Image Alt

My Pet

Πως δείχνουν τα κατοικίδια την ζήλια τους

Πως δείχνουν τα κατοικίδια την ζήλια τους

Ίσως σας έχει τύχει όταν πάτε να χαϊδέψετε ένα άλλο ζώο, το σκυλάκι σας να πηδάει ανάμεσα και να σπρώχνει το χέρι σας μακριά από τον άλλο σκύλο. Ή η γάτα σας μπορεί να νιαουρίζει υπερβολικά επειδή δεν της δίνεται προσοχή. Είναι όμως αυτές ενδείξεις ότι το κατοικίδιο σας ζηλεύει;

Σίγουρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν μια γάτα ή κάποιος σκύλος αισθάνεται τα ίδια συναισθήματα ζήλιας που νιώθουν οι άνθρωποι, έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό περιγράφεται καλύτερα ως μια ανταγωνιστική κατάσταση όπου το κατοικίδιο ανταγωνίζεται με έναν άνθρωπο ή με ένα άλλο κατοικίδιο για κάτι που θέλει.

Σημάδια ότι το κατοικίδιο σας ζηλεύει

Η  ζήλια στα κατοικίδια μπορεί να είναι ένα θέμα, ειδικά αν εκδηλώνεται με επιθετικότητα.

Επιθετική συμπεριφορά

Εάν κάποιο κατοικίδιο ζηλεύει μπορεί να το δείξει με τη μορφή δαγκώματος ή επίθεσης του ζώου ή του ατόμου που τραβάει την προσοχή από εκείνο.

“Λερώνουν” εκεί που δεν πρέπει

Τα κατοικίδιά μας δεν μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με λόγια, έτσι τα εκφράζουν με πράξεις. Αν τα δείτε να “λερώνουν” σε μέρη όπου δεν θα έπρεπε και δεν το έχουν ξανά κάνει, μάλλον προσπαθούν κάτι να σας πουν.

Ωστόσο, το να έχετε τέτοια ατυχήματα στο σπίτι ή να μην χρησιμοποιούν το δοχείο με την άμμο (γάτα), μπορεί να είναι και σημάδι ενός προβλήματος υγείας. Επομένως, χρήσιμο θα ήταν μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Ξαφνική προσκόλληση

Η ξαφνική προσκόλληση ενός σκύλου ή μιας γάτας πάνω σας, συνήθως είναι σημάδι ότι το κατοικίδιο σας ζηλεύει. Όταν ξαφνικά δεν φεύγει από τα πόδια σας, γλείφει το χέρι ή το πρόσωπο σας, είναι σημάδια στοργής και αγάπης, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας.

Καβγαδίζει με άλλα κατοικίδια

Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε ένα σπίτι με πολλά κατοικίδια, όπου τα ζωάκια ανταγωνίζονται για την προσοχή και τους πόρους. Επίσης όταν χαϊδεύετε άλλα κατοικίδια, μπορεί να δυσανασχετεί. Σημάδι και αυτό, ότι ζηλεύει.

Γαβγίζει σε όποιον μιλάτε

Τα κατοικίδια μπορεί να γαβγίζουν ή να γρυλίζουν επιθετικά όταν οι ιδιοκτήτες τους χαιρετιούνται μιλάνε και αγκαλιάζονται με κάποιον στο δρόμο ή όταν έρχονται στο σπίτι επισκέπτες.

Προσπαθούν συνεχώς να τραβήξουν την προσοχή σας

Κάνοντας κάποιο κόλπο, πηδώντας πάνω σας, γαβγίζοντας  προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας και πολλές φορές καταφέρνει αυτό θέλει. Επιζητά συνεχώς να ασχολείστε μόνο μαζί του. Άλλο ένα σημάδι ότι ζηλεύει.

“Πιάνουν” τον χώρο σας

Οι γάτες μπορεί να ξαπλώσουν πάνω στο γραφείο σας ή να καθίσουν στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας για να τραβήξουν την προσοχή ή ακόμη μπορεί να ρίξουν πράγματα από το τραπέζι ή το κομοδίνο σας. Ένας σκύλος μπορεί να σηκώνεται στα πίσω πόδια του και να ανεβαίνει πάνω σας. Άλλες φορές “πιάνει” την θέση σας στον καναπέ. Προσπαθούν συνεχώς, με αυτό το τροπο να τραβήξουν την προσοχή σας.

Πως δείχνουν τα κατοικίδια την ζήλια τουςΤι προκαλεί τη συμπεριφορά ζήλιας στα κατοικίδια;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συμπεριφορές ζήλιας στα κατοικίδια συνήθως υποδηλώνουν πλήξη ή ένα τέχνασμα για την προσοχή από τους κηδεμόνες τους. Κάποιες φορές, μπορεί να αισθάνονται ανασφάλεια, για αυτό χρειάζονται την προσοχή μας, πολλές αγκαλιές και δραστηριότητες για να είναι απασχολημένα και να μην βαριούνται. Άλλες φορές τα κατοικίδια μας, απλά μας θέλουν συνεχώς κοντά τους και δεν θέλουν να μας μοιράζονται με άλλους, είτε άλλο ζώο είτε άλλος άνθρωπος.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε

Μην απομονώσετε το κατοικίδιό σας:

Αποφύγετε να κλείνετε σε ένα δωμάτιο χώρο το κατοικίδιό σας, όταν έχετε επισκέψεις στο σπίτι, αλλιώς θα νιώσει εγκατάλειψη και η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Μην το παραμελείται

Όταν το κατοικίδιο σας είναι στον ίδιο χώρο με εσάς και τον συνομιλητή καλεσμένο σας, προσπαθήστε να ασχοληθείτε και λίγο μαζί του. Έτσι το ζώο σας, θα καταλάβει ότι νοιάζεστε και για εκείνο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed