Image Alt

My Pet

Πώς να σταματήσετε έναν καβγά μεταξύ σκύλων

Πώς να σταματήσετε έναν καβγά μεταξύ σκύλων

Σίγουρα θα έχετε δει σκυλιά να τσακώνονται μεταξύ τους και σίγουρα υπάρχει κάποιος λόγος που μπορεί εσείς να μην διακρίνετε. Οι σκύλοι συνήθως τσακώνονται για το ποιος θα επικρατήσει, για να προστατεύσουν την αγέλη και τον χώρο τους ή και λόγω υπερδιέγερσης. Κατά τη διάρκεια ενός καβγά μπορεί να βλάψουν σοβαρά το ένα σκυλί το άλλο και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο. Ως ιδιοκτήτης σκύλου θα πρέπει να γνωρίζετε τι μπορείτε εσείς να κάνετε με ασφάλεια σε περίπτωση που αντιληφθείτε σκυλιά να τσακώνονται.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε:

Ποτέ μην μπείτε ανάμεσα σε δύο σκύλους που τσακώνονται. Μην προσπαθήσετε να τους πιάσετε από τα περιλαίμια. Εάν βάλετε το χέρι σας (ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος) οπουδήποτε κοντά στα κεφάλια των σκύλων, το ποιο πιθανό είναι ότι θα σας δαγκώσουν και θα τραυματιστείτε.

Μην πιστεύετε ότι ένας σκύλος δεν θα δαγκώσει τον αγαπημένο του ιδιοκτήτη. Στην ένταση ενός καβγά, ο σκύλος σας δεν βλέπει ποιος παρεμβαίνει και θα δαγκώσει οτιδήποτε βρεθεί μπροστά του. Μην υποτιμάτε τον σκύλο σας. Δεν είναι προσωπικό. Θυμηθείτε, εάν ο σκύλος σας τραυματιστεί, θα χρειαστεί να το φροντίσετε και δεν θα μπορείτε να το κάνετε εάν τραυματιστείτε και εσείς στην προσπάθεια σας να σταματήσετε τον καυγά.

Τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε:

Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δοκιμάσετε να δώσετε τέλος σε έναν καβγά μεταξύ σκύλων και ταυτόχρονα να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή.

Μείνετε ψύχραιμοι

Παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι. Αποφύγετε να φωνάζετε στα σκυλιά και σε άλλους ανθρώπους (εκτός αν ζητάτε βοήθεια). Πάρτε μια βαθιά ανάσα και επικεντρωθείτε σε αυτό που πρέπει να κάνετε. Συμβουλέψτε και τους άλλους που παρευρίσκονται εκεί να κάνουν το ίδιο.

Απομακρύνετε τον κόσμο

Αρχικά απομακρύνετε τα παιδιά κα στη συνέχεια τους υπόλοιπους. Καλύτερα είναι να μείνουν μόνο δύο άτομα (ιδανικά οι ιδιοκτήτες των σκύλων) για να βοηθήσουν στη διάλυση της επίθεσης και να χωρίσουν τα σκυλιά. Όλοι οι άλλοι πρέπει να απομακρυνθούν.

Ρίξτε τους νερό

Ψεκάστε νερό από το λάστιχο του κήπου στα κεφάλια των σκύλων που τσακώνονται. Στοχεύστε ειδικά στα μάτια και τη μύτη του πιο επιθετικού σκύλου, αν είναι δυνατόν. Ένας κουβάς ή ένα μπουκάλι με νερό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε εάν δεν έχετε λάστιχο.

Προκαλέστε θόρυβο

Ένας δυνατός θόρυβος, αποσπά συνήθως την προσοχή των σκύλων, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή τους και να σταματά ο καβγάς. Ωστόσο, αυτό ίσως δεν λειτουργήσει σε έντονους καβγάδες. Να θυμάστε ότι οι φωνές και οι κραυγές στα σκυλιά σπάνια δίνουν λύση στο πρόβλημα και συνήθως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιήστε διάφορα αντικείμενα

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε διάφορα αντικείμενα για να διαλύσετε έναν καβγά.

  • Αν πετάξετε μια κουβέρτα πάνω στους σκύλους που μαλώνουν, ίσως βοηθήσει να τερματιστεί ο καβγάς. Μπορεί επίσης να σας δώσει τη δυνατότητα να χωρίσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια τα σκυλιά.
  • Μια μέθοδος που μερικές φορές είναι επιτυχημένη είναι να ανοίξετε μια αυτόματη ομπρέλα ανάμεσα στους σκύλους που καβγαδίζουν. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μακριά ώστε τα χέρια σας να μένουν μακριά από το στόμα των σκύλων.
  • Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε αντικείμενα όπως καρέκλες ή καλάθια ρούχων πάνω από τα σκυλιά για να τα χωρίσετε.

Τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο μπορεί να έχετε την ευκαιρία να απομακρύνετε με ασφάλεια τα σκυλιά σας από τον καβγά. Ωστόσο, όπως και πολλές άλλες συνιστώμενες τεχνικές, αυτές συνήθως δεν λειτουργούν καλά σε περιπτώσεις σοβαρού καβγά.

Πώς να σταματήσετε έναν καβγά μεταξύ σκύλωνΗ μέθοδος «καρότσι»

Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένας ελαφρώς πιο ασφαλής τρόπος για να διαχωρίσετε τα σκυλιά που μαλώνουν και αυτό ονομάζεται μέθοδος «καρότσι». Αυτή η μέθοδος λειτουργεί μόνο εάν είναι διαθέσιμοι δύο ενήλικες για παρέμβαση (οι αντίστοιχοι ιδιοκτήτες των σκύλων αν είναι δυνατόν). Εάν εμπλέκονται περισσότεροι από δύο σκύλοι, θα πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος ανά σκύλο.

Κάθε άτομο πρέπει να πλησιάζει έναν σκύλο αργά από πίσω. Ταυτόχρονα, κάθε άτομο πρέπει να πιάσει σταθερά τα πίσω πόδια του αντίστοιχου σκύλου του και να περπατήσει προς τα πίσω (σκεφτείτε ότι χρησιμοποιήσετε ένα καρότσι). Είναι σημαντικό αυτό να γίνεται ταυτόχρονα για κάθε σκύλο. Εάν ο ένας σκύλος είναι πάνω από τον άλλο, ο πάνω σκύλος πρέπει να τραβηχτεί πίσω πρώτα και ο κάτω σκύλος θα πρέπει να τραβηχτεί πίσω μόλις σηκωθεί.

Μένοντας μακριά από τους άλλους σκύλους, αρχίστε γρήγορα να κάνετε κύκλους προς τη μία πλευρά. Η ιδέα είναι να αναγκάσετε τον σκύλο να κρατηθεί όρθιος ακολουθώντας την κυκλική διαδρομή με τα μπροστινά του πόδια. Αν σταματήσετε, ο σκύλος μπορεί να γυρίσει και να σας δαγκώσει.

Ακόμα περπατώντας προς τα πίσω σε κύκλο, μετακινήστε τον σκύλο σε ένα μέρος (ιδανικά κάπου που δεν μπορεί πλέον να δει τον άλλο σκύλο ή τους άλλους σκύλους). Εάν δεν υπάρχει τέτοιο σημείο κοντά, συνεχίστε την κίνηση έως ότου ο σκύλος να ηρεμήσει αρκετά ώστε να μπορείτε να στερεώσετε με ασφάλεια ένα λουρί.

Σε περιπτώσεις όπου το ένα ή και τα δύο σκυλιά δεν αφήνουν τα σαγόνια τους, υπάρχουν συστάσεις όπως το πάτημα στο πλευρό του σκύλου ή η χρήση ενός ειδικού «ξύλου για δάγκωμα» όπως το αμβλύ άκρο ενός σκουπόξυλου στα σαγόνια του σκύλου, αλλά αυτές οι μέθοδοι είναι καλύτερο να  αφήνονται σε επαγγελματίες, γιατί μπορεί να μην λειτουργήσουν και μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει την κατάσταση.

Θυμηθείτε, να μην γίνεστε ποτέ βίαιοι με τα σκυλιά. Το χτύπημα δεν θα βοηθήσει σε αυτές τις καταστάσεις.

Εάν είστε μόνοι σας, η μέθοδος σωματικής παρέμβασης δεν συνιστάται, καθώς είναι επικίνδυνο να τραυματιστείτε και εσείς.

Μετά τον καβγά

Έχοντας πάντα κατά νου την ασφάλεια όλων, μόλις τα σκυλιά χωριστούν, κρατήστε τα χωριστά και μην τα αφήνετε να αλληλεπιδράσουν ξανά ακόμα κι αν φαίνονται ήρεμα. Αν είναι έξω, κάθε σκύλος πρέπει να οδηγείται στο σπίτι του ή να τοποθετείται με ασφάλεια σε ένα αυτοκίνητο. Αν ο καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στα σκυλιά σας στο σπίτι, βάλτε τα σε ξεχωριστά δωμάτια.

Ελέγξτε τον σκύλο σας για τραυματισμούς και ανεξάρτητα από το πόσο μικροί φαίνονται και επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Ο σκύλος σας θα πρέπει να εξεταστεί καθώς ο τραυματισμός από τα δαγκώματα του σκύλου δεν είναι πάντα αισθητά σε κάποιον που δεν γνωρίζει.

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξαλειφθούν οι καβγάδες. Αποφύγετε να βάζετε τον σκύλο σας σε καταστάσεις όπου μπορεί να συμβούν καβγάδες.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed