Image Alt

My Pet

σκυλοκαβγάς

Σκυλοκαβγάς: Τι να κάνουμε για να τον αποφύγουμε

Ίσως έχετε γίνει παρατηρητές σε έναν σκυλοκαβγά ανάμεσα στον σκύλο σας και σε κάποιον άλλο και είναι φυσικό η αγωνία σας εκείνη τη στιγμή να έχει χτυπήσει κόκκινο. Ας δούμε, τι μπορείτε όμως να κάνετε για να τον αποφύγετε, τι να κάνετε κατά τη διάρκεια και τι μετά την εκδήλωση του καβγά.

Προειδοποιητικά σημάδια

Καλό είναι να αποφύγετε ένα σκυλοκαβγά πριν αρχίσει και για αυτό  θα πρέπει να γνωρίζετε τη γλώσσα σώματος του σκύλου, έτσι ώστε να αναγνωρίσετε τυχόν προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία μπορεί να είναι ένα σώμα άκαμπτο, αφτιά πίσω, ορθάνοιχτα μάτια, χείλη σφιγμένα,. αποστροφή βλέμματος ή και κεφαλιού από τον άλλο σκύλο, ουρά  χαμηλά στα σκέλια, ή ψηλά και να κουνιέται απότομα. Επίσης, αν ο σκύλος γρυλίζει, ή προσπαθεί να δαγκώσει τον αέρα, μην φέρετε δυο σκυλιά κοντά.

Βόλτα μόνο με λουρί

Καταρχήν θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα και με τον νόμο ένας σκύλος απαγορεύεται να βρίσκεται σε δημόσιους χώρους χωρίς λουρί. Αφήνουμε ελεύθερο τον σκύλο μας μόνο σε κατάλληλα περιφραγμένους χώρους, ακόμα και αν είναι εκπαιδευμένος.

Όταν συναντήσετε κάποιον άλλο σκύλο που πηγαίνει βόλτα με τον κηδεμόνα του, πριν πλησιάσετε με τον δικό σας, ρωτήστε αν μπορείτε, γιατί υπάρχει περίπτωση ο άλλος να είναι φοβισμένος, μεγάλος σε ηλικία ή να μην είναι και τόσο κοινωνικός, με αποτέλεσμα να τον αγχώσετε. Αν πάρετε το οκ προσέξετε το λουρί να μην είναι τεντωμένο, γιατί δημιουργεί ένταση στα σκυλιά, όπως προσπαθήστε να μην μπλεχτούν τα λουριά μεταξύ τους και ακολουθήστε τα βήματα του σκύλου σας και μην αφήνεται για πολύ ώρα μαζί τα σκυλιά, παρά μόνο για να μυριστούν και να γνωριστούν.

σκυλοκαβγάς - τι να κάνετε

Συνάντηση με άλλα σκυλιά στο πάρκο

Αν πηγαίνετε και αφήνετε χωρίς λουρί, τον σκύλο σας σε ένα διαμορφωμένο χώρο για σκύλους, ένα πάρκο, καλό είναι κάθε φορά που μπαίνει μέσα ένας νέος σκύλος να καλείτε τον δικό σας κοντά σας, γιατί μπορεί το σκυλί που μπαίνει στο χώρο να τρομάξει αν τα υπόλοιπα που βρίσκονται εκεί το πλησιάσουν.

Αν βλέπετε ότι η στάση σώματος είναι χαλαρή όπως και οι εκφράσεις του προσώπου και κουνάνε την ουρά τους ενώ παίζουν χαρούμενα μεταξύ τους, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε. Βέβαια πάντα πρέπει να παρακολουθείτε τα σκυλάκια σε περίπτωση που κάτι αλλάξει και να έχετε το νου σας αν δείτε σημάδια επιθετικότητας όπως να γρυλίζουν, να έχουν επίμονο βλέμμα, αυτιά προς τα πίσω ή άκαμπτη στάση σώματος.

Επίσης, μην αφήνετε πολύ ώρα να παίζουν μεταξύ τους γιατί αυτό μπορεί να τους προκαλέσει ένταση. Δώστε τους λίγο χρόνο να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν και αν εξακολουθούν να θέλουν μπορούν μετά να συνεχίσουν να παίζουν.

Σκυλοκαβγάς

Σε περίπτωση που δυο σκυλιά έχουν πλησιάσει το ένα το άλλο, αλλά αρχίζουν να γρυλίζουν, παραμείνετε ήρεμοι, μην φωνάζετε και απομακρυνθείτε λέγοντας στον σκύλο σας να σας ακολουθήσει. Αν δε σας ακούσει και τελικά ξεσπάσει ο καβγάς, μην προσπαθήσετε να πιάσετε το σκύλο σας από το περιλαίμιο, γιατί είναι επικίνδυνο να τραυματιστείτε. Για να τα χωρίσετε ρίξτε τους νερό. Επίσης ένας άλλος τρόπος που θα τα κάνει να χωρίσουν είναι η κόρνα πεπιεσμένου αέρα, ο  ήχος της οποίας θα τους ξαφνιάσει και έτσι θα διαλυθεί ο καβγάς.

Τι κάνουμε μετά από έναν καβγά

Απομακρυνθείτε από το σημείο του καβγά για να μπορέσει ο σκύλος σας να ηρεμήσει .Μην τον μαλώσετε, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να συνδέσει το μάλωμα με όσα προηγήθηκαν. Καλό είναι να προβλέπετε τις καταστάσεις έτσι ώστε να μπορείτε να  προστατεύσετε τον σκύλο σας.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed