Image Alt

My Pet

Σκύλος: 5 χαρακτηριστικές συμπεριφορές και τι σημαίνουν

Σκύλος: 5 χαρακτηριστικές συμπεριφορές και τι σημαίνουν

Μία κίνηση που κάνει o σκύλος μας και μας φτιάχνει την διάθεση είναι όταν κρύβει με τα ποδαράκια του το πρόσωπό του. Και δεν είναι μόνον αυτή η κίνηση που μας αλλάζουν την διάθεση. Δείτε εδώ αναλυτικά άλλες πέντε χαρακτηριστικές συμπεριφορές και τι σημαίνουν!

Γέρνει το κεφάλι του

Ποιος μπορεί να αντισταθεί και να μη χαμογελάσει όταν βλέπει να συμβαίνει το χαριτωμένο σπάσιμο του κεφαλιού στο πλάι, συνοδευόμενο από το αξιολάτρευτο σοβαρό ύφος τους; Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι σκύλοι δυσκολεύονται να δουν ολόκληρο το πρόσωπο που βρίσκεται απέναντί τους, γιατί τους εμποδίζει η μουσούδα τους. Με το σπάσιμο του κεφαλιού διευρύνει το εύρος όρασής τους και έτσι παρατηρούν καλύτερα τις κινήσεις των ματιών και του προσώπου μας αλλά και γενικότερα, τη “γλώσσα του σώματός” μας, έτσι ώστε να επικοινωνήσουν καλύτερα μαζί μας. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο, με αυτό τον τροπο να μας ακούνε καλύτερα.

Μας κοιτάζει με λυπημένο βλέμμα

Φαντάζει αδύνατο να μπορέσει να αντισταθεί κάποιος στο τρυφερό λυπημένο βλέμμα του σκύλου μας. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια λογική εξήγηση, καθώς έρευνες πανεπιστημίων δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της εξημέρωσής τους οι σκύλοι ανέπτυξαν έναν μυ του προσώπου τους, που τους επιτρέπει να σηκώσουν το εσωτερικό μέρος των φρυδιών.

Οπότε, το συγκεκριμένο χαριτωμένο λυπημένο βλέμμα προκύπτει όταν οι σκύλοι «σηκώνουν» τα φρύδια για να κάνουν τα μάτια τους για να ανοίξουν τα μάτια τους για να μας βλέπουν καλύτερα. Επίσης, τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν, κυρίως, τις εκφράσεις του προσώπου τους όταν υπάρχει παρουσία ανθρώπου, και είναι ένα μέσο επικοινωνίας που χρησιμοποιούν όταν θέλουν επιβεβαίωση ή ζητούν την προσοχή μας.

Μας “χαμογελάει”

Όταν βλέπουμε σκύλους να χαμογελούν, είναι μια από τις πιο χαριτωμένες εικόνες που μπορούμε να αντικρύσουμε. Δεν φαίνονται τα δόντια τους, αλλά τραβιούνται οι γωνίες του στόματός τους προς τα πίσω. Υπάρχει πιθανότητα, ο «σύγχρονος» κατοικίδιος σκύλος μας να χρησιμοποιεί το «χαμόγελο» με τον ίδιο τρόπο που το χρησιμοποιούσαν διάφορα άγρια ζώα κατά το παρελθόν. Ιστορικά έχει καταγραφεί ότι η έκφραση του προσώπου, που ονομάζουμε «χαμόγελο», είναι ένδειξη υποταγής! Ο κυρίαρχος λύκος ερμηνεύει το «χαμόγελο» του άλλου λύκου ως υποτακτική κίνηση.

Σκύλος: 5 χαρακτηριστικές συμπεριφορές και τι σημαίνουν

Κρύβει το πρόσωπο με το πόδι του

Μπορεί να συντρέχουν διάφοροι λόγοι, που ο σκύλος καλύπτει με το πόδι το πρόσωπό του. Γι΄αυτό θα πρέπει να παρατηρούμε συνολικά τη «γλώσσα του σώματός» του, σε συνδυασμό με την έκφρασή του αλλά και τις συνθήκες που συντρέχουν στο εξωτερικό περιβάλλον.

Μπορεί να κάνει την κίνηση επειδή ενοχλείται, ή πονάει. Κάποιο χτύπημα την ώρα που έπαιζε, κάποιο τσίμπημα, ή ακόμα και κάποια αλλεργία, ή ερεθισμός, είναι συνηθισμένες αιτίες. Επίσης, μπορεί να κάνει την κίνηση όταν τρομάξει, ή αισθανθεί φόβο, άγχος, ανασφάλεια από διάφορους παράγοντες, όπως: έντονες καιρικές συνθήκες, ξαφνικοί έντονοι θόρυβοι, κάποιο ερέθισμα που τον κάνει να νιώθει άβολα.

Σηκώνει την πατούσα του

Αυτή η χαριτωμένη κίνηση, συνήθως, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια ηρεμίας. Πάντα λαμβάνουμε υπόψη μας όλη τη “στάση σώματος” του σκύλου και παρατηρούμε αν με το χαριτωμένο σήκωμα της πατούσας του δείχνει αν νιώθει χαρά ή αβεβαιότητα για το ερέθισμα που έχει απέναντι του. Βέβαια, μπορεί να θέλει να μας γνωστοποιήσει ότι ενοχλείται, ή πονάει από κάτι που έχει πατήσει. Επίσης μπορεί να είναι μια απλή χειρονομία αγάπης!

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed