Image Alt

My Pet

Σκύλος που δείχνει τα δόντια του

Σκύλος: Γιατί δείχνει τα δόντια του; Τι σημαίνει;

Πιθανότατα έχετε δει έναν σκύλο να σας “δείχνει” τα δόντια του. Μπορεί να νόμιζες ότι είναι ένα σημάδι για να μείνετε μακριά και μάλλον έχετε δίκιο. Τι σημαίνει όμως πραγματικά όταν ένας σκύλος μας δείχνει τα δόντια του; Αν ο σκύλος σας δείχνει τα δόντια του, είναι σημάδι επιθετικότητα ή χαμογελάει;

Πιο συγκεκριμένα, όταν ένας σκύλος μας δείχνει τα δόντια του, χρησιμοποιεί τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσει. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου, ώστε να καταλαβαίνουμε τι προσπαθεί να μας πει.

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι ο σκύλος “δείχνει τα δόντια του”;

Ουσιαστικά, ο σκύλος βγάζει έξω τα δόντια του καλύπτωντας τα χείλη του. Είναι μια αντανακλαστική δράση που συμβαίνει ως αντίδραση σε ορισμένες καταστάσεις. Συχνά είναι μια προειδοποίηση.

Τι μήνυμα θέλει να μας περάσει;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ένας σκύλος δείχνει τα δόντια του, σας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα να απομακρυνθείτε. Σκεφτείτε το ως προειδοποίηση: «Θα χρησιμοποιήσω αυτά τα δόντια αν δεν σταματήσεις». Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι πρόδρομος για πιο σοβαρή επίθεση.

Αυτή η συμπεριφορά συνοδεύεται συχνά από φωνές, όπως γρύλισμα ή γάβγισμα. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε και άλλα σημάδια της γλώσσας του σώματος του σκύλου που υποδηλώνει ότι γίνεται επιθετικός, όπως όρθια αυτιά, άκαμπτη στάση σώματος και όρθια ουρά που κινείται μπρος-πίσω γρήγορα. Εάν η προειδοποίηση του σκύλου σας αγνοηθεί, η συμπεριφορά μπορεί να εξελιχθεί σε χτύπημα ή δάγκωμα.

Το “υποτακτικό” χαμόγελο του σκύλου

Περιστασιακά, ένας σκύλος βγάζει τα δόντια του χωρίς να έχει πρόθεση για επίθεση. Αυτό αναφέρεται ως “υποτακτικό” χαμόγελο ή σκέτο χαμόγελο. Συνήθως συνοδεύεται από μη απειλητική γλώσσα του σώματος, όπως γλείψιμο των χειλιών, αποτρεπτικό βλέμμα, χαλαρή στάση σώματος και αυτιά που κάθονται πιο επίπεδα στο κεφάλι.

Το “υποτακτικό” χαμόγελο είναι ένα σημάδι που έχει σκοπό να ηρεμήσει μια κατάσταση. Για ορισμένα κατοικίδια, το χαμόγελο μπορεί να υποδηλώνει άγχος και στρες, επομένως είναι σημαντικό να δίνετε πάντα μεγάλη προσοχή στην υπόλοιπη γλώσσα του σώματός του και τη συμπεριφορά του.

Πολλοί κτηνίατροι συσχετίζουν τις συμπεριφορές του σκύλου όταν απομακρύνει το βλέμμα και γλείφει τα χείλια με το στρες και το άγχος.

Εάν παρατηρήσετε αποτρεπτικό βλέμμα ή γλείψιμο των χειλιών στον σκύλο σας κατά τη διάρκεια ενός υποτιθέμενου «υποτακτικού χαμόγελου», προσπαθήστε να αφαιρέσετε το ερέθισμα που το προκαλεί, καθώς πάντα θέλουμε να αποφύγουμε την ενθάρρυνση του στρες ή του άγχους στα κατοικίδιά μας.

Γενικά, τα υποτακτικά χαμόγελα δεν είναι πολύ συνηθισμένα, αλλά για κάποια κατοικίδια μπορεί να είναι «φυσιολογικά». Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας χαμογελάει επειδή είναι αγχωμένος ή φοβισμένος, μπορεί τελικά να νιώσει αρκετά απειλημένος ώστε να γίνει αμυντικά επιθετικός.

Σκύλος που δείχνει δόντια και χαμογελάει

Πώς να απαντήσετε σε αυτή τη συμπεριφορά

Εάν ο σκύλος σας αποκαλύπτει τα δόντια του σε εσάς ή σε κάποιον άλλο, ρίξτε μια ματιά στην υπόλοιπη γλώσσα του σώματός του. Εάν δεν είστε βέβαιοι για την αιτία ή φαίνεται ότι δείχνει τα δόντια του με επιθετικό τρόπο, θα πρέπει να απομακρύνεται προσεκτικά τον εαυτό σας ή/και τον σκύλο σας από το σημείο.

Στη συνέχεια, ζητήστε τη βοήθεια ειδικών που μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό εκπαιδευτή σκύλων, συμπεριφοριστή και κτηνιάτρου για να αποκλείσετε ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τον πόνο ή κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα πριν ο σκύλος σας δαγκώσει κάποιον.

Εάν αισθάνεστε απολύτως βέβαιοι ότι ο σκύλος σας απλά χαμογελάει και η γλώσσα του σώματός του δε φαίνεται επιθετική, μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τον σκύλο σας για να καταλάβετε εάν αισθάνεται άβολα ή νευρικότητα στην τρέχουσα κατάστασή του. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσετε να τον παρατηρείτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν διαβάζετε λάθος τα σημάδια.

Πώς να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να χαμογελά

Σε σκύλους που πραγματικά χαμογελούν, πολλοί ιδιοκτήτες είναι σε θέση να τα εκπαιδεύσουν για να το κάνουν επίμονα. Αυτό διδάσκεται καλύτερα καταγράφοντας τη συμπεριφορά και επιβραβεύοντάς την ενώ επισυνάπτετε μια λέξη-κλειδί όπως “χαμόγελο”.

Απλώς να είστε απολύτως βέβαιοι ότι ο σκύλος σίγουρα χαμογελά – και δεν δείχνει επιθετικότητα – προτού μάθετε στο σκυλί σας να το κάνει ενδεικτικά! Επίσης, βεβαιωθείτε ότι δεν ενισχύετε ακούσια σημάδια φόβου ή άγχους στον σκύλο σας, καθώς ορισμένα σκυλάκια θα εμφανίσουν αυτό το χαμόγελο όταν είναι νευρικά.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed