
Πως να μην φοβάται ο σκύλος σας τους αγνώστους
Ορισμένα σκυλιά υποφέρουν από ακραίο φόβο για τους αγνώστους. Καμπουριάζουν, τρέμουν και προσπαθούν να κρυφτούν από κάθε νέο άτομο που συναντούν. Παρόλο που δεν είναι ασυνήθιστο για τα σκυλιά να φοβούνται τους ξένους, η ιδανική αντίδραση είναι, η διάθεση τους να είναι φιλική και όχι να κρύβονται ή να τρέχουν μακριά.
Αν ο σκύλος σας είναι υπερβολικά φοβικός απέναντι σε ξένους, καλό είναι να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίο αυτό συμβαίνει, ώστε να τον βοηθήσετε να ξεπεράσει το φόβο του.
Για ποιους λόγους φοβάται ο σκύλος
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να φοβάται άγνωστους ανθρώπους.
Μια πιθανότητα είναι η κληρονομικότητα. Ένας ντροπαλός ή άτολμος σκύλος είναι πιο πιθανό να αποκτήσει φοβισμένους απογόνους. Ένας σκύλος που φοβάται γενικά όλους τους ξένους -και όχι ειδικά τους ανθρώπους ή τα παιδιά, για παράδειγμα- μπορεί να έχει γενετική προδιάθεση στο να είναι φοβικός.
Η έλλειψη σωστής κοινωνικοποίησης ως κουτάβι είναι ένας άλλος λόγος που ορισμένα σκυλιά φοβούνται τους ξένους. Τα κουτάβια που δεν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπων είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν φόβο απέναντι σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.
Τα σκυλιά με ιστορικό κακοποίησης μπορεί επίσης να φοβούνται τους ξένους. Εάν γνωρίζετε το ιστορικό κακοποίησης, τότε μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα γιατί ο σκύλος σας φοβάται τους ξένους.
Εξομάλυνση του φόβου
Ο φόβος ενός σκύλου για τους ξένους πρέπει να αντιμετωπίζεται πολύ προσεκτικά. Όλα τα σκυλιά αντιδρούν διαφορετικά όταν φοβούνται. Ένας σκύλος μπορεί απλώς να κουρνιάσει σε μια γωνία παρουσία ενός ξένου. Ένας άλλος σκύλος μπορεί απλά να αντιδράσει γρυλίζοντας. Το να μάθει ένας σκύλος να μη φοβάται συνήθως απαιτεί πολύ χρόνο και συνεπή εκπαίδευση.
Μπορεί να περιμένετε ότι ο σκύλος σας θα αντιδράσει φοβισμένα απέναντι στους ξένους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να τεντώνεστε ή να σφίγγετε το λουρί του. Προσπαθήστε να παραμείνετε φιλικοί, χαλαροί και αισιόδοξοι όταν εσείς και ο σκύλος σας συναντάτε νέους ανθρώπους. Ορισμένα σκυλιά δεν μαθαίνουν ποτέ να αποδέχονται πλήρως τους ξένους, αλλά ίσως μπορέσετε να μετριάσετε σε κάποιο βαθμό το φόβο του σκύλου σας.
Μην πιέζετε τον φοβισμένο σκύλο σας να συναντήσει ανθρώπους ή να δεχτεί κατοικίδια αν δεν τα θέλει, καθώς αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε δάγκωμα από φόβο. Ανάλογα με την αντίδραση του σκύλου σας, η συνεργασία με έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή σκύλων μπορεί να σας βοηθήσει. Κάθε σκύλος μαθαίνει και προσαρμόζεται με τον δικό του ρυθμό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες ή και περισσότερο.
Δείτε επίσης: Γιατί τα υπέρβαρα σκυλιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου;
Φροντίστε να μην προκαλείτε άγχος στο σκύλο σας
Δώστε στο σκύλο σας ένα δικό του χώρο. Βοηθάει αν έχετε ένα σημείο, όπως ένα ήσυχο δωμάτιο, για το σκύλο όπου ξέρει ότι θα μείνει μόνος του. Όταν το κατοικίδιο σας βρίσκεται σε ένα ασφαλές σημείο, μην επιτρέπετε σε κανέναν να μπαίνει εκεί μέσα. Πρέπει να έχει έναν χώρο όπου μπορεί να μείνει μόνος του και χωρίς να τον ενοχλεί κανείς. Η απομάκρυνση του σκύλου σας από πιθανές τρομακτικές καταστάσεις είναι απολύτως αποδεκτή, ειδικά αν αυτό θα βοηθήσει να παραμείνουν ασφαλείς τόσο οι επισκέπτες όσο και ο σκύλος σας.
Τα ασφαλή σημεία για τους σκύλους δεν χρειάζεται να είναι ένας μεγάλος χώρος, μια γωνιά ενός άνετου ήσυχου δωματίου όπου ο σκύλος σας μπορεί να κουλουριαστεί με το αγαπημένο του παιχνίδι ή την κουβέρτα του θα εξυπηρετήσει μια χαρά. Βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν μπαίνει σε αυτόν τον χώρο. Ο σκύλος πρέπει να αισθάνεται ότι δεν θα τον ενοχλήσουν, για να νιώσει ασφαλής.
Εκπαίδευση υπακοής για τη διαχείριση της φοβικής συμπεριφοράς
Η εκπαίδευση υπακοής μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στη διαχείριση της φοβικής συμπεριφοράς και στην ανακούφιση από το άγχος του σκύλου σας. Επειδή ο έντονος φόβος για τους ξένους μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του γρυλίσματος και του δαγκώματος, μπορεί να είναι χρήσιμο να συνεργαστείτε με έναν εκπαιδευτή σκύλων ή συμπεριφοριστή για να καταρτίσετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης του φόβου του σκύλου σας για τους ξένους. Η εύρεση ενός πιστοποιημένου εκπαιδευτή σκύλων για να συνεργαστεί μαζί σας και με το φοβισμένο κατοικίδιο ζώο σας είναι χρήσιμη σε οποιοδήποτε στάδιο. Συνήθως, όσο νωρίτερα ασχοληθεί ένας εκπαιδευτής με ένα φοβισμένο κατοικίδιο ζώο, τόσο το καλύτερο.
Δείτε επίσης: Γιατί τα σκυλιά ξαπλώνουν μπρούμυτα με τα πόδια τεντωμένα πίσω
Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.