριφορές. Αυτές οι συμπεριφορές συνήθως μειώνονται όταν ένα αρσενικό στειρώνεται σε μικρότερη ηλικία. Συνήθως, τα αρσενικά στειρώνονται περίπου στους έξι έως εννέα μήνες.

Η στείρωση περιορίζει το ένστικτο αναπαραγωγής και στα θηλυκά και στα αρσενικά. Στα αρσενικά, η στείρωση μπορεί να βοηθήσει το Casanova σας να αισθάνεται περισσότερο καλά στο σπίτι του και να μην είναι έτοιμος συνέχεια να απποδράσει από την πίσω αυλή. Η στείρωση προστατεύσει επίσης τους σκύλους από ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπορεί να προστατεύσει από λοιμώξεις της μήτρας και καρκίνους όπως του μαστού, των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας. Για τα αρσενικά, η στείρωση βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο των όρχεων και τη διόγκωση του προστάτη.

Κοινωνικοποίηση ανεξάρτητα με το φύλο

Η πρώιμη κοινωνικοποίηση είναι σημαντική ανεξάρτητα από το φύλο. Το να παίρνετε το κουτάβι σας για να συναντήσετε και να συναναστραφείτε με άλλους ανθρώπους και σκύλους σε διάφορους χώρους, θα αποτρέψει την επιθετικότητα, τον φόβο και τη δειλία αργότερα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Η κοινωνικοποίηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στο αν δύο σκυλιά μπορούν να ζουν στο ίδιο σπίτι, ανεξάρτητα από το φύλο του σκύλου. Συνήθως τα σκυλιά του αντίθετου φύλου τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα, ειδικά αν ζουν μαζί.

Ράτσες και χαρακτηριστικά

Όπως με κάθε σκύλο, τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς προέρχονται από την ανατροφή των κατοικίδιων ζώων, την ατομική ιδιοσυγκρασία, την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση. Μερικές φορές βέβαια παρατηρούνται λεπτές διαφορές μεταξύ των φύλων σε ορισμένες ράτσες. Τα θηλυκά στις ράτσες φύλαξης όπως το Ροτβάιλερ τείνουν να είναι πιο ευγενικά ενώ τα θηλυκά στις ράτσες βοσκής όπως ο αυστραλιανός σκύλος βοοειδών είναι λιγότερο νευρικά.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed