Image Alt

My Pet

Σκύλος: Γιατί δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε μέχρι αργά

Σκύλος: Γιατί δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε μέχρι αργά

Ενώ εσείς κοιμάστε και ονειρεύεστε ένα ωραίο πρωινό ξεκούρασης στο κρεβάτι, ο σκύλος έχει διαφορετική άποψη και έχει ήδη ξυπνήσει! Αρχίζει να γαβγίζει στο αυτί σας και να σας σπρώχνει με τη υγρή μύτη του και το πόδι του. Και εκεί αναρωτιέστε γιατί σας ξυπνάει χαράματα, και δεν σας αφήνει να χορτάσετε ύπνο…

Ο “σκύλος-ξυπνητήρι” είναι κάπως ενοχλητικός, αλλά ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να αλλάξετε τις ανεπιθύμητες αυτές συμπεριφορές του σκύλου σας.

Γιατί ο σκύλος σας ξυπνάει νωρίς

Οι σκύλοι μπορεί να ξυπνήσουν τους ιδιοκτήτες τους το πρωί για διάφορους λόγους:

  • Θέλει παρέα
  • Θέλει να βγει για βόλτα για τουαλέτα
  • Πεινάει και διψάει
  • Κάποιος θόρυβος τον ξύπνησε

Το πώς θα ανταποκριθείτε εσείς, θα καθορίσει εάν ο σκύλος σας θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Αν σηκωθείτε και ικανοποιήσετε την ανάγκη του, είναι φυσικό να το επαναλάβει.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρωινό ξύπνημα του σκύλου σας

Όταν έχετε να κάνετε με έναν επίμονο σκύλο που προσπαθεί να σας σηκώσει το πρωί, είναι καλύτερο να τον αγνοήσετε στις περισσότερες περιπτώσεις. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι τα σκυλιά θα το επαναλάβουν, αν από την πρώτη φορά περάσει το δικό τους. Βέβαια θα πρέπει να έχετε προσδιορίσει τον λόγο που σας ξυπνά προτού αρχίσετε να αγνοείτε τον σκύλο σας. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας ξυπνήσει επειδή δεν μπορεί να κρατηθεί και θέλει να βγει για τουαλέτα, δεν θα πρέπει να το αγνοήσετε. Εάν όμως ο σκύλος σας, σας ξυπνήσει για να πάτε βόλτα ή για να φάει πρωινό, δεν θα πρέπει να ενισχύσετε τη συμπεριφορά αυτή.

Τρόποι για να καταπολεμήσετε την συνήθεια του σκύλου να σας ξυπνάει

Επειδή οι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος, σας ξυπνάει νωρίς το πρωί μπορεί να ποικίλλουν, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά. Εκτός από το να τον αγνοείτε, όταν καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, δοκιμάστε και τα παρακάτω:

  • Φροντίστε να του έχετε έτοιμο το πρωινό του γεύμα ή χρησιμοποιήστε αυτόματη ταΐστρα, ώστενα μην σας ξυπνήσει γιατί πεινάει
  • Βγάλτε το σκυλί σας βόλτα έξω για τουαλέτα, αργά το βράδυ, λίγο πριν τον ύπνο. Παρέχετε ένα μέρος για τουαλέτα μέσα στο σπίτι, αν χρειαστεί να κάνει την ανάγκη του, ώστε να μην σας ξυπνήσει νωρίς το πρωί. Εναλλακτικά, δώστε στο σκύλο σας πρόσβαση με μια πορτούλα για σκυλάκια έτσι ώστε να βγαίνει στην αυλή από μόνο του
  • Βεβαιωθείτε ότι έχει έναν ήσυχο χώρο ύπνου μακριά από παράθυρα όπου θόρυβοι εξωτερικοί θα μπορούσαν να διαταράξουν τον ύπνο του
  • Εξασφαλίστε ότι ο σκύλος σας έχει παιχνίδια για να παίξει όταν ξυπνήσει, ώστε να αποτρέψετε το ξύπνημα σας λόγω πλήξης του.
  • Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του κατά τη διάρκεια της ημέρας και αφήστε τον να κοιμάται μέσα ή κοντά στην κρεβατοκάμαρά σας σε ένα δικό του κρεβατάκι. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αισθάνεται παραμελημένος και δεν θα θέλει να σας ξυπνήσει για να περάσει χρόνο μαζί σας.

Σκύλος: Γιατί δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε μέχρι αργάΗ άσκηση βοηθάει για να μην σας ξυπνήσει ο σκύλος σας

Για σκυλιά γεμάτα ενέργεια που βρίσκονται κλεισμένα στο σπίτι, η άσκηση είναι η λύση. Οι περίπατοι και το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη της ανάγκης του σκύλου σας για σωματική άσκηση. Για να μειώσετε την επιθυμία του σκύλου σας για πρωινό ξύπνημα, κρατήστε τις πρωινές βόλτες σύντομες και κάντε το απόγευμα και το βράδυ έναν μεγαλύτερο περίπατο. Αυτές οι βόλτες θα τον κουράσουν και θα θέλει να κοιμηθεί περισσότερο το επόμενο πρωί.

Άλλες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν

Τα σκυλιά χρειάζονται πνευματική διέγερση εκτός από τη σωματική τους άσκηση. Τους αρέσει να μαθαίνουν και αγαπούν τη συντροφικότητα της συνεργασίας με τους ιδιοκτήτες τους.

Η συμμετοχή σε αθλήματα για ευκινησία παρέχουν μια θετική διέξοδο για την υπερβολική ενέργεια του σκύλου σας και θα τον κουράσουν αρκετά ώστε να κοιμάται όλη τη νύχτα και να ξυπνήσει μετά από εσάς.

Πότε να μιλήσετε στον κτηνίατρο σας

Αν ο σκύλος σας άρχισε πρόσφατα να σας ξυπνάει νωρίς το πρωί, ενώ δεν το έκανε μέχρι τώρα, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε μια πιθανή ασθένεια, όπως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή κάποια δυσλειτουργία σε ηλικιωμένους σκύλους. Συχνά, τα σκυλιά προσπαθούν να ξυπνήσουν τους ιδιοκτήτες τους όταν νιώθουν άγχος ή άβολα, και αυτά μπορεί να είναι σημάδια υποκείμενων παθήσεων υγείας. Όπως πάντα, κάντε έναν κτηνιατρικό έλεγχο κάθε φορά που το κατοικίδιό σας αναπτύσσει νέες συμπεριφορές.

 

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed