Image Alt

My Pet

Σκύλοι: Γνωρίζουν πότε θα ξεσπάσει καταιγίδα;

Σκύλοι: Γνωρίζουν πότε θα ξεσπάσει καταιγίδα;

Ναι, τα σκυλιά ξέρουν πότε έρχεται μία καταιγίδα καθώς εντοπίζουν τις αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης και αισθάνονται τις μεταπτώσεις της θερμοκρασίας στο σώμα τους. Οι σκύλοι ξέρουν αν υπάρχει καταιγίδα καθ’ οδόν ακόμα και ώρες πριν δούμε στον ουρανό τα σκοτεινά σύννεφα.

Ναι, γνωρίζουν πότε θα ξεσπάσει η καταιγίδα

Σύμφωνα με έρευνες οι σκύλοι έχουν καλά συντονισμένες αισθήσεις σε σύγκριση με εμάς, γεγονός που τους δίνει εξαιρετικές ικανότητες πρόγνωσης καιρού. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι έχουμε σχεδόν πέντε εκατομμύρια αισθητήριους υποδοχείς γύρω από την περιοχή της μύτης. Εν αντιθέσει με τους σκύλους που έχουν περισσότερους από 100 εκατομμύρια υποδοχείς. Μπορούν απλώς να μυρίσουν τον αέρα και να ξέρουν ότι πλησιάζει μια καταιγίδα πολύ πριν οι σταγόνες της δυνατής βροχής φτάσουν στην περιοχή σας.

Επίσης, τα σκυλιά είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης και έχουν πολλές ενοχλήσεις στο σώμα τους, όπως πόνο στα αυτιά ή ελαφρύ πονοκέφαλο. Οι ειδικοί λένε επίσης ότι τα σκυλιά βιώνουν αυτή την αλλαγή ως μυρμήγκιασμα στο σώμα τους. Λέγεται ότι τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν τη βροντή που βρίσκεται έως και 40 μίλια μακριά.

Τα σημάδια πριν την καταιγίδα

• Μερικά σκυλιά λαχανιάζουν πριν από μια καταιγίδα

• Μπορεί να τρέμουν και να κρύβονται

• Τρέχουν πανικόβλητα προς το σπίτι (αν είναι έξω)

• Τρέχουν άσκοπα μέσα στο σπίτι

• Γαβγίζουν και γκρινιάζουν

• Ξύνουν τα έπιπλα και τις κουρτίνες του σπιτιού

• Έντονη προσκόλληση στον ιδιοκτήτη τους

Οι αλλαγές του καιρού γίνονται αντιληπτές από το σκύλο με τους εξής τρόπους:

1. Πιθανοί πονοκέφαλοι

Μπορεί να δείτε αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου σας εξαιτίας ενός πιθανού πονοκέφαλου που θα έχει λόγω μιας καταιγίδας που θα ακολουθήσει.

2. Αυξάνεται η αρτηριακή του πίεση

Η αρτηριακή πίεση του σκύλους σας αυξάνεται καθώς τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται στο κρύο. Με πιο απλά λόγια, καθώς η βαρομετρική πίεση πέφτει όταν πλησιάζει μια καταιγίδα, η αρτηριακή πίεση του σκύλου σας αυξάνεται.

3. Πόνος στις αρθρώσεις

Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να παρουσιάσει πόνο στις αρθρώσεις γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να πλησιάζει μια καταιγίδα.

4. Πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου του

Αυτές οι αλλαγές στις αρθρώσεις του σκύλου μπορεί να οδηγήσουν στ μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

5. Κούραση και άγχος

Φανταστείτε τι περνάει ο σκύλος σας λίγο πριν φτάσει μια καταιγίδα. Έχει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, πόνο στις αρθρώσεις, παρουσιάζει πτώση της αρτηριακής πίεσης και έχει έντονο πονοκέφαλο. Με όλα αυτά τα συμπτώματα είναι αναμενόμενο να αισθάνεται κούραση και να έχει άγχος.

Σκύλοι: Γνωρίζουν πότε θα ξεσπάσει καταιγίδα;

Γιατί τα σκυλιά ”φρικάρουν”

Τα σκυλιά μπορεί να αντιδρούν ακατανόητα κατά τη διάρκεια των καταιγίδων επειδή, σε αντίθεση με εμάς, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι μια καταιγίδα δεν θα τους βλάψει αν βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο.

Πώς μπορώ να τον παρηγορήσω

1. Ο σκύλος αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά μας:

Αν είμαστε ήρεμοι, θα ηρεμήσουν κι αυτά

2. Δράστε χαλαρά:

Συνεχίστε αυτό που κάνετε για να του δείξετε ότι δεν συμβαίνει τίποτα ανησυχητικό

3. Ανοίξτε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο:

Με αυτό τον τρόπο θα του αποσπάσετε την προσοχή

4. Κλείστε παράθυρα και κουρτίνες:

Κλείνοντας όλα τα παράθυρα θα αποτρέψετε την πιθανότητα ο σκύλος σας να μην βγει στο μπαλκόνι ή την αυλή από τον πανικό του. Τραβώντας τις κουρτίνες, μπορείτε να τον βοηθήσετε να μην ανησυχεί τόσο πολύ για τους κεραυνούς

5. Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο:

Δώστε προσοχή στο πού πηγαίνει ο σκύλος σας για να κρυφτεί όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε αυτό το σημείο φτιάξτε του ένα σπίτι, ή αφήστε τα αγαπημένα του παιχνίδια για να παίξει και να απασχοληθεί με κάτι την ώρα των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Tip

Μην τιμωρήσετε ή μαλώσετε το σκύλο σας επειδή μπορεί να φοβάται τις βροντές. Εάν το κάνετε, είναι σαν να επιβεβαιώνετε τις υποψίες του ότι υπάρχει κάτι που τον κάνει ανήσυχο.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed