Image Alt

My Pet

πώς ο σκύλος να μην κυνηγάει

Πώς να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να μην κυνηγάει τα πάντα

Οι σκύλοι από τη φύση τους έχουν το ένστικτο να κυνηγούν κινούμενα αντικείμενα και ζώα. Όταν δεν έχουν εκπαιδευτεί ανάλογα ή δεν έχουν τις κατάλληλες διεξόδους μπορεί να τους δούμε να κυνηγούν ποδήλατα, γάτες ή και παιδιά. Βέβαια η συμπεριφορά αυτή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στους κηδεμόνες τους, στους γείτονες ή σε αγνώστους καθώς μπορεί να υπάρξει τραυματισμός. Εδώ θα μάθετε πώς να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να σταματήσει να κυνηγάει.

Γιατί τα σκυλιά καταδιώκουν;

Οι άγριοι σκύλοι χρησιμοποιούν την ταχύτητα για να κυνηγήσουν το θήραμα τους. Τα εξημερωμένα σκυλιά έχουν διατηρήσει αυτό το ένστικτο του τρεξίματος. Η παρόρμηση να καταδιώκουν κινούμενα αντικείμενα είναι εγγεγραμμένη στον εγκέφαλο τους. Πρόκειται για μια φυσική συμπεριφορά που εκδηλώνεται κάθε φορά που το κουτάβι σας κυνηγάει μια μπάλα, ένα φρίσμπι ή μια γάτα.

Μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής, οι άνθρωποι ανακατεύθυναν αυτά τα κυνηγετικά ένστικτα, έτσι ώστε το Λαμπραντόρ ας πούμε να σταματάει πριν από μια δολοφονική δαγκωματιά και αντ’ αυτού να πιάνει το θήραμα με μαλακό στόμα, για παράδειγμα. Οι ποιμενικές ράτσες συνεχίζουν να αισθάνονται ότι πρέπει να κυνηγούν και να “σπρώχνουν” κινούμενα αντικείμενα όπως τα πρόβατα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

πώς ο σκύλος να μην κυνηγάει

Μάθετε περισσότερα για τη ράτσα του σκύλου σας

Όλα τα σκυλιά απολαμβάνουν να κυνηγούν κάτι που κινείται, αλλά κάποιες ράτσες που έχουν αναπτυχθεί για συγκεκριμένα είδη εργασίας είναι συνήθως πιο εμμονικές από άλλες. Μάθετε περισσότερα για τη ράτσα του σκύλου σας έτσι ώστε να ξέρετε τι έχετε να αντιμετωπίσετε. Τα κυνηγόσκυλα, τα whippets και τα περισσότερα τεριέ έλκονται από την καταδίωξη, ακόμη και από την επίθεση σε μικρά ζώα. Αυτές οι ράτσες μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για γάτες, μικρότερα σκυλιά, κοτόπουλα ή κουνέλια. Οι ποιμενικοί σκύλοι είναι πιο πιθανό να κυνηγήσουν μεγαλύτερα ζώα, όπως και αυτοκίνητα, ποδήλατα και ανθρώπους που κάνουν τζόκινγκ σε μια λανθασμένη προσπάθεια να τα μαντρώσουν όπως θα έκαναν ας πούμε για το κοπάδι που είναι υπεύθυνοι.

Πρέπει να γνωρίζει τις εντολές “κάτσε” και “μείνε”

Για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μην κυνηγάει, θα πρέπει πρώτα να έχει μάθει να περπατάει με το λουρί όμορφα κοντά σας και να κατανοεί τις εντολές “κάτσε” και “μείνε”, έτσι ώστε να κρατάτε τον σκύλο σας εκεί που θέλετε. Αν έχει μάθει αυτά, τότε μπορεί να μάθει και να μην κυνηγάει τα πάντα.

πώς να μην κυνηγάει ο σκύλος σας

Δημιουργήστε σκηνοθετημένες καταστάσεις για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας

Βάλτε στον σκύλο σας σε ένα λουρί 6 μέτρων για ασφάλεια σε περίπτωση που ο σκύλος ξεφύγει και δώστε την εντολή “κάτσε ή σταμάτα”. Στη συνέχεια, βάλτε έναν φίλο σας να κάνει αργά ποδήλατο, να οδηγήσει αυτοκίνητο ή να κάνει τζόκινγκ δίπλα στο σκύλο, ενώ εσείς συνεχίζετε να του λέτε κάτσε/σταμάτα.

Απόσπαση προσοχής και ανταμοιβή

Αποσπάστε την προσοχή του σκύλου σας με μια ανταμοιβή λιχουδιάς, επαινώντας τον που δεν κυνηγάει. Μόλις αρχίσει να αναστατώνεται, κλαψουρίζει ή γρυλίζει για να τρέξει πίσω του, κάντε μια στροφή και περπατήστε προς την αντίθετη κατεύθυνση, επαινώντας και προσφέροντας λιχουδιές. Έτσι θα συνδέσει την παρουσία του αυτοκινήτου ή του ποδηλάτου ή αυτού που τρέχει με λιχουδιές καθώς απομακρύνεται από τον πειρασμό του.

Σταδιακά, θα αυξήσετε την ταχύτητα του περαστικού και θα συνεχίσετε να επιβραβεύετε κατά διαστήματα τον σκύλο σας για να κάθεται ακίνητος καθώς πλησιάζει και στη συνέχεια να απομακρύνεται για να πάρει λιχουδιές μόλις πλησιάσει. Η εξάσκηση αυτή θα πρέπει να γίνεται μέχρι ο σκύλος μόλις δει έναν περαστικό αντί να θέλει να πλησιάσει και να κυνηγήσει, να κοιτάζει εσάς.

πώς ο σκύλος να μην κυνηγάει

Μειώστε τις πιθανότητες για κυνηγητό

Μια περιφραγμένη αυλή ή ο περιορισμός με λουρί όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού, του μαθαίνει κανόνες και το αποτρέπει από το να κυνηγάει ζώα ή άλλα αντικείμενα εκτός ορίων. Η εκπαίδευση υπακοής είναι απαραίτητη αν θέλετε να ελέγξετε τις κακές συνήθειες του κουταβιού σας.

Δώστε εναλλακτικές λύσεις για κυνηγητό

Δώστε στον σκύλο σας εναλλακτικές λύσεις για να ικανοποιήσει αυτή τη φυσιολογική του παρόρμηση. Τα διαδραστικά παιχνίδια, ελαττώνουν την ανάγκη για κυνηγητό και παρέχουν μια εμπειρία δεσμού για τους δυο σας. Όταν εκτονώνει την ενέργεια του αλλού, έχει λιγότερες πιθανότητες να ασχοληθεί με το κυνηγητό. Υπάρχουν επίσης οργανωμένα αθλήματα για σκύλους, όπως οι δοκιμασίες ποιμενικής εκτροφής για τις ράτσες ποιμενικού, το κυνήγι με δόλωμα για τις ράτσες κυνηγόσκυλων και το go-to-ground για τα τεριέ, που επιβραβεύουν αυτές τις έμφυτες συμπεριφορές σε ελεγχόμενες συνθήκες.

Προβληματική συμπεριφορά

Θα πρέπει να ξέρετε ότι αν ένας σκύλος κυνηγάει και τραυματίσει κάποιον ή προκαλέσει ζημιές σε περιουσία, υπεύθυνος είναι ο κηδεμόνας του. Ο σκύλος που κυνηγάει κινδυνεύει επίσης να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί από αυτοκίνητο ή από το άλλο ζώο ή το άτομο που αμύνεται.

Θα πρέπει να είστε σε θέση να ανακατευθύνετε την παρόρμηση του σκύλου σας να κυνηγήσει με οποιοδήποτε ξαφνικό ερέθισμα, γι’ αυτό φροντίστε να εξασκηθείτε σε αυτή την τεχνική με διάφορους περαστικούς. Βεβαιωθείτε ότι ασφαλίζετε πάντα το λουρί του σκύλου σας όταν πλησιάζει ένας άγνωστος περαστικός και μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας να κυνηγάει με μακρύ λουρί και στη συνέχεια να χτυπάει την άκρη του λουριού σε πλήρη τρέξιμο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον αυχένα και τους σπονδύλους του σκύλου σας.

Εάν ο σκύλος σας συνεχίζει να κυνηγάει ακόμα και μετά την εκπαίδευση, καλό είναι να μιλήσετε με έναν ειδικό σε θέματα συμπεριφοράς σκύλων. Ένας ειδικός είναι σε θέση να σας βοηθήσει να εντοπίσετε ζητήματα, συνήθειες ράτσας ή κάτι άλλο που προκαλεί το συνεχές κυνηγητό του σκύλου σας.

Μην ξεχνάτε ότι η συμπεριφορά της καταδίωξης μπορεί να είναι επικίνδυνη τόσο για τους άλλους όσο και για τον αγαπημένο τετράποδο φίλο σας.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed