Image Alt

My Pet

σκύλοι γλείφουν τους ανθρώπους

Σκύλοι: Γιατί κάποιοι αγαπούν να γλείφουν τους ανθρώπους και άλλοι όχι;

Όπως οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι διαφέρουν ο ένας από τον άλλον. Κάθε σκύλος είναι μοναδικός με ξεχωριστή προσωπικότητα και τις δικές του προτιμήσεις. Γιατί λοιπόν μερικοί σκύλοι γλείφουν βάζοντας τη γλώσσα τους στο πρόσωπο οποιουδήποτε ανθρώπου βρίσκεται κοντά τους, ενώ άλλοι σηκώνουν τη μύτη τους προς τα πάνω ακόμα και όταν ζητάει κάποιος το φιλί τους; Εδώ θα δούμε τους λόγους για τους οποίους ορισμένα σκυλιά λατρεύουν τα φιλιά και άλλα φαίνονται σχεδόν να τα μισούν.

Γιατί τα σκυλιά λατρεύουν το γλείψιμο

 οι σκύλοι γλείφουν τους ανθρώπους

Αρχικά ας δούμε γιατί τα σκυλιά γλείφουν. Η σχέση ενός σκύλου με το γλείψιμο ξεκινά αμέσως, βασικά τη στιγμή που γεννιέται. Από τις πρώτες στιγμές στη ζωή, ένας σκύλος βιώνει τη μητέρα του να τον γλείφει για να τον παρακινήσει να αρχίσει να αναπνέει, να τον καθαρίσει και να τον περιποιηθεί και να επικοινωνήσει. Το γλείψιμο είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας για την επιβίωση ενός νεογέννητου κουταβιού, επομένως η συμπεριφορά τους έχει βαθιές ρίζες.

Ακόμη και αργότερα στη ζωή, το γλείψιμο εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς για τους σκύλους. Είναι ένας τρόπος που μπορούν να επικοινωνούν — τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ανθρώπους τους — και να συλλέγουν πληροφορίες, παρόμοιο με το ρόλο του όσφρησης.

Σκυλιά που γλείφουν το ένα το άλλο

Tο γλείψιμο είναι, όπως τόσα πολλά πράγματα, μια συμπεριφορά που συνδέεται με την ιεραρχία στην αγέλη. Είναι επίσης ένα είδος υποχωρητικής χειρονομίας από τα πιο υποδεέστερα μέλη μιας αγέλης τα οποία γλείφουν τα κυρίαρχα μέλη και αυτό είναι σημαντικό για τη διατήρηση της αρμονίας της αγέλης.

Το γλείψιμο είναι επίσης ένας τρόπος με τον οποίο τα σκυλιά μπορούν να αυξήσουν τον δεσμό μεταξύ τους και των άλλων μελών της αγέλης και ένας τρόπος να καλωσορίσουν άλλους σκύλους πίσω στην αγέλη μετά από απουσία.

 σκύλοι γλείφουν τους ανθρώπους

Γιατί οι σκύλοι γλείφουν τους ανθρώπους

Τα σκυλιά γλείφουν τους ανθρώπους για διάφορους λόγους. Πρώτον, το ανθρώπινο δέρμα έχει μια φυσικά αλμυρή γεύση, την οποία οι σκύλοι τείνουν να αγαπούν. Το γλείψιμο μπορεί επίσης να είναι απλώς θέμα συνήθειας—γλείφουν τα πράγματα με τα οποία ζουν από τότε που ήταν κουτάβια, επομένως συνεχίζουν να γλείφουν τα πράγματα με τα οποία ζουν, τα οποία τώρα είναι οι άνθρωποι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί βέβαια να είναι μια συμπεριφορά που έμαθε από τον κηδεμόνα του, όπως στην περίπτωση που ο άνθρωπος που το φροντίζει που αγαπά τα φιλιά του σκύλου το έχει εκπαιδεύσει να λούζει τους ανθρώπους με φιλιά. Κυρίως, με οικόσιτα σκυλιά, είναι σημάδι στοργής. Η έννοια του γλείψιμο του σκύλου εξαρτάται από τις περιστάσεις και τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας. Τα φιλιά που διαρκούν πολύ και συνοδεύονται από ένα σώμα που σπαρταράει είναι συνήθως πολύ στοργική χειρονομία. Άλλα φιλιά μπορεί να είναι ένας τρόπος για τον ντροπαλό σκύλο σας να δημιουργήσει μια πιο στενή σχέση ανάμεσα στους δυο σας.

Γιατί μερικά σκυλιά αγαπούν τα φιλιά

Εάν ο σκύλος σας έχει μάθει ότι τα φιλιά τραβούν την προσοχή και κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους, τότε πιθανότατα θα συνεχίσει να δείχνει την αγάπη του με αυτόν τον τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι πάντα με τον τρόπο σας και τη συμπεριφορά σας εκπαιδεύετε τον σκύλο σας, είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι. Πολλά από αυτά που κάνουν τα σκυλιά, τα κάνουν για να τραβήξουν την προσοχή μας και οποιαδήποτε συμπεριφορά τους κερδίζει την πολυπόθητη προσοχή είναι κάτι στο οποίο θα βασίζονται όλο και περισσότερο. Έτσι, είτε τα φιλιά του, σας κάνουν να σταματήσετε να κοιτάτε το τηλέφωνό σας και να γελάτε από χαρά, είτε σας κάνουν να σταματήσετε να κοιτάζετε το τηλέφωνό σας για να φωνάξετε “Σταμάτα!”, σ σκύλος σας έχει μάθει ότι βάζοντας τη γλώσσα του στο πρόσωπό σας θα σας κάνει να ασχοληθείτε μαζί του.

Η κοινωνική αλληλεπίδραση και η συντροφικότητα είναι απίστευτα ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητες ενός σκύλου και οι περισσότεροι θα κάνουν σχεδόν τα πάντα για να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη—συμπεριλαμβανομένου του γλειψίματος του προσώπου σας.

Ωστόσο, η αναζήτηση προσοχής δεν είναι η μόνη κινητήρια δύναμη πίσω από τα φιλιά που δίνουν. Το γλείψιμο προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών, η οποία πλημμυρίζει τον σκύλο σας με συναισθήματα ευχαρίστησης και άνεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά που φιλιούνται συχνά από τους ιδιοκτήτες τους έχουν υψηλότερα επίπεδα ωκυτοκίνης, την ορμόνη της «αγάπης από άλλα σκυλιά, ακόμα κι αν αυτά τα σκυλιά έχουν επίσης πολλή προσοχή από τους ιδιοκτήτες τους.

Επίσης, μπορείτε να δείτε πώς τα σκυλιά χρησιμοποιούν το γλείψιμο για να επικοινωνούν μεταξύ τους για αυτό έχει και εμμονή το σκυλάκι σας να σας φιλάει. Σε αγέλες, τα σκυλιά γλείφουν για να περιποιηθούν το ένα το άλλο — αλλά μόνο με σκύλους με τους οποίους μοιράζονται έναν πραγματικά σταθερό δεσμό . Το γλείψιμο είναι επίσης συνήθως ένδειξη υποταγής και σεβασμού. Έτσι, τα φιλιά θα μπορούσαν να είναι ο τρόπος του σκύλου σας να πει ότι σας αγαπά και σας σέβεται.

Εμμονή με τα φιλιά στο στόμα

Υπάρχουν κάποια σκυλιά που έχουν εμμονή με το φιλί τόσο που θέλουν σχεδόν να βάζουν τη γλώσσα τους στο στόμα σας. Εάν ο σκύλος σας έχει εμμονή να γλείφει τα χείλη σας με φιλιά, η συμπεριφορά του μπορεί να ανάγεται στις πρώτες μέρες του ως κουτάβι. Τόσο τα άγρια ​​όσο και τα οικόσιτα σκυλιά γλείφουν γύρω από το στόμα της μητέρας τους ως νεογέννητα για να την παρακινήσουν να αναμασήσει τροφή για αυτά. Πολλά κουτάβια διατηρούν αυτό το ένστικτο και μερικά μεγαλύτερα σκυλιά έλκονται από την αναπνοή σας όταν έχετε φάει κάτι.

 σκύλοι γλείφουν τους ανθρώπους στο στόμα

Γιατί ο σκύλος μου δεν με γλείφει;

Αν και τα σκυλιά γλείφουν για να δείξουν τη στοργή τους, το φιλί δεν είναι μια έμφυτη συμπεριφορά για εκείνα. Τα σκυλιά δεν έχουν φυσικά την ίδια έννοια του φιλιού με τους ανθρώπους.

Μερικοί σκύλοι, ιδιαίτερα αυτοί που δεν είχαν κοινωνικοποιηθεί με τους ανθρώπους, εκπαιδεύτηκαν να μην γλείφουν ή υπέστησαν τραύματα νωρίς στη ζωή τους και έτσι δεν αναπτύσσουν θετικές συσχετίσεις με το φιλί. Μπορεί ακόμη και να αντιδράσουν με φόβο και γρύλισμα, εάν ένας άνθρωπος γέρνει για να τους φιλήσει. Δεν είναι σημάδι ότι τον μισούν, αλλά, για έναν σκύλο που δεν είναι συνηθισμένος στα φιλιά, η βασική συμπεριφορά (ένα άλλο, πιθανότατα μεγαλύτερο πράγμα που έρχεται πρώτα από το πρόσωπό του) μπορεί να φαίνεται σαν απειλή.

Να ξέρετε ότι δεν απολαμβάνουν όλα τα σκυλιά το φιλί και θα σας ενημερώσουν αν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, συνήθως αντιδρώντας με επιθετικότητα ή φόβο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed