Image Alt

My Pet

Σκύλος: Γιατί άρχισε ξαφνικά να κάνει τις ακαθαρσίες του μέσα στο σπίτι

Σκύλος: Γιατί άρχισε ξαφνικά να κάνει τις ακαθαρσίες του μέσα στο σπίτι

Μια από τις πιο περήφανες στιγμές του να είσαι κηδεμόνας σκύλου, είναι η χαρά που νιώθεις όταν έχεις εκπαιδεύσει με επιτυχία το νέο σου κουτάβι να μην κάνει τις ακαθαρσίες του μέσα στο σπίτι. Καθώς βέβαια ο σκύλος σας μεγαλώνει, όμως, ενδέχεται να έχει μερικά ατυχήματα κάθε τόσο. Τι γίνεται όμως όταν αυτά τα ατυχήματα, γίνονται όλο και πιο συχνά και ενοχλητικά;

Γιατί ο σκύλος μου ξαφνικά λερώνει μέσα στο σπίτι;

Αυτή η συμπεριφορά είναι σίγουρα αφύσικη για έναν εκπαιδευμένο σκύλο. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους που συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό. Το πρώτο βήμα είναι να αποκλείσετε έναν ιατρικό λόγο, κάτι που συνεπάγεται ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας.

Εντερικά παράσιτα: Οποιαδήποτε ιατρική πάθηση που οδηγεί σε φλεγμονή των εντέρων του σκύλου σας ή σε αυξημένη αίσθηση επείγουσας ανάγκης μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα με αποτέλεσμα ακαθαρσίες μέσα στο σπίτι. Μια συχνή αιτία γαστρεντερικής νόσου στους σκύλους είναι τα εντερικά παράσιτα (σκουλήκια). Τα σκυλιά μπορεί να έρθουν σε επαφή με παράσιτα στην αυλή, σε πάρκα σκύλων ή από την επαφή τους με άλλα σκυλιά ή γάτες. Αυτά τα παρασιτικά σκουλήκια δημιουργούν φλεγμονή στο γαστρεντερικό σύστημα, με αποτέλεσμα διάρροια, αίμα και βλέννα στα κόπρανα.

Τροφική δυσανεξία / αλλεργία: Οι τροφικές αλλεργίες ή η τροφική δυσανεξία μπορεί επίσης να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές στους σκύλους. Αν και οι τροφικές αλλεργίες στους σκύλους είναι σχετικά ασυνήθιστες, το 10-15% των σκύλων που διαγιγνώσκονται με τροφικές αλλεργίες εμφανίζουν σημάδια τόσο δερματικής νόσου όσο και γαστρεντερικής νόσου, συνήθως με τη μορφή χαλαρών κοπράνων. Οι συνήθεις τροφικές αλλεργίες για τους σκύλους περιλαμβάνουν το βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο, το σιτάρι και το αρνί. Η δυσανεξία ή η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει στον σκύλο σας ανάγκη για συχνή εκκένωση, να έχει μαλακά αλλά σχηματισμένα κόπρανα και να έχει περισσότερα αέρια και θορύβους στο στομάχι.

Άγχος αποχωρισμού:  Εάν ο σκύλος σας έχει συνηθίσει να είστε στο σπίτι μαζί του τις περισσότερες ώρες της ημέρας και στη συνέχεια το πρόγραμμά σας αλλάζει και λείπετε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον σκύλο σας. Οι σκύλοι με άγχος αποχωρισμού, συνήθως αρχίζουν να γίνονται νευρικοί ή ανήσυχοι καθώς ετοιμάζεστε να φύγετε από το σπίτι. Μπορεί να αρχίσει να επιδεικνύει συμπεριφορές όπως καταστροφικό μάσημα, γκρίνια ή ακαθαρσίες μέσα στο σπίτι.

Σκύλος: Γιατί άρχισε ξαφνικά να κάνει τις ακαθαρσίες του μέσα στο σπίτι

Δείτε ακόμα: Ο απόλυτος οδηγός για το τι ΔΕΝ επιτρέπεται να τρώνε τα σκυλιά

Φόβος: Ο σκύλος σας μπορεί να λερώνει μέσα στο σπίτι επειδή κάτι στην ύπαιθρο τον φοβίζει ή τον αγχώνει. Ορισμένα σκυλιά έχουν μια πιο νευρική προσωπικότητα και οι δυνατοί ήχοι, όπως τα οχήματα που περνούν, τα σκυλιά που γαβγίζουν, οι βροντές, οι φωνές ανθρώπων ή άλλοι δυνατοί θόρυβοι, μπορεί να συμβάλλουν στο φόβο και το άγχος. Μπορεί επίσης να αγχώνεται από τη βροχή, τους ανθρώπους που περνούν από δίπλα του ή αντικείμενα με ρόδες όπως skateboards, βαλίτσες ή ποδήλατα. Εάν ο σκύλος σας είναι σφιγμένος και φοβισμένος όταν βρίσκεται έξω, ενδέχεται να κρατηθεί και να κάνει την ανάγκη του όταν επιστρέψει σπίτι.

Μικρή βόλτα: Ορισμένα σκυλιά μπορεί να λερώσουν μέσα στο σπίτι επειδή δεν πέρασαν αρκετό χρόνο έξω. Όταν βγαίνουν έξω, συνήθως θέλουν να μυρίσουν και να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους για νέες εικόνες, μυρωδιές ή ήχους. Έτσι, αν ο σκύλος σας περνάει λίγο χρόνο στην βόλτα και τον περισσότερο τον ξοδεύει εξερευνώντας, τον πιο πιθανό είναι ότι δεν προλαβαίνει να εκπληρώσει τις φυσικές του ανάγκες.

Αλλαγή ρουτίνας: Τα περισσότερα σκυλιά συνηθίζουν σε ένα πρόγραμμα φαγητού, βόλτας ή ακόμη και παιχνιδιού σε συγκεκριμένες ώρες. Αν υπάρξει απότομη αλλαγή σε αυτή τη ρουτίνα, ο σκύλος σας μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος και αυτό μπορεί να συμβάλει στο να κάνει τις ακαθαρσίες του μέσα στο σπίτι. Με ένα πρόσφατα εκπαιδευμένο κατοικίδιο, οποιοσδήποτε νέος στρεσογόνος παράγοντας ή αλλαγή στην καθημερινή του ρουτίνα μπορεί να οδηγήσει σε πισωγυρίσματα.

Παθήσεις σχετιζόμενες με την ηλικία: Τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζουν ήπια σημάδια γνωστικής δυσλειτουργίας ή ήπιας άνοιας σκύλων, όπου αρχίζουν να ξεχνούν ορισμένες συμπεριφορές. Ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με την ηλικία είναι η αρθρίτιδα. Ένας ηλικιωμένος σκύλος με σημάδια πόνου στο ισχίο ή στο γόνατο μπορεί να δυσκολεύεται περισσότερο να πάρει τη θέση για να αφοδεύσει, οπότε μπορεί να δυσκολεύεται στο κατάλληλο σημείο.

Του αλλάξατε τροφή: Κάθε φορά που αλλάζετε τη μάρκα της τροφής του σκύλου σας ή ακόμη και τον τύπο της τροφής, είναι σημαντικό να μεταβαίνετε σταδιακά σε διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας. Ξεκινήστε δίνοντας 25% της νέας τροφής με 75% της παλιάς τροφής για δύο ημέρες, στη συνέχεια ένα μείγμα 50:50 για τις επόμενες δύο ημέρες, και στη συνέχεια 75% νέα τροφή προς 25% παλιά τροφή μέχρι την πλήρη μετάβαση στη νέα τροφή. Αυτή η σταδιακή μετάβαση της τροφής θα μειώσει την πιθανότητα γαστρεντερικών διαταραχών.

Δείτε ακόμα: Σκύλος: Πόσο χρόνο χρειάζεται να χωνέψει την τροφή του;

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed