Image Alt

My Pet

σκύλος προσκολλημένος σε σας

Σκύλος: Γιατί είναι προσκολλημένος μαζί σας

Μήπως ο σκύλος σας δεν φεύγει από δίπλα σας; Μήπως σας ακολουθεί παντού και έχει συνέχεια την προσοχή του στραμμένη σε σας; Αν και από τη μια μπορεί να χαίρεστε που είναι τόσο δεμένος μαζί σας, από την άλλη ίσως είναι κάποιες φορές κουραστικό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να είναι προσκολλημένος μαζί σας. Μπορεί να είναι απλώς μια συμπεριφορά που έχει μάθει ή μπορεί να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος. Το καλύτερο είναι να πάτε στον κτηνίατρο, ώστε να μπορέσετε να συνεργαστείτε για να προσδιορίσετε την αιτία της προσκόλλησης του σε σας. Ας δούμε όμως κάποιους από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους ο σκύλος σας είναι προσκολλημένος μαζί σας.

Γιατί έτσι τον μάθατε!

Η προσκόλληση στους σκύλους είναι συχνά μια συμπεριφορά που έχει μάθει από εσάς και από τον τρόπο που αλληλεπιδράτε μαζί τους. Εάν δίνετε πάντα στον σκύλο σας τροφή όταν σας ακολουθεί ας πούμε στην κουζίνα ή τον χαϊδεύετε κάθε φορά που ξαπλώνει δίπλα σας, του διδάσκετε ότι ακολουθώντας σας θα έχει κάποιο είδος ανταμοιβής.

Εάν του δίνατε συνεχή προσοχή καθώς μεγάλωνε από τότε που ήταν κουταβάκι, μπορεί να φοβάται ότι θα μείνει μόνο του και έτσι τώρα δεν θέλει ποτέ να φύγει από το πλευρό σας.

γιατί ο σκύλος σας είναι προσκολλημένος σε σας

Ασθένεια ή Γήρανση

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι με απώλεια όρασης ή ακοής, ή εκείνοι που παρουσιάζουν κάποια μορφή άνοιας, μπορεί ξαφνικά να κολλήσουν σε σας επειδή ο κόσμος τους γίνεται άγνωστος για αυτούς.

Επίσης εάν δεν νιώθουν καλά μπορεί επίσης να γίνουν αυτοκόλλητοι σας. Για αυτό καλύτερα να μιλήσετε με τον κτηνίατρο για να προσδιορίσει το λόγο της αλλαγής συμπεριφοράς.

Άγχος και Στρες

Τα σκυλιά που έχουν προβλήματα άγχους συχνά αναπτύσσουν μια τέτοια συμπεριφορά., όπως επίσης μπορεί αν καταλάβουν ότι εσείς είσαστε αγχωμένοι και πάλι μπορεί να προσκολληθούν μαζί σας. Οι σκύλοι μπορεί επίσης να γίνουν κολλητοί σας αν αλλάξετε την καθημερινότητά τους ή κάνετε αλλαγές στο σπίτι ή το νοικοκυριό που τους προκαλούν άγχος.

Ράτσες σκύλων που προσκολλιούνται

Επίσης υπάρχουν ορισμένες ράτσες σκύλων που είναι πιο επιρρεπείς στην προσκόλληση. Για παράδειγμα, τα σκυλάκια σαλονιού, όπως το  Σιχ Τσου, τείνουν να είναι κολλιτσίδα. Επίσης, οι σκύλοι εργασίας, που είναι εκπαιδευμένοι να εξαρτώνται, μπορεί να έχουν αυτή τη συμπεριφορά.

Άγχος Αποχωρισμού

Η προσκόλληση στους σκύλους μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα συμπεριφοράς: το άγχος αποχωρισμού. Είναι σημαντικό να μπορείτε να διακρίνετε έναν προσκολλημένο σκύλο και έναν σκύλο με άγχος αποχωρισμού, ώστε να να διαχειριστείτε καλύτερα τη συμπεριφορά. Θα χρειαστείτε τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας ή ενός εκπαιδευτή βέβαια για αυτό.

Η προσκόλληση και το άγχος αποχωρισμού είναι παρόμοια. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι πώς αντιδρά ένας σκύλος όταν είναι μακριά από το άτομο ή τους ανθρώπους του. Τα προσκολλημένα σκυλιά θέλουν να είναι κοντά σας όταν είστε στο σπίτι, αλλά δεν πανικοβάλλονται όταν δεν είστε εκεί. Ένας σκύλος με άγχος αποχωρισμού πανικοβάλλεται όμως όταν δεν είστε κοντά του.

Το άγχος αποχωρισμού κάνει τα σκυλιά να είναι ανήσυχα και να έχουν καταστροφική συμπεριφορά όταν μένουν μόνα τους όπως να γαβγίζουν ή να κλαίνε συνέχεια, να μασούν και να καταστρέφουν πράγματα, να ουρούν μέσα στο σπίτι.

Η προσκόλληση μπορεί να εξελιχθεί σε άγχος αποχωρισμού. Εάν ένας σκύλος «κολλιτσίδα» αρχίζει να αγχώνεται ή να πανικοβάλλεται όταν μένει μόνος, είναι καιρός να υποψιαστείτε το άγχος αποχωρισμού και να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια στη συμπεριφορά.

σκύλος προσκολλημένος σε σας όταν οδηγείτε

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να μην είναι τόσο προσκολλημένος μαζί σας

Εάν έχετε ένα σκυλί που είναι προσκολλημένο μαζί σας χωρίς όμως άγχος αποχωρισμού, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να του μάθετε να γίνει πιο ανεξάρτητος.

Αυξήστε την άσκηση

Αν ασκηθεί πολύ θα κουραστεί τόσο που δεν θα ενδιαφέρεται να σας ακολουθήσει. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τις κατάλληλες ασκήσεις για τον σκύλο σας και βεβαιωθείτε ότι η άσκηση είναι κατάλληλη για την ηλικία και το ιστορικό υγείας του.

Τονώστε το μυαλό τους

Ένας βαριεστημένος σκύλος μπορεί να γίνει «κολιτσίδα» επειδή δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει. Τα διαδραστικά παιχνίδια κρατούν τα σκυλιά σε πνευματική διέγερση και ενθαρρύνουν το ανεξάρτητο παιχνίδι.

Δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο

Φτιάξτε έναν χώρο με το κρεβάτι του σκύλου σας και τα αγαπημένα του παιχνίδια όπου θα μπορεί να πάει αντί να ακολουθεί εσάς. Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να πηγαίνει στο σημείο αυτό με ένα σύνθημα όπως «Πήγαινε στο κρεβάτι σου» και ανταμείψτε τον αμέσως με μια λιχουδιά όταν πάει εκεί.

Απευαισθητοποιήστε τον σκύλο σας στις κινήσεις σας

Ο σκύλος σας έχει πιθανώς συσχετίσει ορισμένες κινήσεις (π.χ. πηγαίνοντας στην κουζίνα ότι θα του δώσετε φαγητό, ή πιάνοντας τα κλειδιά σας, ότι θα φύγετε). Για να «ομαλοποιήσετε» αυτές τις κινήσεις, εξασκηθείτε να τις κάνετε χωρίς στην πραγματικότητα να ολοκληρώσετε την κανονική δραστηριότητα που τις συνοδεύει.

Για παράδειγμα, πηγαίνετε στην κουζίνα και αρχίστε να σκουπίζετε αντί να βγάζετε φαγητό ή πιάστε τα κλειδιά σας και ανοίξτε την τηλεόραση αντί να βγείτε από το σπίτι. Τελικά, ο σκύλος σας θα μάθει ότι οι κινήσεις σας δεν αφορούν αυτόν και δεν απαιτούν την προσοχή του.

ο σκύλος είναι προσκολλημένος σε σας όταν κάνετε δουλειές

Πώς να βοηθήσετε τα προσκολλημένα ηλικιωμένα σκυλιά

Για να βοηθήσετε τα ηλικιωμένα σκυλιά με απώλεια όρασης μπορείτε να προσθέστε κάποια φώτα το βράδυ σε σκοτεινά σημεία. Επίσης, διατηρήστε τη γενική ρύθμιση του σπιτιού και των επίπλων σας ίδια. Τα σκυλιά με απώλεια όρασης τείνουν να μαθαίνουν τον τρόπο γύρω από το περιβάλλον τους μέσω των άλλων αισθήσεών τους, αλλά μπορεί να μπερδευτούν όταν ακόμη και μια καρέκλα βρίσκεται σε διαφορετικό μέρος.

Ορισμένες τροφές και συμπληρώματα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη γνωστική λειτουργία σε σκύλους, όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.

Τέλος, τα παιχνίδια παζλ και άλλες μέθοδοι νοητικής διέγερσης έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed