Image Alt

My Pet

παιδί φοβάται τα σκυλιά

Πως να βοηθήσετε ένα παιδί που φοβάται τα σκυλιά

Ένα παιδί μπορεί να περάσει από προσωρινές φάσεις φόβου για κάτι, ή να φοβάται σε πολλαπλά στάδια της ζωής του. Κάτι που μπορεί να φοβάται ένα παιδί είναι και τα σκυλιά και αυτό μπορεί να έχει προκληθεί από μια τρομακτική συνάντηση με κάποιο σκύλο και άλλες φορές χωρίς φαινομενικά κανένα λόγο. Εδώ θα δούμε κάποιες συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθάνεται άνετα με τα σκυλιά.

Κατά τη διάρκεια του σταδίου ανάπτυξης το παιδί σας μπορεί να εμφανίσει σημάδια άγχους ή φόβου για τα σκυλιά. Εάν ένας φόβος διαρκεί λιγότερο από έξι μήνες, θεωρείται παροδικός. Αυτό σημαίνει ότι ο φόβος περνάει και δεν διαρκεί πολύ. Εάν το παιδί σας δείχνει φόβο για έξι μήνες ή περισσότερο, μπορεί να είναι φοβία.‌

Εάν το παιδί σας έχει φόβο ή φοβία για τα σκυλιά που διαταράσσει τη ζωή του, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον φόβο και να βοηθήσετε το παιδί σας να τον ξεπεράσει.

Αντιμετώπιση του φόβου για σκύλους

Ως γονιός, το ένστικτό σας είναι πιθανώς να καθησυχάζετε και να παρηγορείτε το παιδί σας όταν φοβάται κάτι. Ωστόσο, είναι σημαντικό για εσάς να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης, ώστε να μπορεί να ηρεμήσει όταν νιώθει φόβο.

Δίνοντας στο παιδί σας τα εργαλεία που χρειάζεται για να ξεπεράσει τον φόβο, το βοηθάτε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Μπορεί να μην είστε πάντα με το παιδί σας όταν είναι κοντά σε έναν σκύλο, αλλά μπορείτε να το βοηθήσετε να καταλάβει τι πρέπει να κάνει στην περίπτωση αυτή. Έχοντας ένα επόμενο βήμα στο μυαλό μπορεί να βοηθήσει πολύ στη μείωση του φόβου τους για τα σκυλιά.

Μιλήστε στο παιδί σας για τα σκυλιά. Κάντε ερωτήσεις σχετικά με τον φόβο τους και κάντε ερωτήσεις για τα σκυλιά, ώστε το παιδί σας να μπορεί να απαντήσει. Αυτό σας βοηθά να μάθετε περισσότερα για το γιατί φοβούνται, αλλά τους διδάσκει επίσης πώς να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους δυνατά.‌

Στο μέλλον, μπορεί να ξανασκεφτούν τις συνομιλίες τους μαζί σας, κάνοντας τις ίδιες ερωτήσεις στο μυαλό τους. Όταν δίνετε χώρο στο παιδί σας να αισθάνεται άβολα και ανήσυχο, έχει επίσης χώρο να επεξεργαστεί αυτά τα συναισθήματα και να τα αντιμετωπίσει.

παιδί φοβάται τα σκυλιά

Μην αγχώνεστε εσείς οι ίδιοι με τον φόβο του παιδιού

Πιθανότατα θα εύχεστε να μπορούσατε να αφαιρέσετε όλο το φόβο και το άγχος του παιδιού σας, ώστε να μην χρειάζεται να το νιώσει. Μπορεί να ανησυχείτε για τον φόβο τους για τα σκυλιά και ν’ αναρωτιέστε πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή τους – ειδικά αν έχετε ένα κατοικίδιο σκύλο στο σπίτι σας. Αν αγχώνεστε με τον φόβο του παιδιού σας, θα το νιώσει.

Ο φόβος σας μπορεί να σας κάνει να χωρίσετε το παιδί σας από έναν σκύλο. Επιτρέψτε στο παιδί σας να εξασκήσει την ανεξαρτησία του. Δείτε πώς αντιμετωπίζει τον φόβο του αυτή τη στιγμή, αντί να παρέχετε μια άμεση λύση.

Γίνετε υποστηρικτικοί

Μπορείτε ακόμα να είστε υποστηρικτικοί χωρίς να κάνετε υπέρβαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε το παιδί σας μόνο με έναν σκύλο και να πάτε σε άλλο δωμάτιο. Μπορείτε να καθίσετε δίπλα στο παιδί σας σιωπηλά, προσφέροντας υποστήριξη μόνο αν το ζητήσει. Μπορείτε επίσης να προσφέρετε υποστήριξη αλληλοεπιδρώντας με τον σκύλο για να του δείξετε ότι είναι εντάξει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αισθάνεται πιο άνετα με έναν σκύλο, εάν μπορεί να δει ότι δεν θα βλάψει κάποιον άλλο.‌

Εάν βοηθάει, εξηγήστε τυχόν συμπεριφορές σκύλου που είναι εκφοβιστικές για το παιδί σας, όπως:

 • Δυνατό γάβγισμα
 • Τρέξιμο τριγύρω του
 • Γλείψιμο ή τσίμπημα
 • Άλμα

Οι ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε μετά από μια συγκεκριμένη συνάντηση περιλαμβάνουν:

 • Πώς ένιωσες με αυτόν τον σκύλο;
 • Γιατί αισθάνθηκες (λυπημένος / φοβισμένος / άλλο συναίσθημα που ένιωσε);‌
 • Τι ήταν τρομακτικό;
 • Υπήρχε κάτι που σου άρεσε στον σκύλο;
 • Σε πλήγωσε ο σκύλος;

Προσέξτε να μην βάζετε λόγια στο στόμα του παιδιού σας. Η πρώτη σας ερώτηση δεν πρέπει να είναι, “Ήταν τρομακτικός ο σκύλος;” Αυτό συνεπάγεται φόβο και το παιδί σας μπορεί να έχει αισθανθεί κάτι άλλο. Εάν είναι δυνατόν, επιτρέψτε του να χρησιμοποιήσει τα δικά του λόγια για να μιλήσει για το πώς αισθάνεται. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αυτές τις ίδιες λέξεις για να κάνετε πρόσθετες ερωτήσεις.

Δημιουργήστε ένα σχέδιο

Όλοι νιώθουμε καλύτερα όταν έχουμε την αίσθηση του ελέγχου μιας κατάστασης. Το παιδί σας μπορεί να μην ξέρει πότε ή πού θα δει ένα σκυλί στο μέλλον, αλλά μπορεί να προετοιμαστεί με ένα σχέδιο δράσης. Μιλήστε για πράγματα όπως:

 • Πώς να προσεγγίσει έναν σκύλο
 • Τι να κάνει αν το πλησιάσει ένας σκύλος
 • Πώς να πει στους άλλους ότι φοβάται τα σκυλιά
 • Πώς να προβλέψει πότε μπορεί να δει έναν σκύλο

Μπορείτε να διευκολύνετε τον προγραμματισμό, αλλά δώστε στο παιδί σας χώρο να θέσει τους δικούς του στόχους. Εάν δεν έχετε σκύλο για κατοικίδιο, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν φίλο ή συγγενή που έχει σκύλο για εξάσκηση.

Αναζητήστε βοήθεια

Εάν το παιδί σας φοβάται τόσο πολύ τα σκυλιά που επηρεάζει την καθημερινότητά του, αναζητήστε βοήθεια. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας ή με έναν ψυχολόγο για να σας καθοδηγήσει στο πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ανταπεξέλθει στη φοβία του.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed