Image Alt

My Pet

Σκύλος: Αν δαγκώσει, θα το επαναλάβει;

Σκύλος: Αν δαγκώσει, θα το επαναλάβει;

Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν σκεφτεί πολλές φορές την ώρα που πλησιάζει κάποιος άγνωστος προς το μέρος του και ο σκύλος γρυλίζει ή γαβγίζει πολύ έντονα, μήπως συμβεί κάποιο ατύχημα. Η εκπαίδευση από μικρή ηλικία του σκύλου προκειμένου να κοινωνικοποιηθεί είναι βασική προϋπόθεση για το ζώο σας.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που ο σκύλος νιώσει ότι απειλείται όπως για παράδειγμα αν ένας άγνωστος παραβιάσει το χώρο σας και μπει στην αυλή του σπιτιού; Πώς θα αντιδράσει ο σκύλος σας; Μπορεί να δαγκώσει; Κι αν ναι, θα το ξανακάνει;

Αν δαγκώσει, θα το επαναλάβει;

Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο σκύλος αισθάνεται ενοχλημένος όταν κάποιος παραβιάζει τον χώρο του και νιώθει πως απειλείται. Το θέμα είναι ότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να δαγκώσει ένας σκύλος κάποια στιγμή στη ζωή του γιατί ποτέ δεν ξέρετε με τι μπορεί να έρθει αντιμέτωπος και κατά πόσο θα νιώσει φοβισμένος. Κι αυτός είναι ένας κίνδυνος που εσείς, ως ιδιοκτήτης, πρέπει πάντα να γνωρίζετε και να το θυμάστε.

Όσον αφορά το αν θα δαγκώσει ή εάν θα επαναλάβει το δάγκωμα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Σκύλος: Αν δαγκώσει, θα το επαναλάβει;

Γιατί τα σκυλιά δαγκώνουν

Για να διαπιστώσετε εάν ένας σκύλος θα δαγκώσει ξανά ή όχι, είναι χρήσιμο να σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να δαγκώσει εξαρχής. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Δείτε μερικούς από αυτούς:

1. Αυτοάμυνα

Ο σκύλος σας μπορεί να δαγκώσει κάποιον αν νιώσει ότι απειλείται. Για παράδειγμα, εάν ένα ξένο άτομο εισβάλλει στο χώρο του και ο σκύλος νιώσει απειλή. Ή στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού, ο σκύλος σας μπορεί να αμυνθεί δαγκώνοντάς σας, νομίζοντας ότι κατά το παιχνίδι μπορεί να πληγωθεί, οπότε δαγκώνει για να προστατευτεί. Αυτή η αίσθηση άμυνας και κινδύνου μπορεί να την συναντήσετε και σε άλλη μία περίπτωση: Όταν κάποιος πλησιάσει τα κουτάβια και η μαμά σκυλίτσα ή ο μπαμπάς αισθανθούν ότι απειλούνται τα παιδιά τους, τότε για να τα προστατεύσουν θα δαγκώσουν αυτόν που θα τα πλησιάσει.

2. Παραβίαση ιδιωτικού χώρου

Ο σκύλος θεωρεί δική του την περιοχή στην οποία μένει και δεν δέχεται εύκολα να παραβιαστεί. Έτσι, εάν ο ταχυδρόμος έρθει στο σπίτι σας και προσπαθήσει να παίξει με τον σκύλο σας, μπορεί να καταλήξει να τον δαγκώσει επειδή θεωρεί ότι παραβιάζει τον ιδιωτικό του χώρο.

3. Φόβος

Πολλά πράγματα μπορούν να κάνουν έναν σκύλο να φοβάται. Εάν πρόκειται για σκύλο που διασώθηκε ή αδέσποτο ή έναν σκύλο που ζούσε σε μία οικογένεια που τον κακομεταχειρίζονταν, τότε εύκολα μπορεί να περάσει σε άμυνα, μέσω επίθεσης σε κάποιον που του προκαλεί φόβο.

4. Τρόμος

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι τρομάζουν εύκολα. Αυτό μπορεί να γίνει εάν ξυπνήσουν απότομα, ή εάν τα πλησιάσει κάποιος από πίσω ή εάν ακούσουν ξαφνικά έναν δυνατό ήχο. Γι’ αυτό μην επιδιώξετε να κάνετε μια έκπληξη στο σκύλο σας την ώρα που κάθεται κάπου να εμφανιστείτε ξαφνικά μπροστά του, γιατί θα το τρομάξετε.

5. Τραυματισμός και ασθένεια

Εάν ο σκύλος σας πονάει σίγουρα δεν θα θέλει να τον αγγίξετε σε εκείνη την περιοχή. Ανάλογα με το πόσο πολύ πονάει θα εξαρτηθεί η συμπεριφορά του και η αντίδρασή του, αν θα δαγκώσει.

Τύποι δαγκώματος

Τα δαγκώματα του σκύλου ταξινομούνται σε έξι διαφορετικούς τρόπους με βάση τη σοβαρότητά τους.

1. Ο σκύλος δαγκώνει …στον αέρα χωρίς να έρθει σε επαφή με το άτομο.

2. Τα δόντια του σκύλου έρχονται σε επαφή με το δέρμα αλλά δεν αφήνει σημάδι.

3. Ο σκύλος δαγκώνει μία φορά και τρυπάει το δέρμα. Ή ο σκύλος δαγκώνει πολλές φορές, τρυπάει το δέρμα, αλλά επιφανειακά.

4. Ο σκύλος δαγκώνει και δημιουργεί ένα τραύμα βαθύτερο από το μήκος του δοντιού. Το δάγκωμα υποδεικνύει ότι ο σκύλος έσφιξε τα δόντια του και κούνησε το κεφάλι του. Αυτό το είδος δαγκώματος είναι πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

5. Ο σκύλος δαγκώνει και προκαλεί βαθύ τραυματισμό με επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

6. Ο σκύλος τραυματίζει σοβαρά το θύμα του – Το δάγκωμα είναι επικίνδυνο

Σημάδια ότι ο σκύλος μπορεί να δαγκώσει

Αν και κάποιοι μπορεί να πουν ότι είναι δύσκολο να προβλέψετε πότε ο σκύλος σας μπορεί να δαγκώσει ή να δαγκώσει ξανά, υπάρχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια που πρέπει να μάθετε να προσέχετε:

  • Σκύβουν και σας κοιτούν άγρια
  • Η ουρά τους είναι κρυμμένη κάτω από το σώμα τους
  • Τα αυτιά είναι προς τα κάτω
  • Γρυλίζουν
  • Έχουν παρατεταμένη οπτική επαφή και άγριο ύφος

Τι να κάνετε αφού δαγκώσει

Όταν ο σκύλος σας δαγκώνει κάποιον, είναι σημαντικό να αφήσετε τα προσωπικά σας συναισθήματα στην άκρη.

Πρώτον, είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι. Είναι εύκολο να πανικοβληθείτε, αλλά αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να ενεργήσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα – ασκώντας πίεση στο τραύμα και καλώντας ένα ασθενοφόρο εάν είναι απαραίτητο.

Δεύτερον, πρέπει να περιορίσετε τον σκύλο σας σε ένα ασφαλές μέρος, ώστε να μην μπορεί να βλάψει τον εαυτό του ή κανέναν άλλον.  Έπειτα, θα πρέπει να βοηθήσετε τον τραυματία να πλύνει την πληγή με νερό ή ακόμα καλύτερα με ένα αποστειρωμένο διάλυμα όπως είναι το αντισηπτικό για να αποφευχθεί η μόλυνση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες τοπικές αρχές και να ενημερώσετε για το περιστατικό. Τέλος, να μιλήσετε με το θύμα για το περιστατικό. Μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς αλλά είναι σημαντικό να κάνετε αυτό που είναι ηθικά σωστό σε αυτή την περίπτωση, ειδικά αν κάποιος έχει πληγωθεί.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed