Image Alt

My Pet

Κουτάβι τρώει τα πάντα

Πώς να σταματήσετε το κουτάβι σας από το να τρώει τα πάντα

Τα κουτάβια συνήθως δεν έχουν ιδέα τι βάζουν στο στόμα τους, που σημαίνει ότι μπορεί να φάνε κάποια περίεργα πράγματα. Ακόμη κι όταν μαθαίνετε τι να ταΐζεται το κουτάβι σας και πόσο συχνά να γεμίζετε το μπολ του, μπορεί να επιμένει να μασουλάει κάθε είδους περίεργα αηδιαστικά ή επικίνδυνα πράγματα που θα σας παραξενέψουν ή θα σας προκαλέσουν αναγούλα. Ευτυχώς και για τους δύο, το κουτάβι σας μπορεί να ξεπεράσει αυτή την αινιγματική συνήθεια και υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε!

Γιατί τα κουτάβια τρώνε τα πάντα;

Τα κουτάβια εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους, όπως άλλωστε κάνουν και τα μικρά μωρά. Παρόλα αυτά, τα κουτάβια με το να δαγκώνουν, να μασουλάνε και να καταπίνουν πράγματα ανακαλύπτουν τι είναι βρώσιμο και (ιδανικά) τι δεν είναι. Αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από ένα φυσικό ένστικτο που συχνά ξεπερνούν – ειδικά με τη βοήθεια της εκπαίδευσης – αφού μπορεί να τους φέρει σε μπελάδες και συχνά μπορεί να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση.

Η κατανάλωση ενός ακατάλληλου αντικειμένου μπορεί να γίνει δελεαστικό, ειδικά όταν έχει ωραία γεύση ή μυρίζει ωραία. Τα συνήθη προβληματικά αντικείμενα περιλαμβάνουν σκεύη από την κουζίνα που καλύπτονται με λίπος, χρησιμοποιημένα ταμπόν ή και λερωμένες πάνες.

Άλλα αντικείμενα που μπορεί να του προξενήσουν περιέργεια είναι πράγματα που μυρίζουν σαν εσάς, όπως φορεμένες κάλτσες ή εσώρουχα. Το ιδανικό θα ήταν να κρατήσετε αυτά τα αντικείμενα μακριά από τα κατοικίδια σας μέχρι να μάθουν ότι δεν τρώγονται.

Τα κουτάβια συνήθως άθελα τους καταπίνουν κομμάτια από παιχνίδια αλλά είναι συχνή η ανάγκη τους να φάνε πέτρες, βρωμιές, ξυλάκια ή χώμα. Μία αιτία είναι ότι βασικά θρεπτικά συστατικά λείπουν από τη δίαιτα του. Εάν πέσει στην αντίληψή σας αυτή η συμπεριφορά, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Βόσκηση χόρτου

Πολλά κουτάβια τρώνε περιστασιακά γρασίδι, το οποίο μπορεί να παρέχει βιταμίνες που λαχταράει το κατοικίδιο σας. Το κουτάβι σας μπορεί επίσης απλώς να απολαμβάνει τη γεύση του γρασιδιού. Η περιστασιακή βοσκή συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία εκτός και αν εξελιχθεί σε κατάποση δηλητηριωδών φυτών.

Οι κρυμμένοι θησαυροί στο χώμα

Μερικά κουτάβια φαίνεται ότι δελεάζονται από διαφορετικά είδη χώματος ή απλώς θέλουν να μασουλούν πέτρες. Είναι πολύ πιθανό ότι η μυρωδιά παίζει ένα σημαντικό λόγο σε αυτή την έλξη. Αυτό συμβαίνει κατά βάση εάν κάποιο άλλο πλάσμα έχει ουρήσει σε αυτή την περιοχή. Τα κουτάβια μπορεί να δοκιμάσουν το χώμα για να καταλάβουν καλύτερα το «μήνυμα».

Κάποια άλλα σκυλιά προτιμούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι τα σάπια φύλλα που έχουν τη γεύση ή το άρωμα μανιταριού. Το πολύ χώμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο πεπτικό σύστημα του κουταβιού, αλλά μία περιοδική κατάποση δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Το μάσημα πετρών, από την άλλη, είναι μία συνήθεια που πρέπει να αποφεύγεται. Όχι μόνο είναι καταστροφικό για τα δόντια του κουταβιού, αλλά ενέχει κι ο κίνδυνος για πνιγμό. Εάν το κουτάβι σας έχει μία υψηλή ανάγκη να μασουλήσει, μπορείτε να του αγοράσετε ένα ειδικό παιχνίδι γι’ αυτόν το λόγο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για κατάλληλες επιλογές.

Περιττώματα

Η συνήθεια των σκυλιών να τρώνε κόπρανα είναι μία αποκρουστική συνήθεια, αλλά είναι πολύ συχνή στα κουτάβια. Τα κουταβάκια μπορεί να ελκύονται ιδιαίτερα από τα περιττώματα της γάτας, των αγελάδων, αλλά και των αλόγων. Πολλά από αυτά τα ζώα συχνά δεν χωνεύουν τελείως το φαγητό τους, οπότε πιθανώς να υπάρχουν αρκετά συστατικά που πάνε χαμένα. Αυτή η συνήθεια πάντως πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποθαρρύνεται, αφού τα κόπρανα μπορούν να φιλοξενούν επιβλαβή παράσιτα. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα κουτάβια σταματούν να τρώνε κακά όσο μεγαλώνουν.

Πώς να σταματήσετε το κουτάβι σας από το να τρώει τα πάντα

Μέρος της βασικής εκπαίδευσης του κουταβιού είναι να μάθει να τρώει και να μασουλάει μόνο τα παιχνίδια, το φαγητό και τις λιχουδιές. Παρόλα αυτά, εάν το κουτάβι σας συνεχίζει να καταβροχθίζει ότι μπορεί να βρει, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Δημιουργήστε ένα σπίτι ασφαλές για το κουτάβι σας. Αυτό μπορεί να σας σώσει από πολλές επισκέψεις στον κτηνίατρο, αλλά μπορεί να σώσει και τη ζωή του κουταβιού σας.
  • Να έχετε το νου σας στο κουτάβι σας. Η επίβλεψη είναι κρίσιμη κατά την περίοδο που εκπαιδεύετε το κουτάβι σας στο τι πρέπει να τρώει και τι όχι. Χρησιμοποιείστε ένα κλουβί σε περίπτωση που δεν μπορείτε να προσέχετε το κουτάβι σας.
  • Διορθώστε τη συμπεριφορά του κουταβιού σας με την απλή εντολή, «ΜΗ», όποτε πέφτει στην αντίληψή σας ότι πάει να μασουλήσει κάτι που δεν πρέπει. Μπορείτε επίσης να μάθετε στο κουτάβι σας την εντολή «Άστο» όταν μασουλάει ένα ακατάλληλο αντικείμενο.
  • Συνοδέψτε αυτή την εντολή με κάποιον αντιπερισπαμό, όπως ένα παιχνίδι για μάσημα. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν είστε έξω, μπορείτε να αφιερώσετε λίγα λεπτά στο να δουλέψετε τις εντολές που ήδη μαθαίνετε στο κουτάβι, όπως το να κάτσει ή να ξαπλώσει. Τα κουτάβια έχουν μια πολύ σύντομη μνήμη προσοχής. Από τη στιγμή που θα τελειώσετε με το μικρό μάθημα (συμπεριλαμβανομένης της επιβράβευσης με λιχουδιές), το κουτάβι σας θα έχει ξεχάσει τα πάντα για το αντικείμενο που πήγε να φάει αλλά δεν έπρεπε.

Επόμενα βήματα

Πριν η εκπαίδευση αρχίσει να φέρνει αποτέλεσμα, το κουτάβι σας μπορεί ακόμη να προσπαθεί να φάει κάτι που είναι απαγορευμένο, τουλάχιστον για μερικές ακόμη φορές. Εάν συμβεί αυτό, υπάρχουν μερικά ακόμη βήματα που μπορεί να βοηθήσουν να κρατήσουν το κουτάβι σας ασφαλές.

  • Στις περισσότερες περιπτώσεις, μικρά αντικείμενα περνούν ακίνδυνα μέσα από το σώμα του κουταβιού σας και καταλήγουν έξω εντός 24 με 72 ώρες.
  • Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να χειριστείτε συγκεκριμένα ξένα αντικείμενα που μπορεί να καταπιεί το κουτάβι σας. Κάποια μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνα και μετά την κατάποση, επομένως καλέστε τον κτηνίατρο σας για μια άμεση συμβουλή. Θα είναι σε θέση να σας πει εάν το κουτάβι σας χρειάζεται κάποια εξέταση ή αν χρειάζεται να του προκαλέσετε εμετό ή απλά να περιμένετε να περάσει.
  • Εάν ο κτηνίατρος σας σας συμβουλεύσει να το αφήσετε, πάρτε ένα ξυλάκι, φορέστε γάντια και μπορείτε να ψαχουλέψετε τα περιττώματα του κουταβιού σας για να βεβαιωθείτε ότι έχει φύγει από τον οργανισμό του. Το να δώσετε στον σκύλο σας κάποιο γεύμα μπορεί να ενεργοποιήσει τους πεπτικούς χυμούς να παρασύρουν το αντικείμενο κι εντέλει να το βοηθήσουν να απομακρυνθεί.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed