Image Alt

My Pet

Σκύλος: Γαβγίζει άσκοπα σαν να βλέπει φαντάσματα

Σκύλος: Γαβγίζει άσκοπα σαν να βλέπει φαντάσματα

Μήπως ο σκύλος σας κοιτάζει επίμονα κάπου και γαβγίζει χωρίς όμως να βλέπετε κάτι; Σας κάνει να αναρωτιέστε αν βλέπει φαντάσματα; Ή μήπως υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση; Αναρωτιέστε αν ο σκύλος σας βλέπει φαντάσματα καθώς τις περισσότερες φορές που γαβγίζει δεν βλέπετε ούτε ακούτε τίποτα παράξενο. Οπότε καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι ο σκύλος σας μάλλον βλέπει φαντάσματα.

Βλέπουν και ακούν καλύτερα από τους ανθρώπους

Πώς διαφέρουν οι αισθήσεις των σκύλων από τις αισθήσεις των ανθρώπων; Οι άνθρωποι και οι σκύλοι έχουν τις ίδιες αισθήσεις: όραση, αφή, ακοή, γεύση και όσφρηση. Αλλά τα σκυλιά έχουν κάποιες αισθήσεις πιο ανεπτυγμένες από εμάς με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται καλύτερα ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, οι σκύλοι μπορούν να δουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού από ότι εμείς και μπορούν να ακούσουν καλύτερα σε υψηλότερες συχνότητες (από ό,τι εμείς). Επίσης, μπορούν να ακούσουν περίπου τέσσερις φορές καλύτερα από εμάς και να μυρίσουν έως και 10.000 φορές καλύτερα από τους ανθρώπους.

Τελικά οι σκύλοι βλέπουν φαντάσματα; Να τι μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα!

Υπάρχουν εύλογες εξηγήσεις για ορισμένες συμπεριφορές σκύλων που οι ιδιοκτήτες τους πιστεύουν ότι … μάλλον βλέπουν φαντάσματα.

Διακρίνουν ανθρώπινα συναισθήματα

Ορισμένα σκυλιά γνωρίζουν τις αλλαγές στη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων και μπορεί να αντιδράσουν από φόβο, ενθουσιασμό ή άλλα συναισθήματα που αντιλαμβάνονται σε εσάς. Επειδή οι σκύλοι είναι σε θέση να διακρίνουν ορισμένα ανθρώπινα συναισθήματα, μπορεί απλώς να αντιδρούν στα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους.

Βιώνουν άγχος

Εκτός από το εξωτερικό περιβάλλον που συμβαίνουν διάφορα πράγματα τα οποία μπορεί να αντιληφθεί μόνο ο σκύλος, ίσως να συμβαίνει κάτι που να σχετίζεται με τον ίδιο το σκύλο. Δηλαδή, να βιώνει μία διαταραχή άγχους. Πολλοί σκύλοι με άγχος βιώνουν μια συχνή ή και συνεχή κατάσταση υπερεπαγρύπνησης. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακούν και μυρίζουν καλύτερα από εμάς, κάνουν το σκύλο να συμπεριφέρεται … παράξενα, κατά την εκτίμησή μας.

Ένα ποντίκι που σέρνεται στη σοφίτα ή η μυρωδιά ενός ζώου που περνάει έξω από το σπίτι σας, μπορεί να κάνει ανήσυχο το σκύλο ή να γαβγίσει σε κάτι που εσείς δεν βλέπετε ούτε μπορείτε να μυρίσετε.

Σκύλος: Γαβγίζει άσκοπα σαν να βλέπει φαντάσματα

Αλτσχάιμερ

Ακόμη, μία εκφυλιστική διαταραχή σε σκύλους μεγάλης ηλικίας, γνωστή ως Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να είναι η αιτία της αλλαγής της συμπεριφοράς του σκύλου σας. Τα σημάδια αυτής της διαταραχής είναι:

• Ανησυχία

• Άσκοπος βηματισμός

• Κοιτάζοντας επίμονα στο υπερπέραν

• Λήθαργος

• Μειωμένο ενδιαφέρον για παιχνίδι ή άλλες δραστηριότητες

• Μειωμένη ανταπόκριση στα μέλη της οικογένειας και σε άλλα κατοικίδια

Πριν αρχίσετε να πανικοβάλλεστε για το σκύλο σας, σκεφτείτε ότι είναι πολύ πιθανό να άκουσε τους γείτονες να περπατούν και να μιλάνε στο πεζοδρόμιο ή να είδε μια γρήγορη αντανάκλαση των προβολέων ενός αυτοκινήτου ή να μύρισε ένα ζώο που βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από το σπίτι σας. Ή, ίσως να αντιλαμβάνεται τα δικά σας – αρνητικά – συναισθήματα και να αντιδρά με αυτό τον τρόπο.

Γνωρίζουμε ότι αυτές οι εξηγήσεις μπορεί να μην είναι τόσο συναρπαστικές όσο τα φαντάσματα, αλλά τουλάχιστον θα κοιμάστε καλύτερα, σωστά;

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed