Image Alt

My Pet

σκύλος βόλτα συνήθειες

Σκύλος: Για μια ευχάριστη βόλτα χωρίς προβλήματα

Πριν αποκτήσετε σκύλο ίσως φανταζόσασταν ότι η εμπειρία της βόλτας θα είναι μοναδική και ότι μαζί με εκείνον θα χαλαρώνατε και εσείς περπατώντας με τον τετράποδο φίλο σας ν’ ακούει κάθε εντολή σας. Όταν τελικά αποκτήσατε τον σκύλο που ονειρευόσασταν πιθανώς να μην ήταν όλα ακριβώς έτσι όπως τα είχατε στο μυαλό σας. Βγαίνετε για την καθιερωμένη του βόλτα, αλλά σας τραβάει προς τα εκεί που θέλει να μυρίσει, ή μπορεί να σταματά συνέχεια για να κάνει την ανάγκη του. Τι συμβαίνει όμως με τις περίεργες συνήθειες που έχει ένας σκύλος στη βόλτα του;

Η βόλτα ενός σκύλου είναι σημαντική τόσο για την υγεία όσο και την ευτυχία του

σκύλος βόλτα συνήθειες

Θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η βόλτα ενός σκύλου είναι σημαντική για την υγεία και την ευτυχία του. Οι βόλτες κρατούν το σκυλί σας ευκίνητο και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα. Οι τακτικές βόλτες βοηθούν επίσης το σκυλί σας να μην πάρει ανεπιθύμητα κιλά. Το περπάτημα ενός σκύλου μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ στη μείωση ή την εξάλειψη της καταστροφικής συμπεριφοράς. Τα σκυλιά που δεν ασκούνται αρκετά  –που δεν είναι κουρασμένα ή έχουν επιπλέον ενέργεια– μπορούν να στραφούν στο να σκάψουν τρύπες στην αυλή σας ή να μασήσουν τα πάντα, από τα παπούτσια σας μέχρι τα μαξιλάρια του καναπέ σας για να εκτονωθούν.

Και βέβαια κάτι άλλο σημαντικό είναι ότι οι βόλτες μαζί σας ενισχύουν επίσης τον δεσμό με το σκυλάκι σας και του δίνουν την ευκαιρία να συναντηθεί και να αλληλοεπιδράσει με άλλους ανθρώπους και σκύλους σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Το να έχεις ένα σκυλί κοινωνικοποιημένο είναι πολύ σημαντικό. Τα κοινωνικοποιημένα σκυλιά είναι συνήθως πιο χαρούμενα και φιλικά από τα μη κοινωνικοποιημένα σκυλιά, τα οποία μπορεί να είναι ανήσυχα και φοβισμένα γύρω από νέους ανθρώπους ή ζώα.

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι η βόλτα ενός σκύλου επηρεάζει και τη δική σας υγεία! Σύμφωνα με μια μελέτη το 60% των ιδιοκτητών σκύλων που έπαιρναν τα κατοικίδιά τους για τακτικές βόλτες πληρούσαν τα κριτήρια για τακτική μέτρια ή έντονη άσκηση, με σχεδόν τους μισούς περιπατητές σκύλων να λαμβάνουν κατά μέσο όρο 30 λεπτά άσκησης την ημέρα τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Συγκριτικά, μόνο το 30% περίπου των ανθρώπων χωρίς σκύλους έκαναν τόσο τακτική άσκηση.

Ας ρίξουμε όμως τώρα μια ματιά σε μερικές περίεργες συνήθειες που έχει ένας σκύλος όταν πηγαίνει βόλτα και τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να μειώσετε το πρόβλημα

Σκύλος ουρεί συχνά ενώ περπατά

Τα ούρα είναι ένας φυσικός τρόπος που ένας σκύλος μπορεί να σημαδέψει την περιοχή του. Επικοινωνεί με άλλα σκυλιά ότι ήταν εκεί. Η σήμανση ξεκινά συνήθως στην εφηβεία τους.

Αρχικά, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για κάποιο θέμα υγείας (όπως η μόλυνση της ουροδόχου κύστης) που ο σκύλος σας σταματά για να ανακουφιστεί πολύ συχνά. Εάν είναι θέμα συμπεριφοράς, μπορείτε να τον εκπαιδεύσετε ώστε να μειώσει την ανάγκη του να μαρκάρει συνέχεια, αλλά μπορεί να είναι αδύνατο να τον κάνετε να το σταματήσει εντελώς. Επίσης, να ξέρετε ότι τα σκυλιά που δεν έχουν στειρωθεί έχουν μεγαλύτερη τάση να σημαδεύουν την περιοχή από αυτά που έχουν στειρωθεί.

σκύλος βόλτα συνήθειες

Κυλιέται σε βρωμιές

Μήπως όταν συναντάτε ένα νεκρό ζώο, σκουπίδια ή οτιδήποτε άλλο που βρωμάει, ο σκύλος σας σταματά, πέφτει και κυλιέται; Αν και δεν είναι γνωστό ακριβώς γιατί τα σκυλιά έχουν αυτή την αποκρουστική συνήθεια, μια σειρά σκέψεων είναι ότι είναι ένα χαρακτηριστικό που κληρονομήθηκε από τους λύκους. Μυρίζουν κάτι και το παίρνουν μαζί τους για περαιτέρω έρευνα.

Κρατήστε το σκύλο σας με λουρί στις βόλτες (αυτή είναι μια σημαντική συμβουλή ανεξάρτητα από το αν τους αρέσει να κυλιούνται στη βρωμιά ή όχι). Εκπαιδεύστε το να αναγνωρίζει την εντολή «άφησέ το» και μετά επιβραβεύστε το με μια λιχουδιά όταν υπακούσει. Ποτέ μην τραβάτε δυνατά το λουρί για να τον απομακρύνετε από το δύσοσμο αντικείμενο για να αποφύγετε τον τραυματισμό του σκύλου σας.

Τραβάει το λουρί

Άλλη μια από τις κακές συνήθειες που έχει ένας σκύλος όταν πηγαίνει βόλτα είναι το να τραβάει το λουρί. Και αυτό μπορεί να το κάνει είτε επειδή κινείστε πολύ αργά, είτε γιατί κινείστε σε λάθος κατεύθυνση, ή απλά γιατί έτσι θέλει.
Αυτό το πρόβλημα συμπεριφοράς μπορεί να διορθωθεί με την κατάλληλη εκπαίδευση. Χρησιμοποιήστε λιχουδιές και θετική ενίσχυση για να κάνετε τον σκύλο σας να ακολουθήσει τον ρυθμό σας. Εάν έχετε ένα σκυλί που τραβάει, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα σαμαράκι που εφαρμόζεται στο στήθος του και προκαλεί λιγότερη πίεση στο λαιμό ή τη σπονδυλική του στήλη. Επίσης, έχοντας λιγότερο χαλαρό λουρί θα τον βοηθήσει να μάθει ώστε να μένει κοντά σας ενώ περπατά.

σκύλος βόλτα συνήθειες - τραβάει το λουρί

Ξαπλώνει και αρνείται να μετακινηθεί

Ένας σκύλος μπορεί να αρνείται να μετακινηθεί και να ξαπλώνει επειδή είναι πληγωμένος, άρρωστος ή απλά κουρασμένος.

Αρχικά, εξετάστε το σκυλί σας. Είναι εντάξει οι πατούσες του; Μήπως είναι πολύ ζεστό το τσιμέντο; Κάνει γενικά πολύ ζέστη; Αφήστε το να ξεκουραστεί και δώστε του νερό. Εάν αυτό δεν λειτουργεί και δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια τραυματισμού, πείστε τον φίλο σας να επιστρέψετε στο σπίτι με λιχουδιές. Λάβετε υπόψη τις ικανότητες και τις ανάγκες του σκύλου σας για άσκηση πριν ξεκινήσετε. Ποτέ μην το αναγκάζετε να περπατήσει. Το να αναγκάσετε το σκυλάκι σας να περπατήσει όταν δεν το θέλει μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Εάν εξακολουθεί να το κάνει, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να δείτε εάν υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας το οποίο μπορεί να μην γνωρίζετε.

Περπατάει μπρος-πίσω

Η μύτη ενός σκύλου είναι πολύ πιο δυνατή από τη δική σας. Δεν μπορείτε να μυρίσετε όλες τις συναρπαστικές μυρωδιές άλλων ζώων και ανθρώπων που μυρίζει εκείνος. Ακολουθεί τα μονοπάτια της μυρωδιάς όταν κάνει ζιγκ και ζακ μπροστά σας και πιθανότατα δεν παρατηρεί καν ότι σκοντάφτει πάνω σας.

Διδάξτε τον σκύλο σας να περπατά σε μια συγκεκριμένη πλευρά του σώματός σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεκτικές ενδείξεις και λιχουδιές για να διδάξετε τον σκύλο σας πώς να περπατά όμορφα με λουρί. Ωστόσο, ένας σκύλος απολαμβάνει πολύ να μυρίζει, οπότε το να του δίνετε την ευκαιρία να το κάνει όταν είστε και οι δύο άνετοι είναι ένα ωραίο πράγμα για τον σκύλο σας. Και πάλι, το να κρατάτε το λουρί κοντό και κοντά σας θα βοηθήσει στη μείωση αυτής της συμπεριφοράς και ελπίζουμε να σας εμποδίσει να σκοντάψετε.

Δαγκώνει το λουρί

Ο σκύλος σας είναι τόσο ενθουσιασμένος που τον βγάζετε βόλτα που πρέπει να απελευθερώσει αυτή την ενέργεια κάπου και έτσι ξαφνικά το λουρί του γίνεται παιχνίδι και αρχίζει να το δαγκώνει.

Μάθετε στον σκύλο σας να χαλαρώνει βλέποντας το λουρί του αντί να ενθουσιάζεται υπερβολικά. Εκπαιδεύσετε τον ώστε να μην είναι πιο ήρεμος και να τον ανταμείβετε όταν κάθεται και παραμένει καλός και ήρεμος όταν του βάζετε το λουρί.

Να θυμάστε ότι η βόλτα είναι πιθανό να είναι ένα από τα κυριότερα σημεία της ημέρας του σκύλου σας. Εκπαιδεύοντας τον σκύλο σας και κατανοώντας γιατί κάνει αυτό που κάνει, μπορείτε να απολαύσετε τις καθημερινές σας περιπλανήσεις όσο και ο ίδιος ο σκύλος σας. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι μια βόλτα είναι εξίσου σημαντική και διασκεδαστική για τον σκύλο σας όσο και για εσάς. Έτσι, παρόλο που οι συνήθειες του μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικές μερικές φορές, δείξτε κατανόηση ότι κάποιες φορές θα πρέπει να αφήνετε έναν σκύλο να είναι σκύλος…

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed